Το facebook περιορίζει την πολιτική… για το καλό μας!

0

Το facebook συνεχίζει τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, όπως έγινε γνωστό από τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις. Γράφει ο Γιάβορ Ταρίνσκι:

Στις 27 Γενάρη, στα πλαίσια των τακτικών αναφορών για την πορεία της εταιρίας, ο ιδρυτής του facebook Mark Zuckerberg ανακοίνωσε ότι αυτός και η ομάδα του αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος στην κυκλοφορία πολιτικού περιεχομένου εντός της πλατφόρμας προκειμένου, όπως το θέτει ο ίδιος, να βεβαιωθούν ότι οι κοινότητες με τις οποίες συνδέονται οι άνθρωποι θα παραμείνουν… «υγιείς (!) και θετικές». Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η εταιρία προχωρά προς αυτή τη κατεύθυνση εδώ και αρκετό καιρό, διαγράφοντας σελίδες και προφίλ αντιφασιστικών και ελευθεριακών ομάδων και προωθώντας έτσι την τεχνοκρατική λογική μιας ευτυχισμένης ζωής απαλλαγμένης από το βάρος της πολιτικής.

Κάνοντας τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο Zuckerberg, υποστήριξε πως «σε πολλά μέρη παγκοσμίως, υπάρχει δυστυχώς μια μείωση της κοινοτικής συμμετοχής του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες». Έτσι, η ανταπόκριση της ομάδας του σε αυτή την τάση είναι… να περιορίσει εντελώς τις πολιτικές συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην πλατφόρμα τους, ακόμη κι αν δεν παραβιάζουν τους όρους του facebook! Η απόφασή τους παγιδεύεται σαφώς στο κυρίαρχο καπιταλιστικό φαντασιακό: όταν μιλάει για κοινοτική συμμετοχή, το facebook εννοεί προφανώς την απρόσωπη καταναλωτική κουλτούρα και το θέαμα. Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο δημόσιος πολιτικός διάλογος δεν αποτελεί παρά ένα εμπόδιο, καθώς ξεπερνά τον στενό οικονομισμό και εμπεριέχει τους σπόρους του αυτοπεριορισμού. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε εδώ ότι η Πολιτική δεν σημαίνει τον ανταγωνισμό μεταξύ κομμάτων για την κατάληψη της κρατικής εξουσίας, αλλά την καθημερινή δυνατότητα των ανθρώπων να οργανώνονται από-τα-κάτω και να διαχειρίζονται συλλογικά τις δημόσιές τους υποθέσεις.

Η πλάνη που υποστηρίζεται από τον Zuckerburg και τους συνεργάτες του πρέπει να αποκαλυφθεί: οι ρίζες της μείωσης της κοινοτικής συμμετοχής δεν βρίσκονται στον πολιτικό διάλογο, αλλά στην έρημο νοημάτων και σημασιών που προκαλείται από την καταναλωτική αποξένωση και προωθείται από καπιταλιστικές επιχειρήσεις όπως το facebook. Είναι η νεοφιλελεύθερη απο-πολιτικοποίηση που έχει αποδειχτεί πως είναι ένα γόνιμο έδαφος για την άνοδο των ακροδεξιών ομάδων τις οποίες ο Zuckerberg ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να σταματήσει. Από αυτή την άποψη, η απόφασή του να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει το αδιέξοδο της εμμονής του καπιταλισμού για κέρδος –πράγμα που αρρωσταίνει τις κοινωνίες μας με απάθεια ή μίσος.

Εν κατακλείδι, η απόφαση του facebook να ξεκινήσει τη διαδικασία του αποκλεισμού των πολιτικών συζητήσεων –αφού προκαλούν… διαφωνία και διχασμό– δεν αποτελεί έκπληξη.

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε καλά ότι η πολιτική δεν μπορεί να συμβεί μέσα από ιδιωτικοποιημένα μέσα. Χρειάζεται ένας γνήσιος δημόσιος χώρος, πέρα από το κράτος και το κεφάλαιο, ο οποίος θα δημιουργηθεί από-τα-κάτω και όχι από «γενναιόδωρους φιλάνθρωπους». Είναι ευρέως γνωστό ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα πρέπει να βρούμε/να δημιουργήσουμε εναλλακτικά μέσα για το άνοιγμα ψηφιακών χωρών –μιας αγοράς, με την αρχαία έννοια της λέξης− όπου οι ιδέες να μπορούν να ανταλλάσσονται και οι άνθρωποι να μπορούν να αυτο-οργανώνονται. Μέχρι τότε, τα κινήματα φαίνεται πως θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τον όλο και πιο συρρικνωμένο χώρο διαλόγου που τα «κοινωνικά» δίκτυα δεν έχουν υποβάλλει πλήρως ακόμη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα. Είναι, παράλληλα, σημαντικό οι αναγνώστες να υποστηρίξουν τις αυτόνομες ψηφιακές πλατφόρμες και να εγγράφονται σε αυτές, έτσι ώστε οι τελευταίες να εξαρτώνται λιγότερο από την προβολή τους στα «κοινωνικά» δίκτυα και ο δημοκρατικός διάλογος να μπορεί να συνεχιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνούμε πως για μια ουσιαστική πολιτική, το έδαφος και η διά ζώσης επαφή δεν αντικαθίστανται ποτέ πλήρως από την ηλεκτρονική επικοινωνία. Αλλά αυτό αποτελεί θέμα για ένα άλλο άρθρο.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ:

Δεν έχουμε αυταπάτες για τα ολοένα και μεγαλύτερα όρια που δίνει η αποκλειστική ενημέρωση και διάδραση μέσω των υφιστάμενων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η λογοκρισία των social media είναι μία πραγματικότητα που ολοένα και θα εντείνεται θυμίζοντάς μας την ανάγκη εναλλακτικών αδέσμευτων μορφών κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο. Προφίλς «κατεβαίνουν», αναρτήσεις μπλοκάρονται και σελίδες περιορίζονται ως προς την ορατότητά τους στο κοινό που τις ακολουθεί. Κάποιοι φίλοι μας σημειώνουν πως δεν βλέπουν τόσο συχνά τις αναρτήσεις μας στον «τοίχο τους», μια συνθήκη που συμβαίνει ολοένα και περισσότερο σε σελίδες του facebook.

Για μία πιο ΑΜΕΣΗ διάδραση, ως αυτολεξεί, καλούμε και ενθαρρύνουμε τις/-ους αναγνώστριες/-ες μας να εγγραφούν στο εβδομαδιαίο newsletter μας, στέλνοντάς μας μήνυμα ενδιαφέροντος στο aftoleksi@gmail.com ή συμπληρώνοντας το e-mail τους στο πεδίο που θα βρουν στο τέλος του ιστοτόπου μας ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ.

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ό,τι νέο δημοσιεύεται στο Αυτολεξεί μέσα σε ένα εβδομαδιαίο μήνυμα:

Βλ. επίσης: Μαζικό κλείσιμο & απαγορεύσεις αντιφασιστικών σελίδων στο facebook: μια επέκταση της προπαγάνδας του Tραμπ  και  ZUCKERBERG WILL PERMANENTLY DEPOLITICISE FACEBOOK

UPDATE: Δείτε τη σχετική εκδήλωση μας σχετικά με τους τελευταίους περιορισμούς-απαγορεύσεις, η οποία και ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ. Η καταγγελία μας εδώ:

Καταγγελία λογοκρισίας και φίμωσής μας – Ανακοίνωση για τη διαγραφή της σελίδας μας

Η ηλεκτρονική εκδοχή της λογοκρισίας: Social media & πολιτική (βίντεο ομιλίας+συζήτησης)

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + one =