Μαζικό κλείσιμο & απαγορεύσεις αντιφασιστικών σελίδων στο facebook: μια επέκταση της προπαγάνδας του Tραμπ

0

Ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης facebook απαγόρευσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα σελίδες με αντιφασιστικό και αντιεξουσιαστικό περιεχόμενο. Δεκάδες αναρχικές, αντιφασιστικές και αντικαπιταλιστικές σελίδες έκλεισαν αφού ανακοίνωσε μια νέα καταστολή ενάντια σε «αναρχικές ομάδες που υποστηρίζουν βίαιες πράξεις», εξισώνοντας τις βίαιες λευκές ρατσιστικές συνομαδώσεις με τον οργανωμένο αντιρατσισμό. Φαίνεται πως αυτή είναι η πραγματικότητα των social media, όσο αυτά διοικούνται από μονοπώλια και από τμήματα «πεφωτισμένων» και «ουδέτερων» ειδικών, και όχι από τους ίδιους τους χρήστες.

Οι απαγορεύσεις του facebook αποτελούν μια επέκταση της προπαγάνδας του Tραμπ:

Την ΤΕΤΑΡΤΗ, το facebook ανακοίνωσε την επέκταση της πολιτικής του περί «Επικίνδυνων Ατόμων και Οργανισμών», αφαιρώντας ή περιορίζοντας εκατοντάδες σελίδες που σχετίζονται με ομάδες που ισχυρίζεται ότι προωθούν τη βία. Σχεδόν 800 ομάδες του QAnon, που υπηρετούν την παραπληροφόρηση και πιθανώς θανατηφόρες θεωρίες συνωμοσίας, έχουν αφαιρεθεί. Το facebook έκλεισε, επίσης, τις σελίδες των ακροδεξιών πολιτοφυλακών, όπως η Πολιτική Φρουρά του Νέου Μεξικού, μια αυτόκλητη ένοπλη οργάνωση, της οποίας οι ηγέτες φέρουν τατουάζ με τη σβάστικα.

Εκτός από ομάδες που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της γενοκτονικής λευκής υπεροχής -η οποία και αποτελεί μια πολύ πραγματική απειλή για τις κοινότητες των Μαύρων και Ιθαγενών, καθώς και για άλλους έγχρωμους ανθρώπους- το facebook έκλεισε, επίσης, τις σελίδες πολλών αντιφασιστικών, αντικαπιταλιστικών ειδησεογραφικών ιστότοπων. Η κίνηση αυτή ακολουθεί ένα μοτίβο που έχει καθιερωθεί, πλέον, από την κυβέρνηση Τραμπ -και δεν αμφισβητείται από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης- που προκαλεί την αδικαιολόγητη ψευδή εξισορρόπηση μεταξύ οργανωμένων, ρατσιστικών φασιστών και των αντιφασιστών που τους αντιτίθενται σθεναρά.

Μεταξύ των σελίδων που έκλεισαν ήταν αυτές των αντιφασιστικών ειδήσεων και του ερευνητικού ιστότοπου, It’s Going Down, μια πλατφόρμα που δημοσιεύει ειδήσεις, αναλύσεις και αναφορές για τους κοινωνικούς αγώνες, καθώς και έρευνα για την έκθεση ρατσιστικών και νεοναζιστικών δικτύων. Το Crimethinc, ένα προπύργιο αριστερών, αναρχικών εκδόσεων και σκέψης από το 1990, είδε επίσης τη σελίδα του στο facebook να αφαιρείται. Οι σελίδες ομάδων που οργανώθηκαν γύρω από τις συνεχιζόμενες και ισχυρές αντιρατσιστικές εξεγέρσεις έκλεισαν επίσης, συμπεριλαμβανομένου του PNW Youth Liberation Front, ενός δικτύου νεολαιίστικων συλλογικοτήτων που οργανώνει διαμαρτυρίες άμεσης δράσης.

«Το τσουβάλιασμα αναρχικών και αντιφασιστών μαζί με τις ακροδεξιές εφόδους που υποστηρίζουν ρητά την τρέχουσα κυβέρνηση είναι μια στρατηγική κίνηση για να θολώσεις το ζήτημα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Crimethinc ως απάντηση στις απαγορεύσεις. «Αυτή είναι η ίδια επιχείρηση που ο William Barr» -ο γενικός εισαγγελέας- «διεξήγαγε ώστε να δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που επικεντρώθηκε σε “αντικυβερνητικούς εξτρεμιστές” και που στοχεύει εξίσου σε αυτοαποκαλούμενους φασίστες και αντιφασιστές. Στην περίπτωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να υποδεικνύουν επιθέσεις ακροδεξιών προκειμένου έπειτα να απαιτήσουν πόρους με τους οποίους να καταστείλουν εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των κοινοτήτων ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις».

Τόσο ρητορικά όσο και μέσω συγκεκριμένων πολιτικών, η κυβέρνηση έχει συγκαλύψει και υποβαθμίσει την απειλή του λευκού ρατσιστικού εξτρεμισμού, ενώ ταυτόχρονα δραματοποιεί τον κίνδυνο που τίθεται από την άκρα Αριστερά.

Η δαιμονοποίηση των αντιφασιστών έχει γίνει το επίκεντρο της προπαγάνδας επανεκλογής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία λειτουργεί τόσο για να ποινικοποιήσει τη διαφωνία όσο και για να απονομιμοποιήσει τον αγώνα απελευθέρωσης των Μαύρων. Μετά τα απαράδεκτα γεγονότα του Charlottesville της Βιρτζίνια, τη συγκέντρωση “Unite the Right” το 2017, ο Τραμπ επαίνεσε δημοσίως τα «πολύ ωραία» μέλη του λευκού supremacist συνασπισμού και κατηγόρησε «και τις δύο πλευρές» για τη δολοφονική ακροδεξιά βία που έλαβε χώρα -μια στάση που από τότε αποκρυσταλλώθηκε στην πολιτική του.

Η απόφαση του facebook να αντιμετωπίσει τις αριστερές πλατφόρμες κοινωνικής δικαιοσύνης ως ισοδύναμες με ρατσιστικές ομάδες εφόδου αποτελεί απλώς επέκταση της θέσης της κυβέρνησης. «Εδώ και μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε αυτή την καταστολή σε μια σειρά από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας ρητά τους αναρχικούς και τους αντιφασίστες για το κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα που προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη αστυνομική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η ανακοίνωση του Crimethinc.

«Στις τρεις δεκαετίες από την ίδρυση του Crimethinc, η απαγόρευση του facebook μας είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά», δήλωσε ένας συμμετέχων στη συλλογικότητα. Φυσικά, καμία από τις αντιφασιστικές ομάδες που αφαιρέθηκαν από το facebook δεν περίμενε κάτι καλύτερο από τον Λεβιάθαν των κοινωνικών μέσων. «Δεν εκπλησσόμαστε από αυτή την κίνηση και προσωπικά όλοι μισούμε το facebook», γράφτηκε στον λογαριασμό του It’s Going Down στο twitter, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το facebook δεν ήταν παρά ένα «όχημα για να συνδεθούμε με τους ανθρώπους».

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η ηθική θέση του μονοπωλίου του Mark Zuckerburg, αλλά μάλλον η περαιτέρω εδραίωση μιας ψευδούς εξισορρόπησης, η οποία καταπνίγει την αντιφασιστική διαφωνία εν μέσω μιας περιόδου ενισχυμένου κράτους και κινητικού φασισμού.

Αξίζει να επαναληφθεί, ad nauseam, ότι η ακροδεξιά έχει πραγματοποιήσει 329 δολοφονίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καμία δεν έχει αποδοθεί σε αντιφασίστα. Μεταξύ του 2009 και του 2018, οι ρατσιστές και οι ακροδεξιοί ήταν υπεύθυνοι για το 73% των εξτρεμιστικών δολοφονιών στις ΗΠΑ. Και εδώ δεν αναφέρουμε καν τις, επικυρωμένες από το κράτος, ρατσιστικές δολοφονίες που πραγματοποίησε η αστυνομία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες από τις αριστερές πλατφόρμες που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της σκούπας του facebook υποστηρίζουν την ανυπακοή και τη διαμαρτυρία. Οι αντιφασιστικές πρακτικές σίγουρα περιέχουν και την προθυμία να αντιμετωπίσει κανείς φυσικά τους οργανωμένους ρατσιστές στους δρόμους. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις του facebook, που απηχούν τους μύθους του Τραμπ, εξισώνουν τη «βία» της ανατρεπτικής αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας με τη βία των νεοναζί που δολοφονούν μετανάστες και έγχρωμους ανθρώπους.

Η σημερινή πολιτική του facebook αποτελεί μια απερίφραστη δήλωση για το ποιες ζωές θεωρεί ότι έχουν αξία.


Το facebook ανακοίνωσε το κλείσιμο και τον περιορισμό αντιφασιστικών-αντιεξουσιαστικών ομάδων:

Αυτή η καταστολή ενάντια στους αναρχικούς έρχεται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης εξέγερσης κατά της αστυνομικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει υπάρξει μέσα σε μια γενιά. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το αφρικανικό-αμερικανικό μαζικό κίνημα κατά της αστυνομικής βίας ως «αναρχικό», και έχει επανειλημμένα ζητήσει τον χαρακτηρισμό του αντιφασιστικού ακτιβισμού ως «τρομοκρατική οργάνωση». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συντηρητικοί πολιτικοί και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης αδυνατούν να πιστέψουν το επίπεδο αντίθεσης στην πολιτική τους που εκφράζεται σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Το facebook ανταποκρίνεται σε αυτή την πολιτική πίεση. Το facebook δικαιολογεί την καταστολή τους συγκρίνοντας τους αναρχικούς και τους αντιφασιστές με τις «οργανώσεις πολιτοφυλακής και την QAnon που εδρεύουν στις ΗΠΑ», και δηλώνει ότι οι αναρχικοί στο facebook «ενώ δεν οργανώνουν άμεσα τη βία, πανηγυρίζουν για βίαιες πράξεις».

Εν τω μεταξύ, το facebook άφησε αναρτήσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ που ενθάρρυναν τη βία κατά των διαδηλωτών της Black Lives Matter, παρά τις ρητές πολιτικές κατά της ρητορικής μίσους και των εκκλήσεων για βία.

Η ανακοίνωση πολιτικής του facebook αναφέρει ότι θα διαγράφουν αναρχικές σελίδες «όταν συζητούν πιθανή βία» ή παράλληλα θα περιορίσουν τα αποτελέσματα αναζήτησης, θα λογοκρίνουν τις συστάσεις, θα περιορίσουν την προσέγγιση ειδήσεων στους τοίχους των χρηστών και θα λογοκρίνουν τα hashtags που σχετίζονται με «αυτούς τους οργανισμούς και κινήσεις» σε facebook και Instagram.

To Red and Black Notes αναφέρει:

Κατά την τελευταία δεκαετία οι αναρχικοί, όπως όλα τα πολιτικά κινήματα, έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο facebook ώστε να προσεγγίσουν ανθρώπους και να μιλήσουν για τις ιδέες μας. Μικρές ιστοσελίδες όπως οι Red and Black Notes σπάνια λαμβάνουν κίνηση που δεν προέρχεται άμεσα από μια ανάρτηση σε κοινωνικά μέσα. Η ευρεία λογοκρισία στα κοινωνικά μέσα θα περιορίσει την ικανότητά μας να επικοινωνούμε τις ιδέες μας σε ένα κοινό πέρα ​​από τους υπάρχοντες κύκλους μας. Και αυτό ακριβώς προτίθεται να κάνει το facebook.

Βραχυπρόθεσμα, οι Red and Black Notes, όπως και άλλες αναρχικές ομάδες και δημοσιεύσεις, θα ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να ακολουθήσουν και να συνεργαστούν μαζί μας μέσω άλλων πλατφόρμων. Αλλά αυτό λύνει σχεδόν το πρόβλημα. Το facebook συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν δημιουργήσει έναν πραγματικό στραγγαλισμό σε αυτό που κάποτε ήταν το ελεύθερο internet. Εκεί όπου πλέον οδηγείται το facebook με αυτή την καταστολή, είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Η καταστολή αντιμετώπιζε ανέκαθεν αναρχικούς, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Το καθήκον μας ήταν πάντα να βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε να οργανώνουμε, να κερδίζουμε νέους ανθρώπους με τις ιδέες μας και να συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος. Καθώς αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο διαδεδομένη λογοκρισία στο διαδίκτυο, η πρόκληση θα είναι να επιστρέψουμε σε πιο παραδοσιακές μεθόδους οργάνωσης που δεν εξαρτώνται από τις «καλές ευχές» των γιγάντων τεχνολογίας των ΗΠΑ.

http://www.redblacknotes.com/2020/08/20/facebook-announce-crackdown-against-anarchists/

https://theintercept.com/2020/08/20/facebook-bans-antifascist-pages/

Αφήστε ένα σχόλιο

five + five =