Αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ Βούλας – 11 χρόνια μετά (μπροσούρα)

0

Κινήματα πολιτών για τα κοινά αγαθά και ενάντια στις περιφράξεις των δημόσιων χώρων. Ακολουθεί μία μπροσούρα-πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης με αφιέρωμα στο Αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ Βούλας:

Σε μια περίοδο έντονων προβληματισμών εξαιτίας των αδιεξόδων που βιώνουμε από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια, γίνεται πλέον φανερό ότι η μόνη διέξοδος είναι η ενεργός και αποφασιστική συμμετοχή του λαού σε όλες τις υποθέσεις που τον αφορούν. Γίνεται, δηλαδή ακόμη πιο επίκαιρη η ανάγκη για άμεση δημοκρατία και αυτοδιαχείριση. Μια ανάγκη που ζυμώθηκε πολύ έντονα στις μεγάλες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις στις πλατείες από το 2011 μέχρι το 2015 και από τότε άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη τη χώρα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, κάτι που συνεχίζεται και στις μέρες μας.

Ένα από τα εγχειρήματα αυτά ήταν και το αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ της Βούλας που ξεκίνησε, τον Ιούνιο του 2012 με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης και αγκαλιάστηκε από πολλές συλλογικότητες και φορείς. Η πλούσια και αγωνιστική δράση που αναπτύχθηκε στο κάμπινγκ για δέκα περίπου χρόνια δεν επικεντρώνεται μόνο στη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε μια πεντακάθαρη παραλία, που είχαν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, ούτε στις δεκάδες εκδηλώσεις (πολιτιστικές, επιστημονικές, οικολογικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές κ.ά.) που πραγματοποιήθηκαν στα δέκα αυτά χρόνια, αλλά κυρίως στο ότι αποτέλεσε έναν πόλο αντίστασης κατά της ιδιωτικοποίησης των παραλιών και της παραχώρησης τους σε κερδοσκόπους “επενδυτές”, κάτι που γίνεται κατά κόρον, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια για να υπηρετηθεί το δόγμα της βάρβαρης λεηλασίας της φύσης και της κοινωνίας που οι κυβερνώντες ονόμασαν “τουριστική ανάπτυξη”.

Αν οι φίλοι και οι φίλες διαβάσουν το έντυπο που επισυνάπτεται και που εξέδωσε η Εναλλακτική Δράση πέρυσι, με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του αυτοδιαχειριζόμενου κάμπινγκ στη Βούλα, θα καταλάβουν πόσο όμορφα μπορεί να λειτουργήσει ένας χώρος σε όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, όταν τον διαχειρίζονται οι ίδιοι οι πολίτες.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι το αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ της Βούλας ήταν το πρώτο εγχείρημα αυτοδιαχείρισης παραθαλάσσιου χώρου και λειτουργούσε με εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευση.

Οι φίλες και οι φίλοι που, πιθανόν, ενδιαφέρονται να έχουν την έκδοση σε έντυπη μορφή, το κόστος είναι 3 ευρώ και μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ Άννα Καλούμενου στο τηλέφωνο 6944207403.

Ακολουθεί η έκδοση σε pdf αρχείο: 

Download (PDF, 2.81MB)

Μαζί με το έντυπο επισυνάπτεται και το ηχητικό ντοκουμέντο από την έναρξη της λειτουργίας του αυτοδιαχειριζόμενου κάμπινγκ:

Βλ. επίσης:
https://www.aftoleksi.gr/2022/07/04/kampingk-voylas-o-protos-organomenos-paraliakos-choros-poy-leitoyrgise-aytodiacheirisi/

Αφήστε ένα σχόλιο

six + 10 =