Κάμπινγκ Βούλας: ο πρώτος οργανωμένος παραλιακός χώρος που λειτούργησε με αυτοδιαχείριση

0

10 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το άνοιγμα του Αυτοδιαχειριζόμενου Κάμπινγκ Βούλας. Όπως μας θυμίζουν οι διοργανωτές της σημερινής σχετικής εκδήλωσης, η Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής, το κάμπινγκ Βούλας υπήρξε ο πρώτος οργανωμένος παραλιακός χώρος που λειτούργησε από τους ίδιους τους πολίτες με αυτοδιαχείριση και άμεση δημοκρατία.

Η ιδέα του ανοίγματος του πρώην κάμπινγκ της Βούλας και της διαχείρισής του από τους ίδιους τους πολίτες, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι συλλογικότητες και οι πολίτες που αγωνιζόμασταν επί πολλά χρόνια για την προστασία των ελεύθερων δημόσιων χώρων και, ιδιαίτερα οι συλλογικότητες που λειτουργούμε στους δήμους του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, επανειλημμένα είχαμε συζητήσει για το πώς θα μπορούσαμε αποτελεσματικά να προστατεύσουμε τις παραλίες και να τις διατηρήσουμε ως δημόσιους κοινόχρηστους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους ανθρώπους, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Στις συζητήσεις όμως που κάναμε, είτε οι συλλογικότητες του κάθε παραλιακού δήμου χωριστά, είτε όλες οι συλλογικότητες μαζί, μέσω του Δικτύου Προστασίας του Σαρωνικού, διαπιστώναμε ότι παρά τους αγώνες τις κινητοποιήσεις και τις πολύμορφες άλλες εκδηλώσεις (επιστημονικές ημερίδες, ενημερωτικές συναντήσεις, αρθρογραφία σε εφημερίδες, παραγωγή ενημερωτικών εντύπων κ.ά.) η ιδιωτικοποίηση των παραλιών και η παραχώρησή τους σε «επενδυτικούς» ομίλους συνεχώς επεκτείνοταν σε όλη την ακτογραμμή του Σαρωνικού.

Η πολιτική, όμως που εφάρμοσε η μνημονιακή κυβέρνηση του 2012 και συνέχισαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, δηλαδή, να εκποιηθεί ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, μαζί με τις υποδομές (παραλίες, λιμάνια, μαρίνες κ.ά.) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό να δημιουργηθεί η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι της αγανάκτησης, γιατί «έκρουε, πλέον, πολύ δυνατά τον κώδωνα» για τους επερχόμενους κινδύνους, τόσο για το φυσικό περιβάλλον και τα ιστορικά μνημεία, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομική τους λειτουργία.

Παράλληλα, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις της περιόδου εκείνης στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πλατείες, που ανέδειξαν μέσα από τις πλούσιες συζητήσεις την ανάγκη της αποφασιστικής συμμετοχής των πολιτών σε όλα τα ζητήματα που τους αφορούν -μέσα από ποικίλες μορφές αυτοοργάνωσης, αυτοδιαχείρισης και άμεσης δημοκρατίας- πρόσφεραν πολύ τροφή για σκέψη και για αναζήτηση νέων μορφών αγώνα.

Η Εναλλακτική Δράση που συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις για την προστασία του παραλιακού μετώπου (ήταν η συλλογικότητα που πρότεινε και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού) και παράλληλα τα μέλη της είχαν ενεργητική παρουσία στις ανοιχτές συνελεύσεις στο Σύνταγμα, το 2011, κάλεσε τον Φεβρουάριο του 2012 συνάντηση συλλογικοτήτων του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου εκτός των άλλων προτείναμε να ανοίξει ο χώρος του π. κάμπινγκ του ΕΟΤ, που ήταν κλειστός για περισσότερα από 20 χρόνια και να λειτουργήσει με διαχείριση από τους ίδιους τους πολίτες. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή απ’ όλες τις συλλογικότητες του δήμου που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, ενώ αργότερα υιοθετήθηκε και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Το κάμπινγκ άνοιξε στις 10 Ιουνίου του 2012 και από την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας του καθιερώθηκε η ανοιχτή συνέλευση, η οποία συνεδρίαζε ανελλιπώς κάθε Τετάρτη με ελεύθερη συμμετοχή όλων όσων επιθυμούσαν και αποτελούσε το μοναδικό όργανο που μπορούσε να πάρει αποφάσεις. Το κάμπινγκ της Βούλας είχε γίνει ο πρώτος οργανωμένος παραλιακός χώρος που λειτουργούσε με αυτοδιαχείριση και άμεση δημοκρατία.

Η ανοιχτή συνέλευση, από την πρώτη συνεδρίασή της αποφάσισε ότι το κάμπινγκ δεν θα εξασφάλιζε μόνο δωρεάν πρόσβαση σε μια πεντακάθαρη παραλία, αλλά θα λειτουργούσε και ως χώρος όπου εθελοντικά θα πραγματοποιούνταν πολύμορφες εκδηλώσεις (μορφωτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, οικολογικές, καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές, δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης κ.ά.). Με τον τρόπο αυτό πολύ γρήγορα ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος κέρδισε την εκτίμηση και την αποδοχή χιλιάδων συνανθρώπων μας με αποτέλεσμα, αφενός πολλά μέσα ενημέρωσης (ελληνικά και ξένα) να γράφουν επαινετικά άρθρα και, αφετέρου πολλές συλλογικότητες, από τη χώρα μας και από άλλες χώρες, να επισκέπτονται το κάμπινγκ για να ενημερωθούν.

Η επιτυχία αυτή ενόχλησε το κράτος και τις ιδιωτικές εταιρείες, που έβλεπαν το αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ σαν το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, όχι μόνο των παραλιών της Βούλας και του Σαρωνικού αλλά και γενικότερα όλου του ελληνικού παράκτιου χώρου. Για τον λόγο αυτό, αφενός άρχισαν τη δυσφήμιση του εγχειρήματος με τα γνωστά «παπαγαλάκια» σε πληρωμένα μέσα ενημέρωσης και αφετέρου επιστράτευσαν την κρατική καταστολή σε βάρος των εθελοντών με αστυνομική βία, συλλήψεις και δικαστικές διώξεις.

Τελικά, μετά από δέκα χρόνια, πέτυχαν το στόχο τους, δηλαδή, να παραδώσουν το κάμπινγκ σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία αν και αρχικά, με πληρωμένες διαφημίσεις, υποσχόταν ότι το κάμπινγκ θα γίνει μια «πράσινη όαση», τελικά, μόλις μπήκαν μέσα και ξεκίνησαν τα έργα, λεηλάτησαν το τοπίο, ξερίζωσαν πεύκα και μετέτρεψαν το χώρο σε «κρανίου τόπο», όπως, χαρακτηριστικά, έγραψαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ήταν τέτοια η καταστροφή, ώστε ακόμη και η δημοτική αρχή (προσχηματικά ή όχι) τους επέβαλε πρόστιμο και διέταξε την διακοπή των εργασιών.

Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις και ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που μπορεί κάποιος/α να κάνει, οι πολίτες έχουν μπροστά τους δύο πραγματικότητες:

• Η μία είναι η πλούσια και πολύμορφη δράση που αναπτύχθηκε στο αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ σχεδόν επί δέκα χρόνια, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας και
• Η άλλη είναι η καταστροφή και η λεηλασία που φέρνουν οι «»επενδύσεις», πράσινες ή άλλες, όταν γίνονται με σκοπό το κέρδος

Κείμενο: Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων, η Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής, που πήρε την πρωτοβουλία για το εγχείρημα αυτό, πραγματοποιεί σχετική εκδήλωση. Στην εκδήλωση μιλούν μέλη από άλλα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα που συμμετείχαν σε αρκετές εκδηλώσεις απ’ αυτές που έγιναν στο  αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν:

Κώστας Χαριτάκης, από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

Κυριάκος Μπάνος, από το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

Νίκος Κοτσελόπουλος, από το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου

Μάκης Σταύρου, απο την Εναλλακτική Δράση

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θοδωρής Λυμπερόπουλος, μέλος της ομάδας νέων της Εναλλακτικής Δράσης

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης το βιβλίο «2012-2022–Δέκα χρόνια αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ Βούλας» που εξέδωσε πρόσφατα η Εναλλακτική Δράση, επειδή θεωρούμε πολύ χρήσιμη την εμπειρία του εγχειρήματος αυτού. Το βιβλίο, με  πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα του Μάκη Σταύρου, θα είναι διαθέσιμο πολύ σύντομα στα βιβλιοπωλεία, όπως είναι και τα υπόλοια βιβλία που έχει εκδώσει, μέχρι τώρα, η Εναλλακτική Δράση.

Η εκδήλωση γίνεται τη Δευτέρα  4 Ιουλίου, 7μμ. στο ανοιχτό θεατράκι του πάρκου της Πνευματικής Εστίας (Κεντρική Πλατεία Βούλας) απέναντι από την Εκκλησία του Αγ. Ιωάννη.

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + eighteen =