Βίντεο εκδήλωσης: «Αλληλεγγύη στην ουκρανική αντίσταση» με Daria Saburova (Ουκρανία) & Ilya Budraitskis (Ρωσία)

0

Δημοσιεύουμε το βίντεο της διαδικτυακής εκδήλωσης που έλαβε χώρα την Κυριακή 19 Ιούνη με τίτλο: «Αλληλεγγύη στην ουκρανική αντίσταση. Άμεση αποχώρηση όλων των ρώσικων στρατευμάτων από την Ουκρανία. Πάλη ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλισμούς».

Στη συζήτηση παρουσιάζονται οι δύο αντικρουόμενες αναλύσεις για τον πόλεμο εντός της Δυτικής Αριστεράς. Πρώτον, αυτή που θεωρεί τον πόλεμο δια-ιμπεριαλιστικό, μία σύγκρουση υπερδυνάμεων, και κεντράρει στην επέκταση του Νατο καθιστώντας την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό ανύπαρκτη. Δεύτερον, αυτή που τον περιγράφει ως βασικά ιμπεριαλιστικό από την πλευρά της Ρωσίας ενάντια στην πρώην αποικία της (Ουκρανία) και που δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη, στοχεύοντας στην οικοδόμηση αντιστάσεων από τα κάτω. Αυτή τη δεύτερη ανάλυση υποστηρίζουν οι ομιλητές με κατατοπιστικό τρόπο. Εξηγούν μεταξύ άλλων πώς ο μιλιταρισμός και ο εδαφικός ιμπεριαλισμός αποτελεί σήμερα τη βάση του πουτινικού οικοδομήματος. Στηρίζουν την αυτοάμυνα του ουκρανικού λαού και τρόπους έμπρακτης αλληλεγγύης της αντίστασης όπως την ακύρωση του ουκρανικού χρέους και την ανοικοδόμηση της χώρας. Περιγράφουν τη δράση ουκρανικών φεμινιστικών και αριστερών εργατικών συλλογικοτήτων.

ΜΙΛΟΥΝ:

– Daria Saburova, Ουκρανή ερευνήτρια στη Γαλλία, μέλος του “Ευρωπαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης με την Ουκρανία”

– Ilya Budraitskis, Ρώσος ιστορικός, συγγραφέας του βιβλίου “Dissidents among Dissidents” για την Αριστερά στη μετασοβιετική Ρωσία (Verso 2022), μέλος του РСД (Russian socialist movement – Российское Социалистическое Движение), από τους ιδρυτές της νέας ιστοσελίδας “Posle”

Διοργάνωση: περιοδικό “ΤΕΣΣΕΡΑ” και www.elaliberta.gr

Περιγραφή εκδήλωσης:

Στις 24 Φλεβάρη τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα και εισέβαλαν στην Ουκρανία. Όμως, η στρατιωτική υπεροπλία της στρατιωτικής μηχανής του ρωσικού ιμπεριαλισμού, δεν μπόρεσε να κάμψει την αποφασιστικότητα των ουκρανικών λαϊκών μαζών: συνδικάτα, οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, οργανώσεις για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, ΛΟΑΤΚΙ και φεμινιστικές οργανώσεις, καθώς επίσης φυσικά και οι αριστερές και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή για να βοηθήσουν με όλους τους τρόπους την οργάνωση της αντίστασης και να στελεχώσουν τις ομάδες εδαφικής άμυνας.

Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, αλλά και, ειδικότερα στο πλευρό των οργανώσεων του ουκρανικού κοινωνικού και εργατικού κινήματος, οι οποίες διεξάγουν σήμερα έναν πολύπλευρο αγώνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική αντίσταση και παλεύοντας ταυτόχρονα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Ζελένσκι και τους Ουκρανούς ολιγάρχες που προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα βάρη του πολέμου στις πλάτες του εργαζόμενου λαού και να του αφαιρέσουν κατακτημένα δικαιώματα με αφορμή τον πόλεμο, για μια διεθνιστική και σοσιαλιστική προοπτική για την ουκρανική αντίσταση και για την ανασυγκρότηση της ουκρανικής κοινωνίας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στο αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία και στον ρωσικό λαό που υποφέρει αυτή τη στιγμή κάτω από τη σιδερένια γροθιά της δικτατορίας του Πούτιν.

Ένα μέρος της δυτικής αριστεράς εξακολουθεί ακόμα και σήμερα, να αρνείται να σταθεί αλληλέγγυο στον δίκαιο αγώνα του ουκρανικού λαού, αρνείται να καταδικάσει τα εγκλήματα του ρωσικού ιμπεριαλισμού, ή ακόμα χειρότερα, δικαιολογεί, ή και υποστηρίζει τη ρωσική ιμπεριαλιστική εισβολή στην Ουκρανία.

Χρησιμοποιώντας συχνά ως φύλλο συκής την επίκληση στην ειρήνη, καλεί τον ουκρανικό λαό να σταματήσει να αγωνίζεται, ή του αρνείται το δικαίωμα να εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσει έναν εχθρό πολύ ισχυρότερό του στρατιωτικά. Αυτό το οποίο θα πρέπει να κατανοήσει αυτή η αριστερά είναι ότι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι παγκόσμιος και υπερβαίνει τις γραμμές που οριοθετούν τους αντίπαλους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς.

Δείτε την εκδήλωση στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − six =