Στο Βερολίνο δίνεται ο σημαντικότερος αγώνας στην Ευρώπη για το ζήτημα της στέγασης

0

Από τη Η.Α.R.T.A, συλλογικότητα που διεκδικεί το δικαίωμα στη στέγη στους μικρούς δήμους, ξεκινώντας από τον δήμο Νάουσας – για την απο-εμπορευματοποίηση της στέγασης.

Στο Βερολίνο, δίνεται ο σημαντικότερος αγώνας στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή γύρω από το ζήτημα της στέγασης.

Οι Βερολινέζοι, στην αρχή προσπάθησαν να πιέσουν τη κυβέρνηση του κρατιδίου να επιβάλλει πλαφόν στο ποσό των ενοικίων που έχουν σημειώσει δραματική αύξηση.

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση, να επιβάλει ένα ανώτατο όριο στα ενοίκια (rent control). Αλλά έξι μήνες μετά, με πρωτοβουλία του CDU, του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος που κατέθεσε αίτημα εξέτασης συνταγματικότητας, η απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική.

Σε απάντηση οι πολίτες του Βερολίνου οργανώθηκαν σε ομάδες γειτονιάς, συνέλλεξαν υπογραφές και οργάνωσαν ένα δημοψήφισμα με το εξής αίτημα: να απαλλοτριωθούν 200.000 κατοικίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί και περάσει υπό τον έλεγχο μεγάλων εταιριών διαχείρισης κατοικιών, που η καθεμιά έχει υπό τον έλεγχό της περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα.

Ο κόσμος του Βερολίνου ψήφισε υπέρ της απαλλοτρίωσης σε ποσοστό 59%. Όμως, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση καθυστερεί, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, έχει ταχθεί υπέρ των μεγάλων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας και όχι υπέρ των πολιτών που αντιπροσωπεύει. Τώρα έχει δημιουργήσει μια επιτροπή 12 “ειδικών” που καλούνται να αποφασίσουν και πάλι αν μια απόφαση απαλλοτρίωσης είναι ή όχι συνταγματική.

Και το κίνημα ξέρει ότι κυβέρνηση και ιδιοκτήτες, μικροί και μεγάλοι, κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να παρακάμψουν την απόφαση. Και αναδιοργανώνεται: ίσως ένα νέο δημοψήφισμα είναι και πάλι στα σκαριά, αυτή τη φορά, με ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου στην κάλπη, ένα κείμενο δεκάδων σελίδων που ζητά να τεθεί το στεγαστικό απόθεμα στη διαχείριση των τοπικών κοινοτήτων για να το παρέχουν με δημοκρατικό και προσιτό τρόπο στους κατοίκους, Γερμανούς και μη.

Η φωτογραφία του κειμένου είναι τραβηγμένη στη γειτονιά του Kreuzberg. Πρόκειται για ένα κτίσμα αυτοσχέδιο, που λειτουργεί ως ενημερωτικό κέντρο για όλους τους ενοικιαστές, για να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους, να οργανωθούν σε αυτή τη μητέρα των μαχών για την κατοίκηση. Το έχουν στήσει οι ένοικοι του κτιρίου Kotti, στην πλειονότητά τους Τούρκοι, πολλοί χωρίς χαρτιά. Αυτό που ζητάνε οι ένοικοι του Kotti είναι να τους αφήσουν να αυτοδιαχειριστούν συλλογικά το κτίριο όπου βρίσκονται οι κατοικίες τους. Είναι το πιο ριζοσπαστικό τμήμα της καμπάνιας για το δημοψήφισμα. Και δίνουν τον παλμό στο αίτημα: “τα κτίρια, τα σπίτια, είναι δικά μας, οι ζωές μας, μας ανήκουν.”

Gecekondu το ονόμασαν συμβολικά. Gecekondu ονομάζονται στην Τουρκία, τα σπίτια που χτίζονται εκτός σχεδίου, σε πολύ σύντομο διάστημα, σε μια νύχτα, από ανθρώπους που δεν έχουν που να μείνουν.

Το πλαίσιο μπορεί να είναι διαφορετικό στις ελληνικές πόλεις από αυτό που συναντάμε στο Βερολίνο, αλλά το αίτημα είναι κοινό. Θέλουμε το χτισμένο περιβάλλον να περάσει υπό δημοκρατική διαχείριση, να δοθεί πρόσβαση σε όλες/όλους σε καλή, επαρκή κατοικία, ανεξάρτητα από φύλο και φυλή, σεξουαλικό προσανατολισμό, ηλικία ή ικανότητα, χωρίς να μείνει κανείς/καμιά πίσω, καμιά/κανείς μόνη/ος.

Ο αγώνας του Βερολίνου ακτινοβολεί και φτάνει ακόμα και σε μια μικρή γειτονιά της γης, στον Ευρωπαϊκό Νότο, στη Νάουσα. Σε έναν τόπο που έχει αποσυνδεθεί από τις ροές του κεφαλαίου και του πλούτου και αντιμετωπίζει συνθήκες φθοράς, συρρίκνωσης και ανισότητας.

Στις βλέψεις της ηγεσίας για ένα χτισμένο περιβάλλον που αναδιαμορφώνεται για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τουριστών που δεν θα έρθουν, εμείς ζητάμε ένα χτισμένο περιβάλλον, που αδειάζει, να περάσει υπό δημοκρατική διαχείριση, για να στεγάσει την κοινή μας ζωή.

Σπίτια για όλες/όλους. Αυτό ζητάμε.

#gecekondu
#kotti
#kreuzberg
Deutsche Wohnen & Co Enteignen
European Action Coalition for the Right to Housing and to the City
#HARTA

Σημεία για το δημοψήφισμα στο Βερολίνο!

Η (μη) στέγαση των προσφύγων και ο μύθος της «φέρουσας ικανότητας» στην περίπτωση της Νάουσας

 

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 7 =