Τι συμβαίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ); Δημοσιεύτηκε στο Η Ζωή και η Υγεία πάνω από την Οικονομία
Τους τελευταίους μήνες έχουμε έκπληκτοι παρατηρήσει τον υπαίθριο χώρο του ΣΕΦ να έχει μετατραπεί σε δρόμο κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων και σε ένα ανεξέλεγκτο υπαίθριο πάρκινγκ.
Ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ είναι ο μοναδικός χώρος σε ολόκληρο τον Πειραιά, όπου μέχρι πριν από λίγους μήνες οι κάτοικοι αυτής της πόλης μπορούσαν να περπατήσουν, να αθληθούν και να βγάλουν τα παιδιά τους βόλτα χωρίς να ανησυχούν πως κάποιο διερχόμενο όχημα θα τα χτυπήσει. Σε μια πόλη με ανύπαρκτους ελεύθερους δημόσιους χώρους, με πεζοδρόμια κατειλημμένα από αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα, το ΣΕΦ αποτελούσε την μοναδική όαση περιπάτου για τους χιλιάδες κατοίκους της πόλης.
Ακόμα και πριν την ανάπλαση των τελευταίων ετών, όταν το ΣΕΦ ήταν παρατημένο, ποτέ δεν συναντούσες οχήματα εντός του περιβάλλοντος χώρου και η χρήση του ως αποκλειστικού χώρου περιπάτου και άθλησης διαφυλασσόταν ως κόρη οφθαλμού ακόμα και εκείνα τα πέτρινα χρόνια.
Τους τελευταίους όμως μήνες, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας φαίνεται πως αποφάσισε να μετατρέψει τον μοναδικό ελεύθερο δημόσιο χώρο του Πειραιά από αποκλειστικό χώρο άθλησης και περιπάτου σε δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων και υπαίθριο πάρκινγκ.
Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ανοιχτά δημόσια και ελεύθερα πάρκινγκ εκατοντάδων θέσεων τα οποία εφάπτονται με τον χώρο τόσο από τη μεριά του Μικρολίμανου, όσο και από τη μεριά του Ν. Φαλήρου. Η κατάσταση έχει τόσο εκτραχυνθεί που ακόμα και ο ο θίασος του Σεφερλή στο Δελφιναριο παρκάρει πλέον τα οχήματά του έξω ακριβώς από το θέατρο ανάμεσα στα δέντρα και εντός των χώρων πρασίνου, τη στιγμή που το δημόσιο ελεύθερο πάρκινγκ με εκατοντάδες κενές θέσεις βρίσκεται στα 100 μέτρα από το θέατρο. Η πολιτική αυτή μάλιστα ενθαρρύνεται από κινήσεις όπως το μόνιμο άνοιγμα των μπαρών και των πυλών διέλευσης οχημάτων καθώς και η απομάκρυνση των απαγορευτικών καγκελων από τις πεζογέφυρες του σταδίου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Ακόμα και τα σκαλιά που υπήρχαν στις πεζογέφυρες μετατράπηκαν σε επίπεδο, ώστε να εισέρχονται απρόσκοπτα τα δεκάδες μηχανάκια.
Η κατάσταση είναι άκρως εξοργιστική και επικίνδυνη καθώς δεκάδες οδηγοί καθημερινά, αγνοώντας ότι μπαίνουν σε χώρο όπου χιλιάδες παιδιά τον επισκέπτονται εβδομαδιαία, παίζοντας, κάνοντας ποδήλατο, πατίνια κτλ. διέρχονται εντός του δίχως καν να φρενάρουν ή να ελέγχουν στα δεκάδες τυφλά σημεία που υπάρχουν. Αν δεν έχουν ήδη συμβεί, είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν ατυχήματα εντός του χώρου και κάποιο παιδί να τραυματιστεί σοβαρά ή και να σκοτωθεί.
Οι υπεύθυνοι για όλα αυτά πρέπει να ανακαλέσουν τη νέα τους πολιτική και να διαφυλάξουν τον μοναδικό χώρο αποκλειστικού περιπάτου και άθλησης στον Πειραιά πριν να είναι αργά και θρηνήσουμε θύματα.
To ΣΕΦ αλλάζει πράγματι, απεμπολώντας τον κοινόχρηστο και δημόσιο χαρακτήρα του, αποκλείοντας όσες και όσους δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν θέλουν να πληρώσουν για να αθληθούν, όσες και όσους θέλουν να κάνουν έναν περίπατο.
Σε μια πόλη όπως ο Πειραιάς, με ανύπαρκτα πεζοδρόμια (τα οποία όπου υπάρχουν είναι κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα και παρκαρισμένα αυτοκίνητα), με ανύπαρκτους χώρους περιπάτου (πάρκα, πλατείες) και με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου πανευρωπαϊκά, αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.
Μετά την ανάδειξη του μείζονος ζητήματος της αλλαγής πολιτικής και της μετατροπής του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ από χώρο αποκλειστικής χρήσης περιπάτου και άθλησης σε χώρο διέλευσης και στάθμευσης πάσης φύσεως οχημάτων με κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών και επισκεπτών, τις τελευταίες μέρες έκπληκτοι παρατηρήσαμε πως αφαιρέθηκαν οι μοναδικές δημόσιες και ελεύθερα προσβάσιμες τέσσερις εναπομείνασες μπασκέτες που υπήρχαν. Το ζητημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς πως σε ολόκληρο τον Δήμο Πειραιά πλέον δεν υφίσταται κανένα ελεύθερο γήπεδο μπάσκετ, καθώς και το τελευταίο που υπήρχε στην παραλία Βοτσαλάκια, ξηλώθηκε για να γίνει άλλο ένα γήπεδο τένις.
Κάποτε στο ΣΕΦ υπήρχαν 10 ελεύθερες μπασκέτες εντός του περιβάλλοντος χώρου και 6 εξωτερικά εκεί που σήμερα έχουν μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης (σύνολο 8 γήπεδα μπάσκετ δημόσιας χρήσης). Σήμερα πλέον στο ΣΕΦ αλλά και σε ολόκληρη την πόλη ο κάτοικός της δεν έχει ούτε ένα ελεύθερο γήπεδο μπάσκετ για να αθληθεί. Οι γονείς είναι αναγκασμένοι να εγγράψουν επί πληρωμή τα παιδιά τους σε σωματεία αν θέλουν να παίξουν μπάσκετ, ενώ για τους ενήλικες δεν υπάρχει πλέον καμία εναλλακτική.
Είναι ευρέως γνωστό πως για να αφαιρέσεις τον δημόσιο χαρακτήρα ενός χώρου και να τον μετατρέψεις σε «ευκαιρία» για ιδιωτικά συμφέροντα, πρέπει να ακολουθήσεις την οδό της υποβάθμισης του και να εμποδίσεις την κοινωνία από την δημόσια χρήση του.
Στη συνέχεια έρχονται οι ιδιώτες οι οποίοι παρουσιάζονται ως μεσσίες, επαναφέροντας δραστηριότητες άθλησης, περιπάτου και αθλητισμού, τις οποίες πλέον ο καθένας μας για να τις χρησιμοποιήσει πρέπει να πληρώσει αδρά από την τσέπη του, ενώ μέχρι πρότινος ήταν δημόσιες και δωρεάν.
Αυτό τον σκοπό φαίνεται να έχουν οι κινήσεις της διοίκησης του Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας και της προέδρου του κας Χριστίνα Τσιλιγκίρη σε μια εποχή μάλιστα, όπου λόγω της πανδημίας οι κάτοικοι του Πειραιά έχουν ξαναανακαλύψει την έννοια του δημόσιου χώρου, κάνοντας περιπάτους παρά τους κινδύνους από την μετατροπή του χώρου σε δρόμο και υπαίθριο πάρκινγκ και αθλούμενοι μέχρι πρότινος καθημερινά στα δύο εναπομείναντα γήπεδα μπάσκετ, τα οποία πλέον δεν υπάρχουν.
Αντί λοιπόν η διοίκηση του Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας να προμοτάρει τις διαφημιστικές πινακίδες που τοποθέτησε μετατρέποντας το ΣΕΦ σε «θελκτικό προορισμό για επενδυτές», όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση της ( βλ. εδώ: https://www.facebook.com/SEFstadium/posts/402883817984649 ), καλό θα ήταν να απαντήσει δημόσια, γιατί ξήλωσε τις μπασκέτες, στερώντας από εκατοντάδες πλέον παιδιά και ενήλικες αυτή την μοναδική για την πόλη του Πειραιά πρόσβαση στον αθλητισμό. Καλό θα ήταν να απαντήσει δημόσια γιατί έχει μετατρέψει τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ από αποκλειστικό χώρο άθλησης και περιπάτου σε δρόμο διέλευσης οχημάτων και υπάιθριο πάρκινγκ, στον οποίο τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μέχρι και αυτοσχέδιες κόντρες και σούζες δίπλα από παιδάκια τρίχρονα και τετράχρονα.
❓ Ποια είναι η θέση της Περιφέρεια Αττικής και του Νομάρχη κου Γιώργου Πατούλη για όλα αυτά;
❓ Ποια είναι η θέση της Αντιπεριφερειάρχου Πειραιά & Νήσων κας Σταυρούλας Αντωνάκου;
❓ Ποια είναι η θέση της ηγεσίας του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα της Υπουργού κας Λίνας Μενδώνη και του κου Λευτέρη Αυγενάκη;
❓ Ποια είναι η θέση του Δήμου Πειραιά και του Δημάρχου κου Γιάννη Μώραλη
❓ Ποια είναι η θεση της Ελληνική Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και του προέδρού της κου Βαγγέλη Λιόλιου;