Το Πολυτεχνείο ως η απαρχή ενός αυτόνομου κινήματος | εκδήλωση-συζήτηση 15/11

0

Ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Το Πολυτεχνείο ως η απαρχή ενός αυτόνομου κινήματος», διοργανώνει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., η  πολιτική συλλογικότητα Αυτενέργεια:

Ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση: «Το Πολυτεχνείο ως η απαρχή ενός αυτόνομου κινήματος»

Εισηγήσεις:
 Γιώργος Ν. Οικονόμου (συμμετέχων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, συγγραφέας του «Πολυτεχνείο 1973: Η απαρχή του αυτόνομου κινήματος» & διδάκτωρ φιλοσοφίας)
– Εισήγηση από την «Αυτενέργεια»

Μέσα στην παγωμένη ατμόσφαιρα του lockdown και μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καλούμαστε να τιμήσουμε και φέτος την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το Πολυτεχνείο ήταν ο δικός μας Μάης του ’68 και ένα αυτόνομο κίνημα. Η συλλογική ψυχική ανάταση των ανθρώπων, που είναι οι ίδιοι δημιουργοί της Ιστορίας τους, υπήρξε η σημαία της εξέγερσης και η πιο επικίνδυνη για το καθεστώς, αφού ξεπέρασε τη μικροπολιτική και τις στενά ορισμένες ιδεολογίες, χαρακτηριστικό των κοινωνικών κινημάτων που καταφέρνουν τελικά να συνταράξουν τις εκάστοτε εξουσίες.

Μισόν αιώνα μετά την εξέγερση του 1973, τα νοήματά της παραμένουν ζωντανά και μας θυμίζουν πως μόνο η πραγματική συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, μόνο μια αυτοκυβέρνηση του λαού, συνιστά ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Το αίτημα για αυτονομία, για μια κοινωνία δηλαδή που θα δώσει η ίδια τους νόμους και τους θεσμούς στον εαυτό της, παραμένει ένα εξαιρετικά επίκαιρο πολιτικό διακύβευμα. Επιλέγουμε, γι’ αυτόν τον λόγο, να συζητήσουμε για το πολιτικό περιεχόμενο της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τις ριζοσπαστικές συνδηλώσεις της εξέγερσης. Για την άμεση συμμετοχή στη διεκδίκηση της ελευθερίας και τη ρήξη με τους παραδοσιακούς μηχανισμούς ενσωμάτωσης (κόμματα, συνδικαλιστικές ηγεσίες, ιδεολογικές θεωρήσεις κ.ά.) Για τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και τις γενικές συνελεύσεις που κατάφεραν να εκφράσουν τις επιδιώξεις των από-τα-κάτω, την εναντίωση στο καθεστώς αλλά και την επιθυμία για έναν κόσμο διαφορετικό. «Για την άμεση δημοκρατία και την αυτονομία στην πράξη», όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Οικονόμου, που μας καλεί να δούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως ένα μέρος του συνεχούς αγώνα για αυτονομία και αυτοδιάθεση.

Η σκέψη του ίδιου ανοίγει τον διάλογο για μια διαφορετικού τύπου θεώρηση τόσο της εξέγερσης του ’73 όσο και του αιτήματος για ατομική και κοινωνική αυτονομία.

Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό επειδή το αντιδημοκρατικό σύστημα εξουσίας είναι ακόμη εδώ, στα συγκεκριμένα άτομα όλων των «γενιών» που συμμετέχουν σε αυτό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο κομμάτι της κοινωνίας που διαμορφώθηκε με τη Μεταπολίτευση και το οποίο στήριξε επί δεκαετίες το καθεστώς, τις αντιλήψεις και τις δομές που οδήγησαν στη σημερινή κατάρρευση και παρακμή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/11/20, ώρα 7μ.μ.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ την εκδήλωση
από το κανάλι μας στο youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCEQrSRKeATV02R9PsTGExqQ/featured

και από τη σελίδα μας στο facebook:
https://www.facebook.com/aftenergeia.political.collective/

Όσες-οι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση με τοποθετήσεις ή ερωτήσεις θα μπορούν να γράφουν στα παραπάνω λινκ, καθώς και να μιλήσουν μπαίνοντας στο λινκ της πλατφόρμας zoom που θα ανακοινωθεί.

Αυτενέργεια – πολιτική συλλογικότητα
https://aftenergeia.gr/

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 2 =