Δεκαήμερο αγώνα στις Σκουριές 24/07-02/08 (Πρόγραμμα εκδηλώσεων)

0

Σήμερα ξεκινά το δεκαήμερο αγώνα στις Σκουριές Χαλκιδικής. Παρακάτω διαβάζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα των συζητήσεων και εκδηλώσεων:

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

» 1η ημέρα Παρασκευή 24 Ιουλίου

Υποδοχή – καλωσόρισμα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών

» 2η ημέρα Σάββατο 25 Ιουλίου

16:00 «Ο αγώνας των γυναικών ζαπατίστας»

18:00 «Ο κοινοτισμός μέσα από τη ζαπατιστική αυτονομία» (Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση Paliacate Zapatista / Σπίθα Αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και των ιθαγενών λαών / Αναρχική ομάδα μπαρούτι)

» 3η ημέρα Κυριακή 26 Ιουλίου

11:00 «Η κατάκτηση του ψωμιού» Παρουσίαση του αναρχικού φούρνου του Παρισιού από Γάλλους συντρόφους

18:00 «Συζήτηση για τη συγκρότηση δικτύων στη δική μας γωνιά του κόσμου / Συζήτηση με τα δίκτυα αντίστασης και εξέγερσης του Μεξικού» (Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση Paliacate Zapatista / Σπίθα Αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και των ιθαγενών λαών / Αναρχική ομάδα μπαρούτι)

» 4η ημέρα Δευτέρα 27 Ιουλίου

11:00 Περιήγηση στους χώρους της καταστροφής

18:00 «Φωτίζουμε τις αποκλίσεις, αναζητώντας τις κινηματικές συγκλίσεις στα ζητήματα της ενέργειας» Στα πλαίσια του διαλόγου για τη 2η πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια 17-18/10/2020 (Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» / Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων / Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α)

» 5η ημέρα Τρίτη 28 Ιουλίου

18:00 «Η υπόθεση των κίτρινων γιλέκων»

Μιχάλης Λιανός: «Αποανάπτυξη, πολιτική, εργασία». Το δίλημμα περιβάλλον ή απασχόληση, μπροστά στο οποίο βρίσκονται συστηματικά τα σύγχρονα λαϊκά κινήματα -και ιδίως τα ΚΓ- ενώ οι Σκουριές είναι μείζον παράδειγμα.

Μπονίτα Παπαστάθη, Ηρώ Σιαφλιάκη: «Κίτρινα Γιλέκα, αυτοί που δεν είναι τίποτα και η εξάντληση της αντιπροσώπευσης». Ξαφνικά, στις 17 Νοέμβρη 2018, εμφανίζεται το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Από τότε, κάθε Σάββατο, πυκνές ή αραιότερες διαδηλώσεις γεμίζουν τους δρόμους του Παρισιού κι αλλού. Τις πορείες αυτές ωθεί η οργή. Κάποτε, οι παλιές συνήθειες της ατομικευμένης, φτωχής ζωής αφήνονται πίσω κι αυθόρμητες κοινότητες συγκροτούνται γύρω απ ́την επιθυμία να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.

» 6η ημέρα Τετάρτη 29 Ιουλίου

18:00 «Η νέα φάση του πολέμου κατά των μεταναστ(ρι)ών – μεταναστευτικοί αγώνες για ελευθερία και αξιοπρέπεια» (Αντιφασιστική κίνηση Σάμου / Stop War On Migrants)

» 7η ημέρα Πέμπτη 30 Ιουλίου

11:00 Ξενάγηση στα αντάρτικα λημέρια του Κακάβου

18:00 «Η εξέγερση του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» Μια συζήτηση με τον σύντροφο-συναγωνιστή George Katsiaficas

«Αγώνας ενάντια στα χρυσωρυχεία: πού βρισκόμαστε» (Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας)

» 8η ημέρα Παρασκευή 31 Ιουλίου

18:00 «Υγεία και περιβάλλον» (Αυτοδιαχειριζόμενη Δομή Υγείας Εξαρχείων / Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης)

ΒΡΑΔΥ Θεατρική Παράσταση Οι Τσιριτσάντσουλες κλείνουν 20 χρόνια ζωής και παρουσιάζουν σε καθήμενους τη θεατρική παράσταση «ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ» κηρύσσοντας το δόγμα της νέας Τσίρι θρησκείας

» 9η ημέρα Σάββατο 1 Αυγούστου

18:00 «Αυτοδιαχείριση και πανδημική καταστολή» (Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ / Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών)

ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ: SOCIAL WASTE / ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗ, ΦΩΤΗ ΣΙΩΤΑ, ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΣΤΕΛΛΟ / FUKU / ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΗΛ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΒΛΙΑΡΑ

» 10η ημέρα Κυριακή 2 Αυγούστου

ΜΕΣΗΜΕΡΙ Με παρέα συντρόφισσες και συντρόφους ρεμπέτες, θα αναστοχαστούμε πάνω στο δεκαήμερο και τους αγώνες μιας πάλαι ποτέ ανθρώπινης κατάστασης πριν ξαναγυρίσουμε, στη με ή από κορονοϊό, μετα-ανθρώπινη κατάσταση

ΒΡΑΔΥ Πατριώτες της Μάνας Γης


Κείμενο-κάλεσμα της διοργάνωσης:

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε εθνικό όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας θα πραγματοποιήσει φέτος το 7ο στη σειρά δεκαήμερο αγώνα στο δάσος των  Σκουριών, κάτι το οποίο είναι όχι μόνο ανάγκη και επιθυμία των μελών της αλλά και αυτών που συνεχίζουν να παρακολουθούν ή να ενδιαφέρονται για την επέλαση του εξορυκτισμού και να αντιστέκονται στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται άνθρωποι και περιβάλλον.

Έχουμε μπροστά μας ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα διττά χρεοκοπημένο, ηθικά και οικονομικά. Ιδιώτευση και ανυπαρξία κοινότητας και άρα κοινωνίας από τη μία, εμμονική θεσμική οικονομική ύφεση από την άλλη.

Το μύθευμα της αέναης και με κάθε κόστος οικονομικής ανάπτυξης/μεγέθυνσης έδειχνε ήδη από τα τέλη του 2019 και παρά τις πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις των απανταχού τραπεζών, τα όριά του. Λίγο ως πολύ, όλοι οι οικονομικοί αναλυτές προσπαθούσαν απλά να προσδιορίσουν το χρόνο που θα ηχούσε και πάλι το κανόνι της επίσημης οικονομικής χρεοκοπίας.

Στα ιδιαίτερα της ελληνικής επικράτειας, τα πράγματα με την κυβέρνηση των «αρίστων» δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να είναι καλύτερα.

Από το κατασταλτικό φιάσκο του ανατολικού Αιγαίου στη ρατσιστική απανθρωπιά του Έβρου.

Από τη μονοκαλλιέργεια των αιολικών και των φωτοβολταϊκών , σύμβολο του νέου παροξυστικού αναπτυξιακού οράματός τους, στη γενικευμένη καύση σκουπιδιών ως επιβεβαίωση του αδιεξόδου της ρυπαρότητας του καταναλωτισμού και της πλαστικής κουλτούρας της διοξίνης.

Από την απροκάλυπτη στήριξη/διάσωση της Eldorado Gold που θα πραγματοποιούσε τη δήθεν μεγαλύτερη και καταστροφικότερη βέβαια επένδυση στην Ελλάδα, φυσικά χωρίς χρήματα κατά ομολογία του τρίο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη-Γεωργιάδη, στην υστερία της πετρελαϊκής αυτάρκειας και την παράνοια των γεωτρυπάνων.

Όσο για το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο της Novartis, θα πούμε ότι αποτελεί περίτρανη απόδειξη της μικρότητας των ες αεί λιγούρηδων που κατοικοεδρεύουν στο κοινοβούλιο όπως και της αρπακτικότητας των μέγα φαρμακευτικών που θα «σώσουν» τον ιατρικοποιημένο κόσμο μας.

Σ’ αυτή την αξιολάτρευτη με βάση τα λεγόμενα των κυβερνητικών παπαγάλων κανονικότητα, ήρθε να προστεθεί η “υγειονομική κρίση”. Πραγματική ή επινοημένη, λίγη σημασία έχει αφού η επίκληση και η επιβολή της δημιούργησαν μια νέα φαντασιακή κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Άνθρωποι φοβισμένοι, αποκλεισμένοι, βομβαρδισμένοι από συνεχή επιστημονικοφανή στοιχεία, ενοχικοί και εγκλωβισμένοι από τις επιταγές της ατομικής ευθύνης, υπό την πατερναλιστική νουθεσία των ειδικών επιστημόνων και την άοκνη επιτήρηση από τους «ήρωες της πρώτης γραμμής», τους μπάτσους σε «κοινωνικό ρόλο».  Ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να γίνει αποδεκτή, ουσιαστικά εν μία νυκτί, η εκτόξευση της ανεργίας από το 17% στο 22% και για να προωθήσουν και να επιβάλουν λογικές σαν αυτή του «περιβαλλοντικού νομοσχεδίου» που προετοιμάζει τη νέα επίθεση υπέρ της άνευ ορίων και περιορισμών ανάπτυξης, απαραίτητης και δικαιολογημένης αυτή τη φορά από την ανάγκη ρεφαρίσματος, λόγω της έκτακτης οικονομικής χασούρας που προκάλεσε η παραπάνω κρίση.

Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί στα μάτια μας η κατάσταση  και όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο. Και επειδή ούτε μας ενδιέφερε ούτε θέλουμε να επιστρέψουμε στην πρότερη «κανονικότητα», πιστεύουμε ότι η ανάγκη οργάνωσης και αντίστασης καθίσταται επιτακτική.

Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν και χωρίς να περιμένουμε την «επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού» που θα μας ξαναδώσει δουλειά και ευημερία, από το 2021 όμως, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιούλη, (24/7-2/8), το 7ο δεκαήμερο αγώνα στο δάσος των Σκουριών.

Για την ουσία και την επιτυχία του δεκαήμερου ήταν και παραμένει απαραίτητη η συμβολή και η συμμετοχή όλων εκείνων, συλλογικοτήτων και ατόμων, που δεν αναθέτουν, δε συναινούν και που αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα για τους ανθρώπους και το περιβάλλον από την επίθεση της καπιταλιστικής και κρατικής αυθαιρεσίας και συνεχίζουν να αντιστέκονται.

Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας

epitropiagonapanagias.blogspot.gr , epitropiagonapanagias(@)gmail.com

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + eighteen =