«Καθίστε μέσα» – μία ιστορία τρομοϋστερίας των μίντια

0

Καθίστε μέσα!

Η ταινία μικρού μήκους “Stay inside” (Καθίστε μέσα) δημιουργήθηκε πριν από 13 χρόνια, καταδεικνύοντας τη δύναμη της υπάρχουσας τηλεόρασης (ιδιωτικής ή κρατικής) στη διαμόρφωση-επιβολή μιας γνώμης, μιας μονοδιάστατης αλήθειας πάνω στην κοινωνία.

Σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής (το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά), κρατικής τρομοϋστερίας (Εξάρχεια, καταλήψεις) ή μαζικού πανικού (κορονοϊός) το «Καθίστε μέσα» μάς προκαλεί να αμφισβητήσουμε την ίδια του την προσταγή.

Λίγα λόγια για την ταινία: Το “Stay inside” είναι ένα καυστικό post-apocalyptic φιλμ γυρισμένο στους δρόμους της Αθήνας για την κατασκευή του μύθου των Εξαρχείων από τα media. Πάντα επίκαιρο μέσα σε έναν ατέρμονο κύκλο κρατικής και μιντιακής εμμονής που επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ένας «εσωτερικός εχθρός» που ανάλογα με την εποχή και την πολιτική ατζέντα που επιβάλει η εκάστοτε κυβέρνηση, υλοποιείται από τον μηχανισμό προπαγάνδας των μέσων μαζικής ενημέρωσης με σκοπό να διαμορφώσει την «κοινή γνώμη».

Όταν το βασικό πρόβλημα, αυτό δηλαδή με το οποίο κοιμάται και ξυπνάει η καθεμία και ο καθένας από τα 10 εκατομμύρια που ζουν στον ελλαδικό χώρο, δεν είναι τα Εξάρχεια και οι κουκουλοφόροι, τη θέση του «εχθρού» στο γυαλί της τηλεόρασης και των υπολογιστών παίρνουν το πανεπιστημιακό άσυλο, οι μετανάστες, το μακεδονικό, ο κορονοϊός, οι καταιγίδες -ή και όλα αυτά μαζί. Ποτέ το ίδιο το σύστημα, οι δομές του, η διαφθορά του, η ιεραρχία του…

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 1 =