Ο Λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει (ντοκιμαντέρ)

0

Η ομάδα Χελώνες.Στρέφη.doc δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ «Ο Λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει» (διάρκεια: 22′) για τους πρώτους μήνες αγώνα και υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη στην Αθήνα (2021).

Δυο λόγια για το ντοκιμαντέρ από τις-τους δημιουργούς του:

Μετά από χρόνια συστηματικής υποβάθμισης του Λόφου Στρέφη από τις δημοτικές αρχές και γενικότερης προσπάθειας πολιτικής απονέκρωσης, εξευγενισμού και αποστείρωσης της περιοχής των Εξαρχείων, τον Γενάρη του 2021, η παράταξη Μπακογιάννη αναθέτει έργο «ανάπλασης» σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Real Estate (Prodea Investments) με όρους αδιαφανείς.

Κάτοικοι και αλληλέγγυα άτομα αντιδρούν και αμέσως συγκροτείται ανοιχτή και τακτική συνέλευση γειτονιάς. Οργανώνονται δράσεις αντίστασης, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ο Λόφος Στρέφη αποτελεί σημείο πρασίνου ορόσημο για τα Εξάρχεια. Έχει υπάρξει για χρόνια χώρος συνάντησης, οργάνωσης πολιτικών εκδηλώσεων, ανάσας και ξεκούρασης, χώρος ανοιχτός, ζωντανός και πολύχρωμος.
Και έτσι θέλουμε να παραμείνει.

Το ντοκιμαντέρ «Ο Λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει» παρουσιάζει τους πρώτους μήνες αντίστασης το 2021. Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου του Στρέφη εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αντιστέκεται με πολλές δράσεις.

Στις 2 Αυγούστου του 2022 τοπογράφοι συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων βρέθηκαν στον Στρέφη. Κάτοικοι κι αλληλέγγυα άτομα, παρά την πίεση αστυνομοκρατίας, έδωσαν το παρόν, υπερασπίζοντας τον λόφο. ‘Οπως και τα έργα για το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, έτσι κι οι εργασίες “ανάπλασης” του λόφου εφαρμόζονται στη ζούλα αξημέρωτα και σε νεκρή περίοδο, καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων λείπει από την Αθήνα. Οι κάτοικοι δηλώνουν ξεκάθαρα την άρνησή τους κι ο δήμος απαντά με προσαγωγές και γενική αστυνομοκρατία.

Στον βωμό της ανάπτυξης, ο δημόσιος χώρος καταπνίγεται, οι ζωές μας περιορίζονται. Σήμερα ο λόφος του Στρέφη και η πλατεία Εξαρχείων, αύριο το δικό σου πάρκο ή η δικιά σου γειτονιά, μέχρι το πράσινο που έχει μείνει να είναι προνόμιο των λίγων.

Σήμερα η εκδίωξη των κατοίκων των Εξαρχείων, αύριο η δικιά σας.

Οφείλουμε να αντισταθούμε.

Ο λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει, τσιφλίκι κανενός δεν πρόκειται να γίνει!

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =