Ηχητικό: «Χειραφέτηση, δημοκρατία & αποαποικιοποίηση» για το έργο του CLR James

0

Στις 12 Ιανουαρίου του 2023 έλαβε χώρα η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Αυτολεξεί «Χειραφέτηση, δημοκρατία & αποαποικιοποίηση» για το έργο του CLR James στο βιβλιοκαφέ Έναστρον στα Εξάρχεια.

Αφορμή της έκδοσης του πρώτου βιβλίου στα ελληνικά για το έργο του CLR James, στάθηκαν οι συζητήσεις των μελών της συντακτικής ομάδας του Αυτολεξεί με τον ελευθεριακό μελετητή Matthew Quest από τις ΗΠΑ. Ο Quest συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μελετητές της κληρονομιάς του Αφρο-Καραϊβικού επαναστάτη και στοχαστή CLR James.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Αλέξανδρος Σχισμένος (δρ Φιλοσοφίας, συγγραφέας), Γιάβορ Ταρίνσκι (συγγραφέας, ακτιβιστής) & Γιώργος Πουλάδος (μεταφραστής, απόφοιτος ΜΠΣ Δημόσιας Ιστορίας).

Ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον παρευρισκόμενο κόσμο με ερωτήσεις/τοποθετήσεις κ.λπ.

Στην κουβέντα εστιάσαμε στο πώς τόσο οι καθημερινοί άνθρωποι όσο και οι αποικιοκρατούμενοι λαοί υποβαθμίζονται διαχρονικά από την αποστέρηση του δικαιώματός τους στη λαϊκή αυτοκυβέρνηση. Παρ’ όλες τις απαγορεύσεις, από την αρχαιότητα έως και τη μετα-αποικιακή εποχή απλοί άνθρωποι, μέσω της αυτοκαθοριζόμενης απελευθερωτικής τους δραστηριότητας, αγωνίστηκαν για να αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία της κοινωνίας.

Ποιες ήταν οι ιδέες του CLR James που διαμόρφωσαν ένα όραμα για την αφρικανική ήπειρο, την Καραϊβική και την αντίσταση των Αφροαμερικανών στον 20ό αιώνα;

Πώς η εξέλιξη της σκέψης του συνεισφέρει νέες δυνατότητες χειραφέτησης στο σήμερα;

Ποιο ήταν το πολιτικό νήμα που συνέδεσε προσωπικά με μία ιδιαίτερη γνωριμία και συνεργασία τους CLR James και Κορνήλιο Καστοριάδη;

Ο Σι Ελ Αρ Τζέιμς (1901-1989), ή Σίριλ Λάιονελ Ρόμπερτ Τζέιμς, υπήρξε ένας από τους επιδραστικότερους ελευθεριακούς επαναστάτες διανοούμενους τόσο του παναφρικανικού όσο και του διεθνούς εργατικού κινήματος. Καταγόταν από το Τρινιντάντ και είναι συγγραφέας του πιο γνωστού βιβλίου ιστορίας της Αϊτιανής Επανάστασης Μαύροι Ιακωβίνοι, καθώς και του βιβλίου Παγκόσμια Επανάσταση, στο οποίο διερευνά την άνοδο και την πτώση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Το βιβλίο του έτυχε θερμής υποδοχής μεταξύ άλλων από τον Τρότσκι και τον Τζορτζ Όργουελ, ενώ θεωρείται πως θεμελίωσε το τροτσκιστικό ρεύμα παγκοσμίως. Ο Τζέιμς έγινε το στήριγμα των μαύρων ανθρώπων όλου του κόσμου που αναζητούν μια ριζοσπαστική αλλαγή.

Λιγότερο γνωστή, αν και εξαιρετικά σημαντική, ήταν η εγκατάλειψη του Τζέιμς στην πίστη του στην πρωτοπορία και η συμπόρευσή του με την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση, όπως διαπιστώνεται στην ανάλυσή του για την κλασική Αθήνα και την Ουγγρική Επανάσταση του 1956. Το 1958, ο CLR James μαζί με τον Καστοριάδη και τη Grace Lee Boggs θα εκδώσουν το βιβλίο Facing Reality. Ο Καστοριάδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως, ενώ ταξίδευε στο εξωτερικό, ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε ποτέ μαζί του για να υποστηρίξει τα οράματα της αρχαίας Αθήνας ήταν ένας μαύρος επαναστάτης από το Τρινιντάντ και ειδικός στο κρίκετ, ο CLR James.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΕΔΩ:

Χειραφέτηση, δημοκρατία & αποαποικιοποίηση – 2 συζητήσεις για το έργο του CLR James με τον Matthew Quest

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + eleven =