Χειραφέτηση, δημοκρατία & αποαποικιοποίηση – 2 συζητήσεις για το έργο του CLR James με τον Matthew Quest

0

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αυτολεξεί. Χειραφέτηση, δημοκρατία & αποαποικιοποίηση – Δύο συζητήσεις για το έργο του CLR James με τον Matthew Quest, Αθήνα: Αυτολεξεί, Δεκέμβριος 2022, σελ. 128, διαστάσεις 17×12, ISBN 978-960-7280-60-2

Στις συζητήσεις συμμετέχουν: Matthew Quest, Yavor Tarinski, Αλέξανδρος Σχισμένος | Μετάφραση: Αλέξανδρος Σχισμένος | Επιμέλεια: Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη | Σελιδοποίηση: Απόλλωνας Πετρόπουλος | Εξώφυλλο: Τόνια Λέντζου. «Αυτολεξεί» – ελευθεριακός ιστότοπος & εκδόσεις, aftoleksi@gmail.com | www.aftoleksi.gr

Από το οπισθόφυλλο:

Η συντακτική ομάδα του Αυτολεξεί συνομιλεί με τον Matthew Quest για την κοινωνική χειραφέτηση και τον επαναστατικό αντι-αποικιοκρατικό λόγο, μέσα από το έργο του CLR James. Ο Quest συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μελετητές της κληρονομιάς του Αφρο-Καραϊβικού επαναστάτη και στοχαστή CLR James.

Ο CLR James, από το Τρινιντάντ, υπήρξε ένας από τους επιδραστικότερους ελευθεριακούς επαναστάτες διανοούμενους του παναφρικανικού και διεθνούς εργατικού κινήματος. Από την αρχαιότητα έως και τη μετα-αποικιακή εποχή, οι καθημερινοί άνθρωποι, μέσω της αυτοκαθοριζόμενης απελευθερωτικής τους δραστηριότητας, αγωνίστηκαν για να αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία της κοινωνίας. Ο James έγινε το στήριγμα των μαύρων ανθρώπων όλου του κόσμου που αναζητούν μια τέτοια ριζοσπαστική αλλαγή. Οι ιδέες του διαμόρφωσαν ένα όραμα για την αφρικανική ήπειρο, την Καραϊβική και την αντίσταση των Αφροαμερικανών στον 20ό αιώνα. Θεμελίωσε, αρχικά, το τροτσκιστικό ρεύμα παγκοσμίως, ενώ δεν σταμάτησε να εξελίσσει τη σκέψη του στη συνέχεια προς την άμεση δημοκρατία και τη λαϊκή αυτοκυβέρνηση.

Σε σχέση με αυτό, εξερευνούμε τη σχέση του CLR με τον Κορνήλιο Καστοριάδη, με τον οποίο συνέγραψαν το βιβλίο Facing Reality, και του οράματος της κλασικής Αθήνας που μοιράζονταν οι δυο τους.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Χειραφέτηση, δημοκρατία & αποικιοκρατούμενοι λαοί: η συνάντηση του CLR James με τον Καστοριάδη

Μία συζήτηση για τον πολιτισμό, τον ορθό λόγο & το επαναστατικό πρόταγμα της αυτοδιεύθυνσης των απλών ανθρώπων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του βιβλίου – Το ΗΧΗΤΙΚΟ διαθέσιμο εδώ 

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ (η λίστα ανανεώνεται):

ΑΘΗΝΑ: Βιβλιοπωλείο Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3), Βιβλιοπέλαγος (Επ. Ασπρογέρακα 61 – πρώην Ισιδώρου), Εναλλακτικό (Θεμιστοκλέους 37), Ναυτίλος (Χαρ. Τρικούπη 28), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου 30), Πρωτοπορία (Γραβιάς 3-5), Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου (Ζαλόγγου 9), Βιβλιοπωλείο ΑΛΦΕΙΟΣ (Χαρ. Τρικούπη 22), Έναστρον Βιβλιοκαφέ (Σόλωνος 101), Στέγη Bibliotheque (Θεμιστοκλέους 76), Books Plus (Πανεπιστημίου 37), Βιβλιοπωλείο Λεμόνι (Ηρακλειδών 22, Θησείο), TRISE: Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα), Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα (Ζωοδόχου Πηγής και Ισαύρων), Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Μπερντές (Aράδου 55, Άνω Ιλίσια – πλ. Κύπρου), Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης Υπόστεγο (25ης Μαρτίου 38), Κοινός τόπος (Πλούτωνος & Υψηλάντου στη Χαραυγή).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ακυβέρνητες Πολιτείες (Αλ. Σβώλου 28), Το Κεντρί (Δ. Γούναρη 22), Oblik Editions (Σπανδωνή 29 / Αγορά Βλάλη, Καπάνι), ΕΚΧ Σχολείο (Βασιλέως Γεωργίου & Μπιζανίου)

ΠΑΤΡΑ: Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33)

ΧΑΝΙΑ: Rosa Nera (Λοφός Καστέλι, παλιό λιμάνι)

ΑΓΡΙΝΙΟ: Αγαύη βιβλιοπωλείο (Γ. Καραπαπά 16)

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11), Κοινωνικός Χώρος Αλιμούρα (Αραβαντινού 6)

ΣΑΜΟΣ: Αλγόριθμος – φοιτητικό στέκι Πανεπιστημίου Σάμου

— Παραλαβές-παραγγελίες γίνονται στα βιβλιοπωλεία πανελλαδικά

Για παραγγελίες: τηλ. 210-5128304, 6908852388

e-mail: aftoleksi@gmail.com

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 7 =