H Mahsa, σύμβολο αγώνα στο Ιράν: φεμινιστικές-αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις (βίντεο)

0

Του Siavash Shahabi

Mahsa (Zhina) Amini. مهسا امینی,2000 Saqqez (Κουρδιστάν, στο Ιράν) – 16 Σεπτέμβρη 2022, Τεχεράνη.

Η Τζίνα (Μάχσα) Αμίνι, Ιρανή-κούρδισσα, συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία για «ακατάλληλη χιτζάμπ» – δηλαδή ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της. Η 22χρονη Mahsa Amini, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που ταξίδευε από την περιοχή του κουρδικού Ιράν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη για να επισκεφτεί συγγενείς, έπεσε σε κώμα λίγο μετά τη σύλληψή της και φέρεται να «χτυπήθηκε» από την αστυνομία ηθικής του Ιράν για «ακατάλληλη χιτζάμπ». Το εν λόγω τμήμα «Περιπολία Καθοδήγησης» της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι μια ειδική αστυνομική ομάδα που είναι επιφορτισμένη με τη δημόσια εφαρμογή των κανονισμών για το ισλαμικό χιτζάμπ. Η επίσημη αναφορά της αστυνομίας ήταν ότι υπέστη καρδιακή ανεπάρκεια και πέθανε μετά από δύο ημέρες σε κώμα. Αλλά περαιτέρω στοιχεία δείχνουν ότι το κεφάλι της χτυπήθηκε με ένα ραβδί και έπεσε πάνω σε ένα αστυνομικό αυτοκίνητο πολλές φορές. Αυτή η βίαιη πράξη της οδήγησε την Amini να υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία, κώμα και στη συνέχεια τραγικό θάνατο.

Ο θάνατός της έχει γίνει σύμβολο βίας κατά των γυναικών στην ιρανική κοινωνία.

Η χιτζάμπ, η οποία έγινε υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ισλαμοφασισμό μετά την επίθεση στην επανάσταση του 1979, θεωρείται κόκκινη γραμμή για τους θεοκρατικούς ηγεμόνες του Ιράν. Οι γυναίκες που παραβιάζουν τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας κινδυνεύουν να παρενοχληθούν και να συλληφθούν από την αστυνομία ηθικής του Ιράν. Με βάση τον ενδυματολογικό κώδικα, οι γυναίκες καλούνται να καλύπτουν πλήρως τα μαλλιά τους δημόσια και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα.
Η Mahsa είναι το πρόσωπο και το σύμβολο εκατομμυρίων γυναικών που είναι θύματα των μισογυνιστικών πολιτικών των ιρανικών ηγεμόνων. Το σύνθημα «γυναίκα, ζωή και ελευθερία», που τραγουδήθηκε για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας της Mahsa Amini στο Saqqez από ένα πλήθος θυμωμένο για τη δολοφονία της και όπου οι γυναίκες αφαίρεσαν τα χιτζάμπ τους, υπογραμμίζει πόσο θηλυκή είναι η επερχόμενη επανάσταση.

Γυναίκες ενωμένες!

Αυτές τις μέρες, η πολιτική ατμόσφαιρα και οι διαμαρτυρίες στο Ιράν έχει πολωθεί έντονα υπό την επίδραση της δολοφονίας της Mahsa από την κυβέρνηση, γύρω από το επείγον αίτημα να καταργηθούν οι μισογυνικές σχέσεις και νόμοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην κοινωνία. Ο λαός του Ιράν, άνδρες και γυναίκες, από την Τεχεράνη, το Saqqez, το Sanandaj και το Mashhad σε άλλες πόλεις, από το συνδικάτο των δασκάλων του Ιράν και το σωματείο των οδηγών λεωφορείων στο Haft-Tepe και στις τάξεις των μαθητών, συγκεντρώνονται στις πλατείες με ένα μόνο αίτημα και σε πανελλαδικές και μαζικές συγκεντρώσεις απαιτώντας διάλυση των οργάνων καταστολής της κυβέρνησης, από την αστυνομία ηθικής μέχρι την άμεση ακύρωση των μισογυνικών νόμων.

Στο Isfahan, ενάντια στον ισλαμοφασισμό:

Παρά το περιβάλλον υψηλής αστυνόμευσης και ασφάλειας, παρά την έντονη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στις πόλεις του Κουρδιστάν, παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς των δυνάμεων ασφαλείας και παρά τη βάναυση επίθεση από τον ισλαμικό όχλο. Άνθρωποι με περισσότερη αποφασιστικότητα και δύναμη έχουν ταράξει τους δρόμους και τα κέντρα ασφαλείας του καθεστώτος.

Το γυναικείο κίνημα επιτίθεται σε ολόκληρη την απάνθρωπη διακυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας εδώ και πολύ καιρό και αποτελεί τον βασικό κρίκο της αντεπίθεσης.

Συγκρούσεις με την αστυνομία στην Τεχεράνη:

Η απαίτηση για ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η άμεση κατάργηση του σεξουαλικού απαρτχάιντ και όλοι οι νόμοι και οι θεσμοί που βασίζονται σε αυτό έχουν τεθεί στην πλήρη εντολή του λαού ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία για τη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από διακρίσεις και ανισότητες.

Σήμερα, το ζήτημα των γυναικών έχει γίνει ζήτημα ολόκληρης της ιρανικής κοινωνίας και η επιθυμία για κατάργηση της ανισότητας και της καταπίεσης των γυναικών έχει αναδυθεί από τα ερείπια των διαδοχικών επιθέσεων του ιρανικού καπιταλισμού και της κυβέρνησής του, της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ζεν, Ζιάν, Αζάντι

Women burn hijabs! #MahsaAmini #IranProtests

Παρά το κλείσιμο του διαδικτύου στις κουρδικές περιοχές, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι στην Τεχεράνη καταλαμβάνουν τον κεντρικό δρόμο της πόλης, 20/09/22:

Στην πόλη Rasht, βόρειο Ιράν: «Ψωμί, εργασία, ελευθερία!» / “Bread, work, freedom!”

Στο Rasht η αστυνομία τρέχει από τον κόσμο:

Όταν η ισλαμική Γκεστάπο επιτίθεται! Τεχεράνη, 19/09/22:


(English below)

Mahsa is the face and symbol of millions of women who are victims of the misogynist policies of the Iran rulers. The slogan of the “woman, life and freedom”, which was sung for the first time on the day of Mehsa Amini’s funeral in Saqqez by a crowd angry about her murder, and where women removed their hijabs, underscores how feminine the upcoming revolution is.

In these days, the political and protest atmosphere in Iran has been sharply polarized under the influence of the government’s murder of Mahsa, around the urgent demand to abolish relations and misogynistic laws of the Islamic Republic in the society. The people of Iran, men and women, from Tehran, Saqqez, Sanandaj and Mashhad to other cities, from the trade union of teachers of Iran and the union of Bus drivers to Haft-Tepe and to the ranks of students, came to the square with a single demand and in nationwide and mass gatherings and demanded Dismantling the organs of repression of the government, from the morality police to the immediate cancellation of misogynist laws.

In spite of a highly policed and security environment, despite the intense assault by the security forces on the Kurdistan cities, despite the fact that many people have been injured or killed due to the shooting by the security forces, and despite a brutal attack by Islamic mobs. People with more determination and power have shaken the streets and security centers of the regime. The women’s movement has been attacking the entire inhumane rule of the Islamic Republic for a long time, and it has been the main link in the attack.

The demand for equality between men and women, the immediate abolition of gender apartheid and all laws and institutions based on it have been placed in the full command of the people against the Islamic Republic to create a world free from discrimination and inequality. Today, the issue of women has become the issue of the entire Iranian society, and the desire to abolish inequality and oppression of women has risen from the ruins of successive attacks by the Iranian capitalism and its government, the Islamic Republic.

Zhen, Zhian, Azadi
Women burn hijabs!

#MahsaAmini

ΒΛ. ΕΠΙΣΗΣ:

Ναουάλ αλ Σααντάουι (1931-2021): για την ελεύθερη γυναίκα της Ανατολής (βίντεο)

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 3 =