Η χορηγία της Prodea και άλλοι αστικοί μύθοι

0

Κείμενο: Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη

Το ξέραμε ότι αυτός ο αγώνας θα είναι διαρκείας και σε πολλαπλά μέτωπα. Αυτό που πραγματικά μας εκπλήσσει κάθε φορά είναι τα επιχειρήματα της πλευράς που υποστηρίζει με νύχια και με δόντια την επένδυση… την ευγενή χορηγία της Prodea στον Λόφο Στρέφη.

Δεν είναι επένδυση φωνασκούν με την πρώτη ευκαιρία οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι του δημάρχου, οι εκπρόσωποι της εταιρείας, η δημοτική αρχή. Γιατί η Prodea δεν έχει ακίνητα στην περιοχή των Εξαρχείων, δεν δραστηριοποιείται οικονομικά γύρω από τον Λόφο, δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση κλπ.

Είναι όμως όντως έτσι;

«Στο πλαίσιο του ESG, η Prodea αποφάσισε να διαθέσει χορηγία ύψους 1 εκατ. ευρώ (η μεγαλύτερη που έχει δώσει μέχρι σήμερα για μεμονωμένο έργο) στον Δ. Αθηναίων, προκειμένου να καλυφθεί το 50% του έργου της ανάπλασης του Λόφου Στρέφη στα Εξάρχεια, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Ωστόσο, η εμπλοκή της Prodea, ακόμα και ως χορηγού και όχι επενδυτή, φαίνεται πως πυροδότησε τα «αντανακλαστικά» των «γνωστών-αγνώστων» της περιοχής ».

Τι είναι λοιπόν το περιβόητο ESG (Environment, Society, Governance) στο πλαίσιο του οποίου γίνεται η χορηγία;

Η Prodea απαντά: The term “ESG” encompasses the wide set of environmental, social and corporate governance considerations that can impact a company’s ability to generate value[…] While ESG factors are oftentimes called non-financial, they are linked to business competitiveness and the way in which a company manages them has financial consequences.

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι δράσεις μιας εταιρείας στο πλαίσιο των μετρήσεων ESG περιλαμβάνουν ένα ευρύ σύνολο περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης εκτιμήσεων που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία. Συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα μιας εταιρείας και έχουν σαφή οικονομικά αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε, το ξέραμε…

Συνεχίζοντας αναφέρει: ESG is a broad rating of a company’s commitment to sustainability and other values, it represents metrics, criteria and reporting that investors use to assess a company and determine if it is worth investing in.

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι ESG μετρήσεις είναι ακόμα ένα εργαλείο αξιολόγησης της εταιρείας και προσέλκυσης επενδυτών.

Ευχαριστούμε, το λέμε…

Και τέλος σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Prodea: “Για την Prodea, δεν είναι απλώς μια δωρεά, στο πλαίσιο του προγράμματός μας «Δομές Ευθύνης», αλλά μια στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα” .

Εμείς το γνωρίζουμε ότι η δημοτική αρχή συνομιλεί, σχεδιάζει, αποφασίζει αποκλειστικά με εταιρίες για την ανάπτυξη της Αθήνας, σε αυτό αντιστεκόμαστε…

Έτσι λοιπόν, η Prodea ούτε χορηγία κάνει από τα υπερκέρδη της, ούτε δωρεά για κοινωφελείς σκοπούς. Επένδυση καραμπινάτη κάνει, πάνω στον ελάχιστο δημόσιο χώρο που μας έχει απομείνει.

Όπως κάθε σωστή εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της και το συμφέρον των επενδυτών της έτσι και η Prodea συντάσσεται με τις τάσεις της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν να βάλουν μπροστά από κάθε τι που κάνουν τη λέξη βιωσιμότητα και την «έννοια» για το περιβάλλον, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την εκπαίδευση.

Πεδία στα οποία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται οι εταιρείες, καλύπτοντας τις ευθύνες του κράτους πρόνοιας, το οποίο έχει παραδοθεί στα χέρια των ιδρυμάτων και εθνικών σωτήρων. Τώρα η Prodea θέλει να επεκταθεί και σε ζητήματα δημόσιου χώρου!

Ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει μόνο σε ποιον ανήκει η ιδιοκτησία αλλά ποιος φορέας αποφασίζει για την τύχη της, ποιος έχει τη δύναμη να ελέγχει τα πεπραγμένα, σε ποιον βαθμό η δραστηριότητα φεύγει από τη δημόσια σφαίρα και πάει στην ιδιωτική. Στην ιδιωτική, κερδοσκοπική σφαίρα ο έλεγχος γίνεται από τους πελάτες και τους επενδυτές.

Στη δημόσια από τους πολίτες, τις ενώσεις προσώπων, τις συλλογικότητες.

Υπό αυτή την έννοια οι πολίτες, οι χρήστες και οι κάτοικοι (ναι υπάρχουν ζώα και φυτά εκεί, άσχετα αν αγνοούνται στις μελέτες) του Λόφου, έχουν αποκλειστεί από κάθε είδους συμμετοχή στον σχεδιασμό, οι ανάγκες τους δεν έχουν εισακουστεί, ενώ οι εταιρίες σχεδιάζουν για τον Λόφο σαν να είναι η αυλή του σπιτιού τους.

Ελπίζουμε να καταλάβετε ότι είμαστε αποφασισμένα να μην επιτρέψουμε να γίνει αυτή η επένδυση και να κατανοήσετε καλύτερα το σύνθημα:

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =