Δικαίωμα στην πόλη: αυτοδιοίκηση & ελευθεριακός δημοτισμός (βίντεο εκδήλωσης)

0

Ακολουθεί το βίντεο της εκδήλωσης και της συζήτησης με τίτλο «Αναζητώντας το δικαίωμα στην πόλη: αυτοδιοίκηση & ελευθεριακός δημοτισμός» που διεξήχθη στις 21/03/21. Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά στον διάλογο τους ομιλητές καθώς και τις/τους ακροάτριες/-ες που πρόσθεσαν στην κουβέντα με τα σχόλια και τις τοποθετήσεις τους!

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:
 Dimitri Roussopoulos (Black Rose Books, Milton Parc – Μόντρεαλ) «Ο νικηφόρος αγώνας της γειτονιάς του Mitlon Parc» (βλ. σχετικό μας βιβλίο και σχετικό άρθρο)
 Ανδρέας Ζάρρος (Αρμονίστας, Ξυλόκαστρο) «Η συνεχής αποσύνθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης: χθες και σήμερα»
 Γιώργος Παπαχριστοδούλου (μέλος κινήσεων για την πόλη, Χαλκίδα) «Η δυνατότητα των τοπικών αυτοθεσμίσεων στον ελλαδικό χώρο»
 Νίκος Ιωάννου (Αυτενέργεια-πολιτική συλλογικότητα, Αθήνα) «Κινήματα πόλης & αυτοκυβέρνηση»
 Γιώργος Χατζηνάκος (αστικός-πολιτιστικός γεωγράφος, Θεσσαλονίκη) «Οι περιορισμοί της αστικής διαχείρισης στην Ελλάδα μέσα από την εμπειρία της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου»

Την κουβέντα συντονίζει η Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη

Η σημασία της πόλης, των δήμων, της δημόσιας σφαίρας μέσα σε αυτούς και της άμεσης διαχείρισής τους είναι κρίσιμη σήμερα. Με τις συνεχιζόμενες περιφράξεις, την αστική ερημοποίηση αλλά και την εντεινόμενη καταστολή, οι κάτοικοι στις γειτονιές ασφυκτιούν, ενώ η Εξουσία τούς θέλει άβουλα όντα, απλούς «καταναλωτές-πελάτες» της πόλης, αντιλαμβανόμενη τον δημόσιο χώρο απλώς και μόνο σαν ένα πέρασμα που μπορεί να της αποφέρει κέρδη. Σε προηγούμενη εκδήλωσή μας, με αφορμή τη σκέψη του Μπούκτσιν, αγγίξαμε την πρόταση του ελευθεριακού δημοτισμού για την οποία ο ίδιος πάλεψε στη ζωή του. Από τότε έως σήμερα μεσολάβησε ένας ακόμη νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση, που περνά από την κυβέρνηση και υπονομεύει κι άλλο τη δύναμη των δήμων και των κοινοτήτων, ενισχύοντας τον συγκεντρωτισμό της Εξουσίας χάριν της… «κυβερνησιμότητας».

Θεωρούμε, λοιπόν, σημαντικό να διευρύνουμε τώρα κι άλλο τον διάλογο από-τα-κάτω. Σε ποιον ανήκουν τελικά οι πόλεις μας και οι δήμοι; Ποια είναι τα δημοτικά θεσμικά όργανα και γιατί δεν προωθούν το ουσιαστικό περιεχόμενο του όρου, δηλαδή της αυτοκυβέρνησης των κατοίκων-πολιτών-δημοτών; Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής; Συζητούμε για τη διεκδίκηση των γειτονιών μας, το δικαίωμα στην πόλη μας και τη δημόσια σφαίρα προς την κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ και η σχετική παρουσίαση του Γιώργου Χατζηνάκου:

(Κάνουμε refresh σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί το αρχείο με την πρώτη φορά)


Download (PDF, 1.99MB)

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 15 =