100 χρόνια Μπούκτσιν: η πολιτική του κληρονομιά σήμερα (βίντεο ομιλίας+συζήτησης)

0

Ακολουθεί το βίντεο της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε με τίτλο «100 χρόνια Μπούκτσιν: η πολιτική του κληρονομιά σήμερα» που διεξήχθη στις 17/01/21. Ευχαριστούμε πολύ για τη μεγάλη συμμετοχή και για όλα τα ερωτήματα που κράτησαν έως το τέλος ζωντανή την κουβέντα!

Φέτος, στις 14 Γενάρη, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου στοχαστή και αγωνιστή Μάρρεϋ Μπούκτσιν. Πρόκειται για τον θεμελιωτή της κοινωνικής οικολογίας και για μία προσωπικότητα με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη της ριζοσπαστικής δημοκρατικής θεωρίας και πράξης. Η σκέψη του, πάντοτε πολιτική και στραμμένη προς τη ριζική κοινωνική αλλαγή πέρα από Kράτος και Kεφάλαιο, έχει επηρεάσει τα κοινωνικά κινήματα σε όλο τον κόσμο αλλά και μία από τις σημαντικότερες επαναστατικές εμπειρίες της εποχής μας –τη Ροζάβα. Θεωρούμε ότι ο Μπούκτσιν είναι ένας από τους στοχαστές με τη σκέψη του οποίου είναι κρίσιμο να συνομιλούμε σήμερα και για αυτόν τον λόγο και αναλάβαμε τη διοργάνωση αυτής της συζήτησης.

Συνομιλούμε με:
– την Janet Biehl (συγγραφέα – σύντροφο του Μπούκτσιν, Burlington Vermont): «Η πολιτική κληρονομιά του Μπούκτσιν & η επανάσταση στη Ροζάβα»
– τον Γιώργο Παπαχριστοδούλου (μέλος κινήσεων για την πόλη, Χαλκίδα): «Ο ελευθεριακός δημοτισμός & η σημασία της πόλης»
– τη Δέσποινα Σπανούδη (μέλος οικολογικών κινήσεων, Αθήνα): «Πόλη & κοινωνική οικολογία»
– τον Αλέξανδρο Σχισμένο (δρ Φιλοσοφίας, Γιάννενα): «Η πολιτική σκέψη του Μπούκτσιν & τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα»
– τον Μιχάλη Θεοδωρόπουλο (Ηλιόσποροι, Αθήνα): «Η κληρονομιά του Μπούκτσιν στα συνεργατικά αγροτικά σχήματα & στα κοινοτικά εγχειρήματα αυτάρκειας-περμακουλτούρας»

* Την κουβέντα συντόνισαν η Ιωάννα Μαραβελίδη και ο Yavor Tarinski του οποίου ο σχετικός συλλογικός τόμος Enlightenment and Ecology: The Legacy of Murray Bookchin in the 21st Century μόλις κυκλοφόρησε.

#100yearsMurrayBookchin | Η εκδήλωση αποτελεί μία θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας – TRISE για διοργάνωση εκδηλώσεων στη μνήμη και τη συνέχιση της πολιτικής κληρονομιάς του Μπούκτσιν, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ανά τον κόσμο. Ανάλογη πρωτοβουλία πάρθηκε στις 14/01 για τον αγγλόφωνο κόσμο.

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − two =