Κραυγή ανθρωπιάς από τις γυναίκες-κρατούμενες. Ακούει κανείς;

0

Λίγες ώρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, οι γυναίκες-κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα-Θηβών γράφουν σχετικά με το καθεστώς καραντίνας που έχει επιβληθεί στις φυλακές και τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων. Το κείμενο αυτό κατατέθηκε εν είδη υπομνήματος συμπληρωματικά ως προς το υπόμνημα που κατατέθηκε την 1η/12/20 με αριθμό πρωτοκόλλου 19247 σχετικά με το αίτημά τους για την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών και έχει αποσταλεί προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Βουλή των Ελλήνων. Διαβάζουμε προηγούμενο σχετικό άρθρο: «Έχουμε κάθε δικαίωμα στη ζωή και την υγεία!» – Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών.

31/12/2020. Κείμενο από Κρατούμενες των γυν. φυλακών Ελαιώνα-Θηβών:

Από την έναρξη της πανδημίας ως κρατούμενες/-οι υποβαλλόμαστε σε καθεστώς καραντίνας όταν εισερχόμαστε στη φυλακή, άλλοτε για 7 ημέρες, άλλοτε για 14, αναλόγως τις εντολές του αρμόδιου υπουργείου και την πορεία της πανδημίας, ενώ παράλληλα μας επιβάλλεται πλήθος απαγορεύσεων, όπως απαγόρευση επισκεπτηρίων, δεμάτων, ειδών ανάγκης (βιβλία, ρούχα κ.λπ.), απαγόρευση αδειών.

Το καθεστώς της καραντίνας έχει ως συνέπεια την επέκταση της κράτησής μας στη φυλακή, δεδομένου ότι δεν υπολογίζονται τα ημερομίσθια αφού αναγκαστικά και χωρίς να είναι δική μας επιλογή, απουσιάζουμε από την εργασία μας. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι σε άλλες φυλακές όπου ο κορωνοϊός έχει προσβάλλει κρατούμενους, αυτοί υποβάλλονται σε καραντίνα-αποκλεισμό στα κελιά τους και τους θαλάμους τους καθ’ όλο το 24ωρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν τον ένα μήνα, γίνεται αντιληπτό πως η πανδημία και τα μέτρα εντός των φυλακών επιβαρύνουν με επιπλέον κράτηση πάρα πολλές/πολλούς κρατούμενες/-ους.

Στην ουσία έχουμε μια επιβολή επιπλέον ποινής στην επιβολή της ποινής, ατύπως και  για λόγους υγειονομικού συμφέροντος. Όμως η κράτηση σε καθεστώς καραντίνας, δηλαδή 24ωρο εγκλεισμό σε κελιά και θαλάμους, είναι μια ακραία συνθήκη κράτησης και γι’ αυτό θα έπρεπε να υπολογίζεται ως διπλή έκτιση ποινής –μια ημέρα να υπολογίζεται για 2– δεδομένης και αντίστοιχης απόφασης που εφαρμόζεται για τη κράτηση σε αστυνομικά τμήματα και σε χώρους των μεταγωγών, αφού αυτές οι συνθήκες κράτησης αναγνωρίζονται ως πολύ δύσκολες γιατί ο εγκλεισμός είναι σε 24ωρη βάση, σε πολύ μικρούς χώρους, δίχως δυνατότητα προαυλισμού και ελεύθερης τηλεφωνικής επικοινωνίας. Δηλαδή, πρόκειται για τις ίδιες συνθήκες με αυτές που υποβαλλόμαστε σε καθεστώς καραντίνας. Ένα καθεστώς όπου συχνά βρισκόμαστε σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης.

Επειδή είναι άδικο να μας επιβάλλεται αυτό το ειδικό καθεστώς ακραίου περιορισμού και απομόνωσης, χωρίς τουλάχιστον να έχουμε τη προβλεπόμενη για τέτοιες συνθήκες κράτησης διπλή επιμέτρηση ποινής, ζητάμε να επεκταθεί το μέτρο που ισχύει για τα αστυνομικά τμήματα-μεταγωγών και στις περιπτώσεις κράτησης σε καθεστώς καραντίνας και να υπολογιστεί αναδρομικά για όλες/-ους τις κρατούμενες/-ους από την έναρξη της πανδημίας.

Άλλως η κράτηση σε καθεστώς απόλυτου εγκλεισμού και απομόνωσης όλο το 24ωρο, όπως αυτή που επιβάλλεται στη καραντίνα των κρατουμένων, θα έπρεπε να θεωρείται βασανιστήριο, αλλά και ως μέτρο εκδικητικό που αποβλέπει στην παράταση της φυλάκισης των κρατουμένων.

Κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα-Θηβών

Βλ. σχετικά: «Έχουμε κάθε δικαίωμα στη ζωή και την υγεία!» – Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =