«Έχουμε κάθε δικαίωμα στη ζωή και την υγεία!» – Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών

0

«Είμαστε σε μια φυλακή μέσα στη φυλακή, σε καραντίνα μέσα στην καραντίνα, σε απομόνωση μέσα στην απομόνωση, όμως ακόμα στεκόμαστε όρθιοι!»

SOS εκπέμπουν oι κρατούμενοι/-ες στις ελληνικές φυλακές. Η κατάσταση με τον κορονοϊό έχει ξεφύγει με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, με εκατοντάδες κρούσματα και με τρίτο πλέον νεκρό από κορονοϊό στις φυλακές Διαβατών. Πρόκειται για έναν κρατούμενο 71 ετών, που είχε φυλακιστεί για οικονομικά αδικήματα και κρατούνταν για μικρό χρονικό διάστημα.

Μεγάλος αριθμός θετικών κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί εδώ και μέρες και στις φυλακές Λάρισας. Δεκάδες κρατούμενοι βρίσκονται στοιβαγμένοι σε έναν άθλιο θάλαμο που υποτίθεται πως είναι ένας «ειδικά διαμορφωμένος χώρος» χωρίς κανένα υγειονομικό μέτρο. Από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων διαβάζουμε πως από την Παρασκευή 11/12 ο φυλακισμένος στη Λάρισα Λιόγκας Κώστας πραγματοποιεί απεργία πείνας. Την ίδια ημέρα, του ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετικός στον covid-19. Μέχρι πρότινος λάμβανε και τακτικές άδειες οι οποίες κόπηκαν λόγω κορωνοιού –δήθεν για την ασφάλεια των φυλακισμένων από τον ιό… που τελικά, όμως, οι ανθρωποφύλακες του μετέδωσαν στη φυλακή. Ο ίδιος είναι καρδιοπαθής, διαγνώστηκε θετικός στον covid και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει απεργία πείνας.

Απεργία πείνας για να επιβιώσει, γιατί η φυλακή της Λάρισας στερεί και το δικαίωμα στην επιβίωση. Η υπηρεσία είναι απόλυτα υπεύθυνη για την τύχη αυτού και όλων των φυλακισμένων. 

Ταυτόχρονα, ο κρατούμενος «χωρίς στοιχεία», ασθενής με Covid-19, Β. Σταθόπουλος, μίλησε στο ραδιόφωνο του ThePressProject σε μία συνέντευξη για γερά νεύρα. Καταγγέλλει από τις φυλακές Λάρισας πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται κλεισμένος σε έναν θάλαμο με συνολικά 60 ασθενείς-συγκρατούμενούς του, ενώ ο ίδιος και αρκετοί ακόμα μάλιστα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η μόνη ιατρική περίθαλψη έρχεται από μία νοσηλεύτρια που εργάζεται κανονικά στη φυλακή και έναν κρατούμενο γιατρό που δουλεύει στο ιατρείο. «Παίζουνε με τις ζωές μας και στην ουσία είναι σαν να μας έχουν καταδικάσει σε θάνατο» καταγγέλλει, εξιστορώντας το πώς στις φυλακές όλης της χώρας, οι κρατούμενοι με υπευθυνότητα δέχθηκαν περιοριστικά μέτρα όπως η απαγόρευση των επισκεπτηρίων και των αδειών, αλλά η Πολιτεία δεν έλαβε και δεν λαμβάνει κανένα μέτρο αποσυμφόρησης μαζικών τεστ ή αξιοπρεπούς περίθαλψης.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ακόμα νόμος θανατικής καταδίκης στην Ελλάδα…» τονίζει επίσης. Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:

Φυλακισμένοι μέσα στη φυλακή, λοιπόν, βρίσκονται οι κρατούμενοι στη Λάρισα. Μάχονται για τα αυτονόητα απέναντι σε μια διοίκηση που ξεκάθαρα ακολουθεί την εγκληματική πολιτική του κράτους στη διαχείριση του Covid-19, όπου όλα τα σώματα δεν έχουν την ίδια σημασία. Μάχονται για το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, το δικαίωμα στη ζωή.

Στην ίδια δημοσίευση αναφέρεται πως το μέτρο της αποσυμφόρησης, ακολουθήθηκε από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά την περίοδο του πρώτου lockdown. Όπως σημειώνει η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι δύο χώρες από τις 43, όπου παρατηρήθηκε αύξηση(!) τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιανουάριο, είναι η Σουηδία και η Ελλάδα.

Από τον Μάρτιο, ήδη, η κυβέρνηση ψεύδεται και δηλώνει πως εξετάζει σχέδιο αποσυμφόρησης. Το υπουργείο δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τους εγκλείστους ενώ οι εξαγγελίες της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου ήταν μόνο λόγια. Η πολιτική-ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωράει σε μέτρα αποσυμφόρησης στις φυλακές, σε μία χώρα που ούτως ή άλλως έχει διαρκώς αυτό το πρόβλημα (οι περισσότερες φυλακές στην Ελλάδα έχουν τους διπλάσιους κρατούμενους από όσους μπορούν να χωρέσουν), αντίκειται όχι μόνο στην ευρωπαϊκή και διεθνή οδηγία, αλλά ξεκάθαρα και στις οδηγίες της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας για την αποφυγή συνωστισμού. 

Το κείμενο των κρατουμένων γυναικών στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας για την πανδημία και την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των φυλακών αναφέρει: «Κρούσματα κορονοϊού έχουμε ήδη στις μισές φυλακές. Όλοι καταλαβαίνουν τώρα πόσο δίκιο είχαμε οι κρατούμενες/-οι που ζητούσαμε αποσυμφόρηση των φυλακών. Λέγαμε τότε πως το να μολυνθούν οι φυλακές είναι θέμα χρόνου, πως είναι αδύνατο να μείνουν στο απυρόβλητο όσα μέτρα και αν ληφθούν, πως ο μόνος τρόπος για να ελεγχτεί η κατάσταση στις φυλακές είναι μια εκτεταμένη αποσυμφόρηση, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλικτη διασπορά και να μπορούν όσες/όσοι νοσούν να έχουν μια ικανοποιητική περίθαλψη. Δηλώναμε πως οι φυλακές είναι υπερπλήρεις αφού είναι πάνω από 12.000 οι κρατούμενες/-οι σε φυλακές χωρητικότητας 8.000 ατόμων. Ενημερώναμε για τις/τους άρρωστες/αρρώστους που κρατούνται, για τις/τους υπερήλικες, για τις μητέρες με τα μωρά τους, για τις έγκυες… Ζητούσαμε το αυτονόητο, αποσυμφόρηση, αυτό που, όπως λέγαμε, έπρεπε να είχε γίνει ως μέτρο πρόληψης πριν εισβάλλει ο κορωνοϊός στις φυλακές. Αργότερα, λέγαμε, μπορεί να είναι αργά.

Όσον αφορά τα δικαιώματά μας έχουν όλα ανασταλεί. Δεν κάνουμε επισκεπτήρια, δεν λαμβάνουμε πράγματα, δεν λαμβάνουμε δέματα (είδη ρουχισμού κ.λπ.), δεν δίνονται άδειες, ενώ παραμένουμε σε 14ημερη καραντίνα όταν γυρνάμε από δικαστήρια ή από μεταγωγές. Στις φυλακές Κέρκυρας και Διαβατών πληροφορούμαστε ότι οι κρατούμενοι παραμένουν κλεισμένοι συνεχώς στα κελιά τους.

Για μια ακόμα φορά ζητάμε το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει, αυτό που ζητούσαμε από την αρχή της πανδημίας: Να γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών. Να αποφυλακιστούν άμεσα οι άρρωστες/-οι, οι υπερήλικες, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι έγκυες. Δηλαδή, όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Να αποφυλακιστούν όσες/όσοι έχουν εκτίσει το 2/5 της ποινής τους μικτά, όσες/όσοι δηλαδή, έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης (διατροφή, θέρμανση) και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας των αρρώστων. Να πάψει η ισχύς των πειθαρχικών που έχει επιβληθεί σε κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Θήβας κατά την εξέγερση της 9/4.

Έχουμε κάθε δικαίωμα στη ζωή και την υγεία».

Η ζωή των φυλακισμένων μετράει. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ – ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ – ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

Δημοσίευση: Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − four =