Κάλεσμα στήριξης στον αγώνα κατά του Λουκασένκο | Πρόταση-πρόγραμμα από Λευκορώσους αναρχικούς

0

Εδώ και 4 μήνες, ο λαός της Λευκορωσίας έχει ξεσηκωθεί ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς, όπως έχει περιγραφεί σε προηγούμενο άρθρο. Έως σήμερα, συνεχίζονται οι πρωτοφανούς μεγέθους συλλήψεις και πολιτικές διώξεις χιλιάδων ανθρώπων υπό τη δικτατορία του Λουκασένκο. Παρακάτω δημοσιεύουμε το διεθνές κάλεσμα συμπαράστασης στον αγώνα τους καθώς και το σχετικό Πρόγραμμα-Πρόταση που εκδόθηκε από την αναρχική συλλογικότητα Pramen. Διαβάζοντας προσεκτικά τις διεκδικήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά τους, διακρίνουμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που δεν αποτελούν αυτονόητα και κεκτημένα, όπως θα νόμιζαν κάποιοι, αλλά καίρια σημεία του αγώνα τους για συστημική αλλαγή.

Μέσα σε 26 χρόνια, ο δικτάτορας Λουκασένκο έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που στοχεύει στην καταστολή κάθε πολιτικής δραστηριότητας. Ο κορονοϊός μαζί με τα οικονομικά προβλήματα έχουν αλλάξει κατά πολύ αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Σε λίγους μόνο μήνες οι Λευκορώσοι έμαθαν να αυτοοργανώνονται. Οι προεδρικές εκλογές προκάλεσαν ένα κύμα με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας! Αλλά ο τύραννος δεν θέλει να εγκαταλείψει τον θρόνο του. Τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν (μερικά πέθαναν υπό περίεργες συνθήκες). Χιλιάδες άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν και έμειναν με αναπηρίες από τη βία της αστυνομίας. Πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί* και καταδικαστεί με διοικητικές αποφάσεις. Ξεκίνησαν περισσότερες από 500 ποινικές υποθέσεις. Τουλάχιστον 200 άτομα περιμένουν δίκη στις φυλακές (συμπεριλαμβανομένων αναρχικών και αντιφασιστών).

Από τις πρώτες μέρες της εξέγερσης, οι αναρχικοί συμμετέχουν ενεργά σε διαδηλώσεις στους δρόμους και σε διάφορες πρωτοβουλίες στον τόπο κατοικίας τους. Οι ακτιβιστές αγωνίζονται για αυτοοργάνωση και αποκεντρωμένες κινητοποιήσεις. Κάποιοι οργάνωσαν αντάρτικη ομάδα. Η αποφασιστικότητα και η επιμονή του αναρχικού κινήματος της χώρας μας το καθιστά μια από τις πιο οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

Όμως οι αναρχικοί δεν περνούν απαρατήρητοι από τις καταπιεστικές δομές. Λόγω των προβλημάτων, ορισμένοι σύντροφοί μας αναγκάστηκαν να κρυφτούν και να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους. Χωρίς τα μέσα για να υπάρξουν και χωρίς τον τόπο διαμονής τους, τώρα ζουν αποκλειστικά από την αλληλεγγύη των συντρόφων τους! Έχοντας περιορισμένους πόρους, είμαστε αναγκασμένοι να καλέσουμε συντρόφους και φίλους εκτός της χώρας να δείξουν την υποστήριξή τους. Τα χρήματα για πολλά πράγματα είναι αρκετά επείγοντα και θα εκτιμούσαμε κάθε συμβολή από τη μικρότερη ως τη μεγαλύτερη!

Απαιτείται συνεχής βοήθεια για: πληρωμή για ασφαλή στέγαση, ενοικίαση αιθουσών συσκέψεων και άλλες υποδομές, αγορά εξοπλισμού για τις κινητοποιήσεις (μεγάφωνα, ασύρματοι, προσωπικός εξοπλισμός, ιατρικές συσκευές κ.λπ.), εκτύπωση φυλλαδίων/αυτοκόλλητων, υποστήριξη όσων έχασαν τη δουλειά τους, υποστήριξη υπέρ ακτιβιστών που επέζησαν της βίας από το κράτος της Λευκορωσίας.

Καλούμε συντρόφους σε όλο τον κόσμο να δείξουν αλληλεγγύη στο αναρχικό κίνημα της Λευκορωσίας. Μέσω της υποστήριξης αυτής της εκστρατείας, θα υποστηρίξετε όχι μόνο τους αναρχικούς, αλλά και την επιθυμία του λαού της Λευκορωσίας να απελευθερωθεί από τη δικτατορία! Πείτε στους φίλους και τους συντρόφους σας για την εκστρατεία. Μόνο με τη βοήθειά σας θα μπορέσουμε να περάσουμε από τη σκοτεινότερη νύχτα προς την αυγή!

Οικονομική υποστήριξη γίνεται δεκτή στο: https://abc-belarus.org/?p=13148&lang=en και στη συλλογικότητα Pramen: https://pramen.io/en/support-our-collective/

Πρόταση Μίνιμουμ-Προγράμματος για την περίοδο εξέγερσης στη Λευκορωσία από τη συλλογικότητα Pramen:

Υπό την προπαγάνδα του Λουκασένκο και του σοβιετισμού, πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι οι αναρχικοί στη Λευκορωσία σημαίνει οδοφράγματα και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της ΟΜΟΝ [αστυνομικές δυνάμεις καταστολής]. Αλλά ο αναρχισμός είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Κάπου πίσω από τα φώτα, υπάρχει η ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και χωρίς δικτάτορα και μπολσεβίκους.

Οι αναρχικοί στη Λευκορωσία επεσήμαναν, πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες, ότι η απαλλαγή από τον Λουκασένκο ήταν μόνο το πρώτο βήμα στον αγώνα για την ελευθερία των ανθρώπων. Το καθεστώς δεν χτίστηκε ούτε σε μια μέρα και η καταστροφή του θα απαιτούσε τη βούληση των ανθρώπων. Όλοι οι γραφειοκράτες και οι αξιωματούχοι που υποστήριξαν αυτό το καθεστώς θα έπρεπε να φύγουν.

Οι καρέκλες και οι θέσεις τους θα πρέπει να διαλυθούν, ώστε κανείς να μην μπορέσει να ξαναδημιουργήσει τη δικτατορία.

Κατανοούμε ότι η σημερινή επανάσταση, παρά την αυτοοργάνωση και την τεράστια συλλογική της ενέργεια, δεν είναι αμιγώς αντιεξουσιαστική. Και δεν θεωρούμε ως κατάλληλη λύση απλώς τη δήλωση ενός αναρχικού προγράμματος. Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε απαραίτητο να ανακοινώσουμε ένα μίνιμουμ σχέδιο προγράμματος, το οποίο είναι απαραίτητο για την αποφυγή του σχηματισμού άλλου αυταρχικού καθεστώτος. Κυριαρχούμαστε από ισχυρούς κυβερνήτες για πάνω από 100 χρόνια. Ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο!

Ας επαναλάληφθούμε –το αναρχικό πρόγραμμα είναι πολύ πιο ριζοσπαστικό από αυτό που παρουσιάζουμε παρακάτω, αλλά προσπαθήσαμε να θέσουμε κάποιες ρεαλιστικές διεκδικήσεις, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της εξέγερσης, και να θέσουμε έναν φορέα αυτοοργάνωσης και λαϊκής αυτοκυβέρνησης στον πολιτικό και κοινωνικό μετασχηματισμό:

Αποκέντρωση

— Οργάνωση πραγματικής περιφερειακής αυτοδιοίκησης αντί του σημερινού κακέκτυπου.
— Λογοδοσία των εκπροσώπων προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω.
— Διατήρηση της ανακλητότητας των εκπροσώπων/βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος μπορεί να ανακληθεί από το εκλογικό σώμα εάν, κατά τη γνώμη του σώματος, δεν εκτελέσει το έργο που του έχει ανατεθεί.
— Αποκέντρωση και ομοσπονδιοποίηση των δομών ισχύος. Μεταφορά της μεγαλύτερης ευθύνης στις τοπικές εκλεγμένες συνελεύσεις.
— Τα άτομα, υπεύθυνα σε διοικητικούς ρόλους σε επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά και ιατρικά συστήματα και άλλα κρατικά ιδρύματα, να επιλέγονται από τους εργαζόμενους αυτών των ιδρυμάτων.
— Ριζοσπαστική μείωση του προσωπικού της διοίκησης και των κρατικών φορέων ελέγχου όλων των επιπέδων, καθώς και των δικαστηρίων.

Πρόεδρος

— Δημιουργία δικαστήριου για την επίλυση όλων των παραβιάσεων κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Λουκασένκο.
— Τα χρήματα από προσωπικούς λογαριασμούς και από την ιδιοκτησία του Λουκασένκο μεταφέρονται στους τοπικούς προϋπολογισμούς.
— Καταργείται η θέση του προέδρου.

Δημοψήφισμα

— Η Αρχή της χώρας είναι οι πολίτες, οπότε όλες οι αποφάσεις για την αλλαγή της νομοθεσίας, οι διεθνείς συνθήκες και άλλες σημαντικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με γενικό δημοψήφισμα.
— Το δημοψήφισμα διεξάγεται 4 φορές τον χρόνο.
— Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να θέσει το ζήτημα της αλλαγής ενός νόμου με δημοψήφισμα όταν συλλέγει 100.000 υπογραφές.

Αποποινικοποίηση

— Αποκατάσταση όλων των εργαζομένων και των μαθητών που απολύθηκαν-αποβλήθηκαν κατά τις διαμαρτυρίες.
— Απελευθέρωση και αποκατάσταση όλων των κρατουμένων και συλληφθέντων των διαμαρτυριών.
— Απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
— Αφαίρεση των πολιτικών Άρθρων από τον διοικητικό και ποινικό κώδικα.
— Απαγόρευση λογοκρισίας στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
— Κατάργηση της θανατικής ποινής.
— Πλήρης κατάργηση όλων των κατασταλτικών νόμων: του νόμου για τις μαζικές εκδηλώσεις και του νόμου για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.
— Η ελευθερία του λόγου, του τύπου και της συνάθροισης ορίζεται από τον νόμο.

Πολιτοφυλακή

— Δικαστήρια για όλες τις δυνάμεις ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για καταστολή, βία και δολοφονίες.
— Διάλυση των OMON, GUBOPiK και των εσωτερικών στρατευμάτων.
— Μεταφορά του ελέγχου της πολιτοφυλακής στις τοπικές αρχές. Αιρετότητα των επικεφαλής των περιφερειακών τμημάτων εσωτερικών υποθέσεων.
— Μείωση του κρατικού προϋπολογισμού για την αστυνομία.
— Οι κλούβες και τα κανόνια νερού να δοθούν για παλιοσίδερα –αυτά τα αυτοκίνητα δεν πρέπει ποτέ να εμφανίζονται στους δρόμους των πόλεων μας!
— Απαγόρευση σχηματισμού συνδικάτων εντός των οργάνων επιβολής του νόμου.

Ένοπλες δυνάμεις

— Κατάργηση της καθολικής στρατιωτικής θητείας.
— Απομάκρυνση όλων των αξιωματικών που είναι υπεύθυνοι για την εισαγωγή στρατευμάτων στις πόλεις της χώρας.
— Μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού.

Ιατρική

— Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία.
— Αύξηση των μισθών του ιατρικού προσωπικού.
— Μετατροπή του παράλληλου ιατρικού συστήματος για υπαλλήλους και αξιωματικούς επιβολής του νόμου σε καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης –τα νοσοκομεία και οι κλινικές πρέπει να εξυπηρετούν τους ανθρώπους, όχι τις κυβερνητικές θέσεις!
— Απόλυση παντός υπευθύνου για την παραποίηση δεδομένων της πανδημίας του covid-19.

Εκπαίδευση

— Αύξηση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση.
— Ακύρωση της επιβολής υποχρεωτικής εργασίας για όσους σπούδασαν στα κρατικά πανεπιστήμια.
— Πανεπιστημιακή αυτονομία –απαγορεύεται η είσοδος στην πολιτοφυλακή και σε άλλες εξουσιαστικές δομές στο έδαφος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
— Δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
— Αποκατάσταση όλων των καθηγητών και αυτών που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών.
— Ελευθερία του συνδικαλισμού –όλοι έχουν το δικαίωμα να προσχωρήσουν σε φοιτητικά σωματεία και να συμμετέχουν στα φοιτητικά συμβούλια.
— Διάλυση της BRSM (Belarusian Republican Youth Union).

Δικαστήρια

— Απολύσεις δικαστών, υπεύθυνων για πολιτική καταστολή.
— Οι δικαστές να εκλέγονται, και όχι να διορίζονται, για θητεία 4 ετών.
— Κατόπιν αιτήματος του κατηγορουμένου, να μπορεί να γίνει ορκωτό δικαστήριο (με ενόρκους).

Εργασία

— Δικαίωμα σε ανεξάρτητα συνδικάτα. Το σωματείο δεν χρειάζεται να ζητήσει εγγραφή.
— Δικαίωμα στην απεργία –οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να απεργήσουν όταν κρίνεται απαραίτητο και να υποβάλουν πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις.
— Τα εργοστάσια στους εργαζομένους! Οι διοικητικές θέσεις εκλέγονται και διορίζονται από κάτω, όχι από πάνω, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η διοίκηση είναι υπεύθυνη απέναντι στους εργαζομένους.
— Απαγόρευση ιδιωτικοποίησης μεγάλων επιχειρήσεων.
— Μείωση των εργαζομένων μόνο με τη συγκατάθεση των εργατικών κολεκτίβων.
— Ακύρωση του συστήματος ατομικής σύμβασης και αντικατάστασή του με συλλογικές συμβάσεις.
— Διάλυση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων της Λευκορωσίας.
— Ακύρωση του διατάγματος με αριθμό 3 [φόρος «τεμπελιάς – κοινωνικού παρασιτισμού» που αναγκάζεται να πληρώνει ο κάθε άνεργος ως τέτοιος].
— Οικονομική και κοινωνική υποστήριξη για τους ανέργους. Το επίπεδο των επιδομάτων ανεργίας δεν πρέπει να είναι χαμηλότερο από τον ελάχιστο μισθό.
— Ακύρωση της μεταρρύθμισης των συντάξεων.
— Πρόγραμμα στήριξης του συνεταιριστικού κινήματος.
— Εκσυγχρονισμός των ζημιογόνων επιχειρήσεων. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων, οι κρατικές δομές θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα επανεκπαίδευσης για υπαρκτές ειδικότητες.

Οικονομία

— Προοδευτικός φόρος εισοδήματος –οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν περισσότερο από τους φτωχούς για τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού.
— Επένδυση στον τεχνολογικό-πληροφορικό τομέα.
— Απλούστευση των κανόνων μετακίνησης για την προσέλκυση ειδικών από άλλες χώρες.
— Προσέγγιση του μισθού των διευθυντών με τον ελάχιστο. Οι μισθοί ενός υπαλλήλου δεν πρέπει να υπερβαίνουν 3 κατώτατους μισθούς στη χώρα.
— Ψηφιακό σύστημα σχεδιασμού παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο επιτρέπει την ελαχιστοποίηση του πλεονάσματος και την αποφυγή του ελλείμματος.
— Εξίσωση των κρατικών μισθών μεταξύ της πρωτεύουσας και της επαρχίας.
— Αποπληρωμή του εξωτερικού δημόσιου χρέους εις βάρος του Λουκασένκο και της οικογένειάς του, καθώς και του Προεδρικού Ταμείου.
— Η περιουσία των υπευθύνων-καταδίκων στο πλαίσιο του Δικαστηρίου θα κατασχεθεί και θα πωληθεί, τα χρήματα θα διατεθούν στα θύματα και τους συγγενείς τους.
— Τερματισμός του προνομιακού φορολογικού καθεστώτος για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας.

Διαφάνεια

— Όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες δημοσιεύονται στο διαδίκτυο για την ενημέρωση των πολιτών.
— Όταν ζητείται, κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση στην επίσημη αλληλογραφία εκλεγμένων εκπροσώπων και αξιωματούχων.
— Άνοιγμα των αρχείων της Κα-Γκε-Μπε (KGB).
— Πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα, εφόσον ζητείται.
— Όχι σε απόρρητες-μυστικές κρατικές δαπάνες.

* Ένας εκ των πολλών συλληφθέντων αγωνιστών της Λευκορωσίας είναι εκ νέου ο Ίγκορ Αλίνεβιτς, ο οποίος μας παραχώρησε κατά το παρελθόν μία σημαντική συνέντευξη για τον σοβιετικό απολυταρχισμό και την καταστολή στη χώρα.
Βλ. Πώς οι Λευκορώσοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στη δικτατορία

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =