Ήρθε η ώρα να κόψουμε τις ρίζες της πατριαρχικής βίας!

0

Για την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο Συντονισμός της Κοινότητας Γυναικών του Κουρδιστάν (Komalên Jinên Kurdistanê, KJK) στέλνει τους επαναστατικούς χαιρετισμούς του σε όλες τις γυναίκες που αντιστέκονται στην ανδρική βία και παίρνουν θέση στον αγώνα κατά του φασισμού και της κατοχής. Το KJK καλεί τις γυναίκες όλου του κόσμου να ενώσουν τον αγώνα τους εναντίον όλων των μορφών πατριαρχικής βίας. «Μαζί στεκόμαστε ενάντια στη βία κατά των γυναικών σε όλες της τις μορφές: κακοποίηση, κατοχή, έθνη-κράτη, αποικιοκρατία και πατριαρχία».

Το κάλεσμα αναφέρει: Ζούμε στην εποχή των ανώνυμων πολέμων. Ένας ανώνυμος πόλεμος διεξάγεται ενάντια στις γυναίκες χωρίς να έχει κηρυχθεί. Η πατριαρχική βία πραγματοποιείται ανοιχτά παντού. Εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται από άνδρες κάθε μέρα. Δεκάδες γυναίκες είναι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού κάθε λεπτό. Αμέτρητες γυναίκες βιώνουν βία κάθε δευτερόλεπτο. Στη ρίζα της βίας κατά των γυναικών είναι μια εκμεταλλευτική-πατριαρχική νοοτροπία που ισχυρίζεται ότι έχει ιδιοκτησία πάνω στις γυναίκες. Αυτή η νοοτροπία είναι οργανωμένη με τη μορφή ενός καθολικού συστήματος και αναπαράγει συνεχώς τη σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, ψηφιακή και συνολική δομική βία κατά των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής. Για αυτόν τον λόγο, μπορούμε να σπάσουμε τη βία κατά των γυναικών μόνο μέσω μιας ριζοσπαστικής καταπολέμησης των πατριαρχικών συμπεριφορών.

Εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια, τα συμπτώματα της βίας μας πνίγουν και μας κόβουν την ανάσα. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ζούμε άλλο έτσι. Αρκετά! Είναι καιρός να φτάσουμε στις ρίζες της πατριαρχικής βίας και να τις καταστρέψουμε!

Με την ευκαιρία της φετινής 25ης Νοεμβρίου, πρέπει να θυμόμαστε την αντίσταση των γυναικών, η οποία δίνει σε αυτήν τη μέρα τη σημασία της. Οι αδελφές Μιραμπάλ σκοτώθηκαν βίαια πριν από 60 χρόνια επειδή αγωνίστηκαν για να απελευθερώσουν τη χώρα τους, τη Δομινικανή Δημοκρατία, από τον φασισμό. Δολοφονήθηκαν επειδή υπήρξαν ενεργό μέρος της αντίστασης ενάντια στη δικτατορία του Τρουχίγιο. Για αυτόν τον λόγο, θεωρούμε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ταυτόχρονα Ημέρα της Αντίστασης των Γυναικών στον Φασισμό. Επειδή η δολοφονία των αδελφών Μιραμπάλ δείχνει ξεκάθαρα την αδιαχώριστη σχέση μεταξύ φασισμού, βίας και μισογυνισμού.

Ο φασισμός επιτίθεται στις γυναίκες

Ακόμα και σήμερα οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο πολεμούν ενάντια στη φασιστική-πατριαρχική εξουσία. Από το Βόρειο Κουρδιστάν και την Τουρκία έως τις Φιλιππίνες, από τη Βραζιλία έως την Ουγγαρία, οι γυναίκες διαδραματίζουν έναν ηγετικό ρόλο στον αγώνα για μια ελεύθερη ζωή. Και γι ‘αυτό ακριβώς έρχονται αντιμέτωπες με την πιο σοβαρή καταστολή και βία. Ένας λόγος για αυτό είναι ο μισογυνιστικός χαρακτήρας του φασισμού. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι σημερινοί αγώνες των γυναικών αντιπροσωπεύουν την κύρια δυναμική του κοινού αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία. Τα φασιστικά καθεστώτα το γνωρίζουν καλά αυτό και αρχικά επιτίθενται στις γυναίκες για να σκοτώσουν τους κοινωνικούς αγώνες για τη δημοκρατία. Με τη στοχοποίηση κορυφαίων γυναικών, οι κοινωνικοί αγώνες θα κατέρρεαν ταυτόχρονα. Η επίθεση εναντίον των Zehra Berkel, Hebun Mela Xelil και Emine Weysi, μελών του κουρδικού γυναικείου κινήματος στο Κομπανί, που σκοτώθηκαν από τουρκικό drone, η δολοφονία της Leyla Wan, μέλους του εκτελεστικού μας συμβουλίου, από τον τουρκικό στρατό, η απαγωγή και η επακόλουθη δολοφονία της δημάρχου Florisel Rios στο Μεξικό, η συστηματική δολοφονία μαχητριών γυναικών στις «ειρηνευτικές διαδικασίες» της Κολομβίας, ο πυροβολισμός της Breonna Taylor από αστυνομικούς στις ΗΠΑ και αμέτρητες άλλες γυναικοκτονίες του προηγούμενου έτους πρέπει επίσης να αξιολογηθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Η τρέχουσα άνοδος του φασισμού οφείλεται στην οντολογική του σχέση με την καπιταλιστική νεωτερικότητα. Ομοίως, η σχέση μεταξύ φασισμού και έθνους-κράτους ως ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του καπιταλισμού είναι οντολογικής φύσης. Δηλαδή, η ύπαρξη του φασισμού συνδέεται με την καπιταλιστική νεωτερικότητα και το έθνος-κράτος. Η καπιταλιστική νεωτερικότητα εξασφαλίζει επίσης την ύπαρξή της μέσω του εργαλείου του φασισμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα έθνη-κράτη εμφανίζονται με τον φασιστικό τους χαρακτήρα σε αυτό που αποκαλούμε Τρίτο Πόλεμο με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή.

Χαιρετίζουμε τις μαχητικές γυναίκες!

Ως γυναικείο απελευθερωτικό κίνημα του Κουρδιστάν, στέλνουμε τους επαναστατικούς χαιρετισμούς μας σε όλες τις γυναίκες που αντιστέκονται σήμερα στην ανδρική βία, που παίρνουν τη θέση τους στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και την κατοχή. Χαιρετίζουμε όλους τους αγώνες των γυναικών που κάνουν το πατριαρχικό σύστημα να τρέμει και να φοβάται, που κάνουν το σύστημα να κάνει ένα βήμα πίσω, θέτοντας υπό απειλή την ίδια του την ύπαρξη. Χαιρετίζουμε όλες τις γυναίκες από το Κουρδιστάν και τους συντρόφους της αλληλεγγύης που ενισχύουν την αυτοάμυνά τους στο Κουρδιστάν ενάντια στην ανδρική και κρατική βία και που συμμετέχουν στην επίθεσή μας: «Ώρα να υπερασπιστούμε τις ελεύθερες γυναίκες και την κοινωνία από τη γυναικοκτονία».

Στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας σε πολιτικούς κρατούμενους που αντιστέκονται στην απομόνωση, τα βασανιστήρια και την εκτέλεση στις φυλακές του ιρανικού καθεστώτος και άλλων κρατών. Χαιρετισμοί σε όλες τις γυναίκες που υπερασπίζονται τη χώρα τους από την κατοχή από τη Ροζάβα ως την Παλαιστίνη. Χαιρετισμούς στις μαχητικές γυναίκες που λένε “Ni Una Menos” ενάντια στις γυναικοκτονίες σε περίοδο πανδημίας και διασφαλίζουν πως οι δολοφόνοι και οι βίαιοι εγκληματίες θα τιμωρηθούν. Χαιρετισμούς στις αδελφές μας που ηγούνται του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ. Ο αγώνας σας είναι δικός μας, ο αγώνας μας είναι δικός σας! Είμαστε ένα! Ας ενωθούμε.

Η γυναικοκτονία δεν ασκείται μόνο από κράτη, παραστρατιωτικές δυνάμεις ή μισθοφόρους. Η πατριαρχική νοοτροπία έχει καθιερωθεί σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες και ως αποτέλεσμα, η ανδρική βία απειλεί τη θέληση και την ύπαρξη των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής. Η βία κατά των γυναικών, η οποία έχει αυξηθεί απότομα σε συνδυασμό με την πανδημία Covid-19, είναι η πραγματική επιδημία της εποχής μας. Η φετινή αύξηση της ανδρικής βίας δείχνει καθαρά ότι η πατριαρχική στάση δεν έχει μειωθεί, αντιθέτως, εξακολουθεί να αναπαράγεται ταχύτερα και πιο βίαια. Παράλληλα με τον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών για ελευθερία και ισότητα, βλέπουμε την πατριαρχική νοοτροπία με το σύστημα και τις γυναικοκτονίες της.

Το AKP διεξάγει έναν ειδικό πόλεμο ενάντια στις γυναίκες

Ως δράστες αυτής της γενοκτονίας των γυναικών, οι άνδρες στο περιβάλλον μας αλληλοσυμπληρώνονται ως υποδομή, με το κράτος ως υπερδομή. Άνδρες που δολοφονούν γυναίκες, ασκούν βία εναντίον τους και βιάζουν προστατεύονται ή ακόμη και ενθαρρύνονται από το κράτος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλο τον κόσμο! Ενώ κατηγορούνται τα θύματα, οι δράστες απολαμβάνουν κατανόησης. Οι ενέργειές τους δικαιολογούνται λέγοντας ότι οι γυναίκες τούς «προκάλεσαν». Βλέπουμε ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα σύστημα, μια συνεργασία μεταξύ του δράστη και του κράτους όταν πρόκειται για τη βία κατά των γυναικών. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα θύματα ανδρικής βίας σε όλο τον κόσμο.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως η πατριαρχική νοοτροπία και το σύστημά της είναι οργανωμένα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης και του αγώνα για την ελευθερία των γυναικών καθώς και για τον αυξανόμενο αγώνα τους. Ο συστηματικός πόλεμος που διεξάγεται στη χώρα μας, το Κουρδιστάν, και στην Τουρκία από το φασιστικό καθεστώς του AKP και του MHP ενάντια στη βούληση των γυναικών είναι ένα παράδειγμα αυτού.

Πάνω απ’ όλα, αυτό το καθεστώς επιδιώκει να καταστρέψει το επαναστατικό κίνημα που ηγείται από το γυναικείο απελευθερωτικό κίνημα. Με αυτόν τον στόχο, ακολουθεί μια πολιτική ειδικού πολέμου κατά των γυναικών, τόσο εντός των τουρκικών κρατικών συνόρων όσο και πέραν αυτών. Γυναίκες πολιτικοί και ακτιβίστριες συλλαμβάνονται σκόπιμα και αποστέλλονται στη φυλακή, γυναίκες βιάζονται και δολοφονούνται. Στη Ροζάβα, γυναίκες σε κουρδικές πόλεις υπό τουρκική κατοχή γίνονται σκλάβες και πωλούνται και δολοφονούνται οι ηγετικές γυναίκες του κινήματος.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το τουρκικό κράτος ενέτεινε μαζικά το κυνήγι του ενάντια στο κουρδικό κίνημα ελευθερίας και τώρα πραγματοποιεί επιδρομές και μαζικές συλλήψεις σε καθημερινή βάση. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί την πανδημία Covid-19 ως λόγο για να απελευθερώσει δολοφόνους γυναικών και βίαιους εγκληματίες. Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον μία γυναίκα σκοτώνεται καθημερινά από άνδρες στην Τουρκία και το Βόρειο Κουρδιστάν. Έχοντας αυτό υπόψη, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (την οποία δεν εφαρμόζει ούτως ή άλλως). Μόνο χάρη στην κοινή αντίσταση και την οργανωμένη στάση των γυναικών στην Τουρκία και το Βόρειο Κουρδιστάν, δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το σχέδιό της μέχρι στιγμής.

Οι γυναίκες αντιστέκονται!

Και αυτή είναι η άλλη μας πραγματικότητα, που ονομάζεται: αντίσταση και οργανωμένος αγώνας! Αντιστεκόμαστε σε όλες τις μορφές βίας και γυναικοκτονικών επιθέσεων από τα πατριαρχικά, μισογυνικά, φασιστικά και ρατσιστικά συστήματα. Με την αντίστασή μας έχουμε αποτελέσματα. Στην Αργεντινή, ο αγώνας των γυναικών με το σύνθημα «Το σώμα μου, η επιλογή μου» οδήγησε το κοινοβούλιο να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες έχουν διασφαλίσει ότι ο μάτσο Τραμπ δεν παίρνει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος. Στη Λευκορωσία, ο δικτάτορας Λουκασένκο έχει χάσει κάθε νομιμότητα λόγω του γυναικείου κινήματος διαμαρτυρίας. Στην Πολωνία, όπου η κυβέρνηση, όπως το τουρκικό AKP, θέλει να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, οι γυναίκες αντιστέκονται στο να κλαπεί το δικαίωμά τους να αποφασίζουν για τα σώματά τους.

Η σχέση μεταξύ ρατσισμού, φασισμού και μισογυνισμού είναι σαφής από αυτά τα λίγα παραδείγματα. Βλέπουμε ότι όπου αυξάνονται τα ρατσιστικά φασιστικά καθεστώτα, αυξάνονται οι παράλληλες επιθέσεις κατά της θέλησης, της ελευθερίας και της ζωής των γυναικών. Ούτε η άνοδος των ρατσιστικών-φασιστικών καθεστώτων στην εποχή μας –στην οποία η πιθανότητα πραγματοποίησης της γυναικείας επανάστασης έχει αυξηθεί πολύ– δεν είναι τυχαία, ούτε οι αυξανόμενες γυναικοκτονίες σε αυτά τα καθεστώτα. Αυτό με τη σειρά του μας δείχνει ότι η ανάγκη να οργανωθεί η ενωμένη αντίσταση –αναγνωρίζοντας την οργανική σχέση μεταξύ ρατσισμού, φασισμού και γυναικοκτονίας– είναι υψηλότερη και πιο επείγουσα από ποτέ. Αντιμετωπίζουμε τις τοπικές εκφάνσεις ενός παγκόσμιου γεγονότος. Εξαιτίας αυτού, είναι στρατηγικής σημασίας να ενώσουμε τους τοπικούς μας αγώνες.

Ως απελευθερωτικό κίνημα των Κουρδισσών γυναικών, ξεκινήσαμε μια νέα επίθεση. Με αυτήν συμπληρώνουμε την επίθεση που ξεκίνησε η συνομοσπονδιακή οργάνωση του κουρδικού κινήματος ελευθερίας, KCK, με το σύνθημα «Τέρμα στην απομόνωση, στον φασισμό και την κατοχή – Ώρα για ελευθερία» και ως γυναίκες την οδηγούμε.

…Καλούμε όλες τις Κούρδισσες γυναίκες στο Κουρδιστάν και στο εξωτερικό να αμφισβητήσουν την πατριαρχία με ισχυρές και αποτελεσματικές ενέργειες. Επιπλέον, με την ευκαιρία της 25ης Νοεμβρίου, εμείς, το KJK, θα θέλαμε να καλέσουμε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται ενάντια στον φασισμό και την κατοχή σε όλο τον κόσμο, υπερασπιζόμενες την ελεύθερη ζωή, να συμμετάσχουν στην αντίσταση μας.

Μόνο με έναν ενωμένο αγώνα μπορούμε να αποδυναμώσουμε και να ξεπεράσουμε τα φασιστικά πατριαρχικά συστήματα διακυβέρνησης. Αυτή είναι η σημασία που αποδίδουμε φέτος στην 25η Νοεμβρίου. Εάν η βία κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών αυξάνεται παράλληλα με την άνοδο των φασιστικών-ρατσιστικών-λαϊκιστικών ανδρικών καθεστώτων, τότε πρέπει εμείς, επίσης, να ενώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον φασισμό, την κατοχή και τη βία κατά των γυναικών. Η ώρα για αυτό είναι τώρα!

Ώρα να υπερασπιστούμε την ελεύθερη γυναίκα και την κοινωνία ενάντια στη γυναικοκτονία!

Εμείς, το KJK, ξεκινήσαμε την επίθεσή μας με το σύνθημα «Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε τις ελεύθερες γυναίκες και την κοινωνία από τις γυναικοκτονίες». Ένας από τους λόγους αυτού του συνθήματος είναι ότι βλέπουμε τη βία κατά των γυναικών ως κοινωνικό πρόβλημα. Ακριβώς όπως η απελευθέρωση των γυναικών καθορίζει την ελευθερία της κοινωνίας, η βία κατά των γυναικών ταυτόχρονα χτυπά, συνθλίβει, διαλύει και αδειάζει την ίδια την κοινωνία. Για να σταματήσει η βία, οι γυναίκες πρέπει να φέρουμε όλη την κοινωνία στο πλευρό του αγώνα μας και να μετατρέψουμε τον αγώνα ενάντια στη βία σε κοινωνικό αγώνα.

Έχοντας αυτό κατά νου, θα θέλαμε να καλέσουμε τους άντρες: Μην γίνεστε συνεργάτες του φασισμού! Απαλλαγείτε από το δηλητήριο της πατριαρχικής νοοτροπίας! Ακολουθήστε το παράδειγμα του ηγέτη μας, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έχει εμβαθύνει στην ιδεολογία της αρρενωπότητας και της πατριαρχικής νοοτροπίας.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εφάρμοσε τη φιλοσοφία και την πρακτική του «σκοτώνοντας τον άνδρα» στη δική του προσωπικότητα. «Σκοτώνοντας τον (κυρίαρχο) άνδρα» σημαίνει υπέρβαση της εξουσίας, της κυριαρχίας, της εκμετάλλευσης και της ανισότητας στη δική του προσωπικότητα. Ο ηγέτης μας Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ξεκινώντας από τον εαυτό του, αντιμετώπισε επαναστάτες άνδρες, ακόμη και όλους τους άνδρες στην κοινωνία, με το ζήτημα και το έργο του μετασχηματισμού. Το γεγονός ότι απήχθη από το ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη κρατική εγκληματική οργάνωση και παραδόθηκε στην Τουρκία πριν από σχεδόν 22 χρόνια, και έκτοτε κρατείται όμηρος σε συνθήκες ακραίας απομόνωσης, έχει επίσης σχέση με την άνευ προηγουμένου προσέγγισή του στο ζήτημα του φύλου.

Το KJK θα ήθελε, επί της ευκαιρίας, να καταδικάσει για ακόμη μια φορά τα κράτη που οργάνωσαν και διεξήγαγαν αυτή τη διεθνή συνωμοσία εναντίον του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Καλούμε τις γυναίκες του κόσμου να μας υποστηρίξουν στον αγώνα μας για να επιτύχουμε την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να γίνουμε ενεργό μέρος αυτού του αγώνα.

Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς οργάνωση και αυτοάμυνα!

Ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση της ανδρικής βίας κατά των γυναικών είναι η ανάπτυξη γυναικείων οργανώσεων και η αυτοάμυνα …Καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι ανυπεράσπιστη …Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ατομική απελευθέρωση. Μπορούμε να σωθούμε από τις πατριαρχικές επιθέσεις, χτίζοντας την ενότητά μας ενάντια στο πατριαρχικό σύστημα. Η οργάνωση απαιτείται για την επίτευξη της ελευθερίας. Με την οργάνωση μπορούμε να απελευθερωθούμε.

Η έκκλησή μας ως γυναικείο απελευθερωτικό κίνημα του Κουρδιστάν στις 25 Νοεμβρίου στις αδελφές και τους συντρόφους μας στον κόσμο είναι αυτό: Ας ενώσουμε τους αγώνες μας ενάντια σε όλες τις μορφές πατριαρχικής βίας –πάνω απ’ όλα ενάντια στον φασισμό– και ας οικοδομήσουμε το μέτωπο της αντίστασης των γυναικών του κόσμου. Αυτό είναι που ονομάζουμε Διεθνή Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό των Γυναικών. Σε αντίθεση με την ανδρική βία που περιβάλλει κάθε κομμάτι της γης και εγκαθίσταται στον αέρα που αναπνέουμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τις ελεύθερες περιοχές της ζωής μας. Και αυτή είναι η ισχυρότερη μορφή αυτοάμυνας των γυναικών: η δημιουργία ελεύθερων ζωνών ζωής. Υπό αυτή την έννοια, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο την 25η Νοεμβρίου ως ημέρα πάλης ενάντια σε κάτι, αλλά και για κάτι: Για την υπεράσπιση των ελεύθερων γυναικών και της ελεύθερης κοινωνίας ενάντια στις γυναικοκτονίες και υπέρ της δημιουργίας μιας ελεύθερης ζωής!

Ας υψώσουμε τις φωνές μας και ας πούμε από το Κουρδιστάν έως το Μεξικό, από την Παλαιστίνη έως την Πολωνία, από την Αμερική έως την Ινδία και πέραν αυτής: “Jin, Jiyan, Azadyan!” – «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία!»

Από την Καμπάνια συλλογής υπογραφών από το Kongra Star διαβάζουμε (μετάφραση: Women Defend Rojava Επιτροπή Αθήνας):

Στη σημερινή εποχή, όπου αυξάνονται οι σεξιστικές επιθέσεις ενάντια στις γυναίκες όλου του κόσμου, οι περιοχές μας συνεχίζονται να βρίσκονται υπό τη σκιά της κατοχής και του πολέμου, με τις γυναικοκτονίες να επεκτείνονται σε όλη την κοινωνία. Στο Afrin, το οποίο είναι από το 2018 κατειλημμένο, πραγματοποιούνται εγκλήματα κάθε μορφής, με υψηλά ποσοστά βιασμών και δολοφονιών γυναικών. Όσο δυνάμεις, κράτη και οργανισμοί ανέχονται τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, γίνονται συνένοχοι της εγκληματικής αυτής πολιτικής, η οποία επιτίθεται ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η βίαιη δολοφονία της εκπροσώπου του κόμματος του «μέλλοντος» Hevrîn Khalaf, στις 12 Οκτωβρίου του 2019, καθώς και η δολοφονία των Zehra Berkel, Emîne Weysi και Hebûn Mela Xelîl, μελών του Kongra Star, στις 23 Ιουνίου του 2020, είναι τα αποτελέσματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Η σιωπή απέναντι σε αυτές τις σφαγές, των οποίων οι θύτες είναι γνωστοί, συμβάλλει στην πρακτική εφαρμογή των πλάνων εισβολής του τουρκικού κράτους.

Εμείς ως γυναίκες, που υπερασπιζόμαστε ένα σύστημα που βασίζεται στη συλλογική ζωή και στην ευημερία της περιοχής, δεν αποσιωπήσαμε αυτές τις σφαγές. Οργανωθήκαμε σε κάθε επίπεδο, και προσπαθήσαμε να τις αποκαλύψουμε μέσα από τις δράσεις μας. Απαιτούμε για άλλη μία φορά την απόδοση ευθυνών για αυτά τα εγκλήματα. Δεν θα σιωπήσουμε ποτέ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Ακόμα και αν βρισκόμαστε- ως γυναίκες- σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, μοιραζόμαστε ωστόσο κοινές εμπειρίες, βιωμένες κτηνωδίες και πόνο, που είναι συνέπειες του πατριαρχικού συστήματος. Με το να οργανωνόμαστε και να πράττουμε συλλογικά, με το να φωνάζουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου «Φτάνει πια», όχι στις γυναικοκτονίες του πατριαρχικού φασισμού, θα μπορέσουμε με τη συλλογική μας δύναμη να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας. Ως γυναίκες μπορούμε να μετατρέψουμε τις καταστροφικές και δολοφονικές πρακτικές του πατριαρχικού πνεύματος σε τόπους πλήρης ομορφιάς όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με ελευθερία και δημοκρατία. Έχουμε τη δύναμη να σταθούμε μαζί και να υψώσουμε τις φωνές μας καθώς και όλες τις άλλες κρυμμένες φωνές.

Πάνω σε αυτή την βάση εξηγούμε ότι:

Με την καμπάνια «We will defend women and life» – «Emê jin û jiyanê biparêzin», που ξεκινήσαμε στις 9 Οκτωβρίου 2020, θέλουμε να προχωρήσουμε πιο πέρα τον αγώνα μας ενάντια στην κατοχή και στις γυναικοκτονίες. Σήμερα, πραγματοποιούνται εδώ, στη ΒΑ Συρία, γυναικοκτονίες από τους κατακτητές .Σ ένα μέρος που εμπνέει πολλές γυναίκες από όλο τον κόσμο. Επιχειρείται έτσι να πολεμηθεί η γυναικεία επανάσταση που συντελείται εδώ. Εμείς όμως εξηγούμαστε, ότι ως γυναίκες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην κατοχή, μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι μας. Μαζί με ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες χτίσαμε ένα δημοκρατικό σύστημα, στο οποίο οι γυναίκες εκπροσωπούνται στον ίδιο βαθμό με τους άντρες. Εκτός της αυτοάμυνάς μας ενάντια στις κατακτητικές δυνάμεις, δεν έχουμε να διαπράξει άλλες βίαιες και καταστροφικές πράξεις. Με την αντίληψη ότι το δημοκρατικό και συμμετοχικό μας σύστημα μπορεί να είναι μία λύση για την πολιτική κρίση στη Συρία, απαιτήσαμε επανειλημμένα από τις διεθνείς δυνάμεις να αναγνωρίσουν και να εγγυηθούν επίσημα το στάτους μας. Δείξαμε στον κόσμο, ότι είναι δυνατό να εξαλειφθεί η συστημική κρίση, καθώς και ο σεξισμός, εθνικισμός και ο φανατισμός την οποία βιώνει η ανθρωπότητα μέσα από την καπιταλιστική νεωτερικότητα, χτίζοντας ένα δημοκρατικό έθνος, ένα νέο σύστημα. Ελπίζουμε ότι το δημοκρατικό αυτό σύστημα της αυτοδιοίκησης που στηρίζεται πάνω στην ισότιμη συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών, θα γίνει διακριτό ως επίτευγμα, του αγώνα μας ως γυναίκες, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε συλλογικά.

Το τουρκικό κράτος στοχεύει ευθέως τις πρωτοπόρους της γυναικείας επανάστασης, δολοφονώντας πρόσφατα την Hevrîn Khalaf και τη Zehra Berkel, τόσο μέσω των επίσημων στρατιωτικών του δυνάμεων όσο και με τη συνδρομή παραστρατιωτικών στοιχείων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να τερματίσουμε τη δολοφονική πολιτική του . Η πατριαρχική αντίληψη των σφαγών δεν έχει καμία ελπίδα επιτυχίας ή νίκης. Ξανατονίζουμε ότι δε θα αφήσουμε κανένα έγκλημα ενάντια στην ελευθερία των γυναικών, ατιμώρητο. Καλούμε γυναικείες οργανώσεις και ατομικότητες από όλο τον κόσμο, να αλληλοϋποστηριχτούμε για να δυναμώσουμε τις φωνές μας και να κάνουμε τα αιτήματά μας ορατά!

Οι YPJ είναι νόμιμες γυναικείες δυνάμεις αυτοάμυνας, που αγωνίζονται ενάντια στο ισλαμικό κράτος και ενάντια σε κάθε μορφή κατάκτησης. Η οργάνωσή τους ενάντια στις βίαιες πρακτικές του ισλαμικού κράτους, εμπόδισε πολλές σφαγές γυναικών. Η επιτυχία των δυνάμεων αυτών στην άμυνα έπαιξε ξεχωριστό ρόλο στο να γίνουν οι YPJ μία δύναμη, την οποία παρακολουθούν γυναίκες από όλο τον κόσμο, με ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη. Ο τρόπος οργάνωσης στις δομές αυτές καθώς και στον τομέα της αυτοδιοίκησης, έδωσε στις γυναίκες μεγάλη εμπιστοσύνη και συντέλεσε στο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπιζόμαστε ως γυναίκες στην κοινωνία μας, η οποία είναι βαθιά εμποτισμένη από την αντρική κυρίαρχη νοοτροπία. Γι’ αυτόν το λόγο οι YPJ είναι μία νόμιμη δύναμη. Ως γυναίκες από τη ΒΑ Συρία δεν αποδεχόμαστε τις ποινές που έχουν επιβληθεί από τα κράτη του Ενωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Καλούμε όλες τις γυναίκες να αναγνωρίσουν τις YPJ ως συλλογική δύναμη αυτοάμυνας και να τις υπερασπιστούν ενάντια σε κάθε κρατική πολιτική που τις ποινικοποιεί.

Όχι στην κατοχή, όχι στη γενοκτονία: Θα υπερασπιστούμε τις γυναίκες και τη ζωή! Jin, jiyan, azadî!

Πολλούς χαιρετισμούς και δύναμη από τη γυναικεία επανάσταση στη Ροζάβα!

Βλέπε επίσης: Η αντίσταση των γυναικών στη βόρεια και ανατολική Συρία (μπροσούρα)
JINEOLOJÎ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: η σύνδεση γυναικείας απελευθέρωσης και φύσης

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 7 =