Οι πρόσφυγες στη Μόρια πάλεψαν αξιοπρεπώς και ολομόναχοι ενάντια στην πανδημία

0

Δημοσιεύουμε ένα υλικό που φωτίζει τις, όχι και τόσο γνωστές, προσπάθειες των προσφύγων στη Μόρια για να προστατέψουν τον εαυτό τους από την πανδημία. Ενάντια στη λογική του αποδιοπομπαίου τράγου και στην προπαγάνδα που συνεχίζει να τους παρουσιάζει σαν «υγειονομική βόμβα» σε ένα νησί που έχει ήδη «χτυπήσει κόκκινο» στα κρούσματα…

Κι ενώ συνεχίζεται η ανείπωτη τραγωδία που ζούσαν οι άνθρωποι στη Μόρια, αξίζει να τονίσουμε την προσπάθεια που έκαναν όλο αυτό το διάστημα ώστε να κρατήσουν μακριά την πανδημία από το camp, ολομόναχοι, δίχως καμία κρατική βοήθεια. Και τα κατάφεραν για 4 μήνες, με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται τελικώς στις 2 Σεπτέμβρη. 

Είναι σε αυτούς και στη συνειδητοποίησή τους που οφείλουμε το ότι ο ιός δεν εξαπλώθηκε δραματικά εδώ και τόσους μήνες στο εσωτερικό του camp. 

Παρότι, όπως φάινεται και στα σχετικά βίντεο, άκουγαν διαρκώς υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες και άμεση αποσυμφόρηση, αυτά δεν έγιναν ποτέ…

Αντιθέτως, οι ίδιοι οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων άνθρωποι που πριν πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς ήταν γιατροί και φαρμακοποιοί στις χώρες τους, κινητοποιούνταν καθημερινά. Έστηναν δικές τους ομάδες ευαισθητοποίησης/ενημέρωσης και δομές που καθάριζαν το camp και παρείχαν νερό.

Παράλληλα, ομάδες γυναίκων από το Αφγανιστάν έραβαν, σε καθημερινή βάση, μάσκες για τους διαμένοντες, ενώ ομάδες από Σύριους και άλλους Άραβες σχημάτιζαν αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως τη Moria Corona Awareness Team και τη Moria White Helmets.

Όπως φαίνεται και από τις σχετικές τους σελίδες στα social media, τα παιδιά εκπαιδεύονταν στη χρήση μάσκας και στη φυσική απόσταση -όσο αυτό ήταν δυνατό υπό τέτοιες συνθήκες- στο αυτοσχέδιο «σχολείο» του καταυλισμού

Ναι, αυτοί οι ανθρωποι, αν και στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, υπό άθλιες συνθήκες, έδωσαν αξιοπρεπώς τον αγώνα τους σε μία άνιση μάχη. Ξένα μίντιας επισημαίνουν τη συμβολή των προσφύγων στη μέχρι πρότινος απουσία κρουσμάτων στη Μόρια. Οι πρόσφυγες έκαναν αυτό που ήταν να κάνουν. Όσον αφορά την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας στη Λέσβο, είναι πλέον ξεκάθαρο πως για οποιαδήποτε εξάπλωση του ιού θα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο το κράτος, το οποίο εδώ και μήνες έφτασε την κατάσταση έως τη σημερινή καταστροφή. 

Να μην ξεχάσουμε τον αγώνα των προσφύγων ούτε και τους ίδιους τώρα που η εθνική-κρατική προπαγάνδα αναζωπυρώνει, όπως και η πυρκαγιά που έκαψε τα πάντα στο διάβα της.

Να μην τους ξεχάσουμε τώρα που χρειάζονται ακόμα περισσότερο την έμπρακτη βοήθειά μας.

Σχετικές σελίδες: Moria Corona Awareness Team , Moria Academia , Moria White Helmets

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 14 =