Πρώτες επισκέψεις αλληλεγγύης στους Κούρδους πρόσφυγες του Λαυρίου

0

Από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους Πολιτικούς Πρόσφυγες στο Λαύριο

1η επίσκεψη για το 2020 (Σάββατο 18/1) στο Λαύριο

Παραδώσαμε στον καταυλισμό στη θέση Νεράκι πολλές μερίδες φαγητό, σακούλες με τρόφιμα που έστειλαν οι φίλοι από το Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης και το Xanadu / Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος (στην Ξάνθη). Τα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν την ημέρα της προβολής της ταινίας για τις γυναίκες στη Ροζάβα, την οποία οι δύο συλλογικότητες οργάνωσαν από κοινού.

Ευχαριστούμε τη Χαρά από τα Εξάρχεια για το ηλεκτρικό φουρνάκι-κουζινάκι, τον Γιώργο από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής για το ηλεκτρικό φουρνάκι-κουζινάκι, τον Γιώργο από τη Μεταμόρφωση για το πλυντήριο ρούχων, τον Νίκο από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων για τα χαλάκια, τα σκεύη μαγειρέματος, τα πιατικά, τους φίλους από τον φούρνο στην Καλλιθέα για τα τσουβάλια με το ψωμί. Ευχαριστούμε όλους τους φίλους που συμβάλλουν στη διαρκή καμπάνια αλληλεγγύης για τις ανάγκες των Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο.

Στον καταυλισμό στο Νεράκι ο πληθυσμός έχει φτάσει τα 120+ άτομα με πολλά παιδιά ανάμεσά τους. Οι Κούρδοι πρόσφυγες με προσωπική εργασία και με τα υποτυπώδη μέσα που διαθέτουν, βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.

Έχουν κατασκευάσει στέγαστρα μπροστά από πολλά κοντέινερς για προστασία από τη βροχή και τον ήλιο του καλοκαιριού. Κατασκευάζουν επίσης, με την οικονομική στήριξη αλληλέγγυων, αίθουσα-σχολείο. Φτιάχνουν ανθόκηπο και λαχανόκηπο. Έχουν κατασκευάσει στεγασμένο χώρο όπου έχουν τοποθετηθεί όλα τα πλυντήρια ρούχων, τα οποία έχουν συλλογική χρήση. Επιδιορθώνουν ένα κοντέινερ για να στεγαστεί κάποια καινούργια οικογένεια. Κατασκεύασαν “φυλάκιο” στην είσοδο του καταυλισμού για όσους έχουν νυχτερινή βάρδια περιφρούρησης. Έχτισαν στεγασμένο χώρο όπου κατασκεύασαν ξυλόφουρνο ψησίματος.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες δεν παραιτούνται, παλεύουν ενάντια στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, σε πείσμα του κεντρικού και του τοπικού κράτους (Δήμος Λαυρεωτικής) που προσπαθούν να τους λυγίσουν με την εγκατάλειψη και τις κάθε είδους πιέσεις που τους ασκούν. Η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων και των κοινωνικών συλλογικοτήτων τους συμπαραστέκεται.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ…..ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

2η επίσκεψη αλληλεγγύης στους Κούρδους πρόσφυγες στο Λαύριο (Κυριακή 26/1)

Κατεβήκαμε δύο αμάξια στο Λαύριο. Μαζί μας μια ομάδα μαθητών οι οποίοι συγκέντρωσαν 260 ευρώ για να αγοραστούν τρόφιμα για τους Κούρδους πρόσφυγες. Με αυτά τα χρήματα και με συμπλήρωμα από το ταμείο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης αγοράσαμε και μεταφέραμε πέντε 30κιλα τσουβάλια με ρεβίθια (αγορασμένα από παραγωγό από τα Τρίκαλα). Τα δύο τσουβάλια παραδόθηκαν στον καταυλισμό με τα κοντέινερς στο Νεράκι και τα άλλα τρία στο Κέντρο Φιλοξενίας. Παραδώσαμε επίσης στο Νεράκι πολλές μερίδες φαγητό.

Ευχαριστούμε τη Βάσω για την κούτα με τα πιάτα, τον Τάσο από τα Τρίκαλα για την πολύ καλή τιμή στα ρεβίθια και για τη δωρεάν αποστολή, τους φίλους από τον φούρνο στην Καλλιθέα για τα τσουβάλια με το ψωμί. Ευχαριστούμε όλους τους φίλους που συμβάλλουν στη διαρκή καμπάνια αλληλεγγύης για τις ανάγκες των Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο.

Και στο Κέντρο Φιλοξενίας (όπως και στον καταυλισμό στο Νεράκι) γίνονται έργα βελτίωσης των συνθηκών διαμονής, πχ. στέγαστρα μπροστά από τα δωμάτια για προστασία από τη βροχή και τον ήλιο του καλοκαιριού. Επιδιορθώνονται χώροι και ανοίγουν καινούργιοι χώροι για να στεγαστούν οικογένειες που συνεχώς καταφθάνουν στο Κέντρο (ο πληθυσμός έχει φτάσει τα 400 άτομα με πολλά παιδιά ανάμεσά τους).

Οι Κούρδοι φίλοι μας στη συνεδρίαση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης τον Σεπτέμβρη μάς είχαν επισημάνει ότι, “θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Φιλοξενίας (κτιριακό κ.λπ.) και να βελτιώσουμε τις υποδομές μας”. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται δραστήρια, αξιοποιώντας τις δεξιότητες των ανθρώπων τους (ξυλουργοί, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.) και την υλική βοήθεια των αλληλέγγυων συλλογικοτήτων και ατόμων.

Στηρίξτε τις δράσεις της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Οι Κούρδοι πρόσφυγες στο Λαύριο δεν πρέπει να μείνουν μόνοι.

Για οικονομικές εισφορές:
τραπεζικός λογαριασμός της Εθνικής Τράπεζας: 720 / 648866 – 81
IBAN: GR1001107200000072064886681


Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 4 =