«Τα βάσανα είναι απερίγραπτα»: Στη Γάζα η πείνα μετατρέπεται σε όπλο – 14.000 μωρά μπορεί σύντομα να πεθάνουν

0

Ανταπόκριση από το democracynow.org:

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, προειδοποίησε την Τρίτη ότι 14.000 μωρά θα μπορούσαν να πεθάνουν στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες, εάν δεν εισέλθει περισσότερη βοήθεια στην πολιορκημένη περιοχή. Η προειδοποίηση έρχεται καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τη στρατιωτική του επίθεση, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι θα αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας. «Τα βάσανα είναι πραγματικά απερίγραπτα», λέει ο Μαχμούντ Αλσάκκα, συντονιστής της Oxfam για την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης στη Γάζα, ο οποίος μιλά με το Democracy Now! από την πόλη της Γάζας.

ΕΪΜΙ ΓΚΟΥΝΤΜΑΝ: Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, προειδοποιεί ότι 14.000 μωρά θα μπορούσαν να πεθάνουν στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες, εάν δεν εισέλθει περισσότερη βοήθεια στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Ο Φλέτσερ εξέδωσε την προειδοποίηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC νωρίτερα σήμερα:

[ΤΟΜ ΦΛΕΤΣΕΡ: Η κατάσταση είναι τρομερή. Η πραγματική δοκιμασία των λόγων θα είναι το αν μπορούμε να φέρουμε αυτή την βοήθεια. Βρισκόμαστε εκεί στα σύνορα αυτή τη στιγμή. Έχουμε χιλιάδες φορτηγά έτοιμα να ξεκινήσουν. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό. Το έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Και ζητούμε από τον κόσμο να μας στηρίξει στην πίεση προς το Ισραήλ να μας επιτρέψει να μπούμε και να φτάσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που λιμοκτονούν αυτή τη στιγμή.

ΑΝΝΑ ΦΟΣΤΕΡ: Και χθες, έφτασαν πέντε, πέντε φορτηγά με βοήθεια, κάτι που δεν ήταν κατάλληλο για τον σκοπό που εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη περίπτωση.

ΤΟΜ ΦΛΕΤΣΕΡ: Όχι, αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και ας είμαστε σαφείς, αυτά τα πέντε φορτηγά βρίσκονται απλώς στην άλλη πλευρά των συνόρων αυτή τη στιγμή. Δεν έχουν φτάσει στις κοινότητες που πρέπει να φτάσουν. Και, ξέρετε, επιτρέψτε μου να περιγράψω τι υπάρχει σε αυτά τα φορτηγά. Αυτή είναι παιδική τροφή, βρεφική διατροφή. Υπάρχουν 14.000 μωρά που θα πεθάνουν τις επόμενες 48 ώρες, εκτός αν μπορέσουμε να τα φτάσουμε].

ΕΪΜΙ ΓΚΟΥΝΤΜΑΝ: Αυτός ήταν ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, στο BBC σήμερα.

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι δύο από τα πέντε φορτηγά βοήθειας που εισήλθαν την Παρασκευή περιείχαν σάβανα ταφής, όχι τρόφιμα. Ο επικεφαλής της ομάδας, Ράμι Άμπντο, δήλωσε: «[Αυτό] δεν είναι φαγητό, είναι προετοιμασία για μαζικό θάνατο. Η Γάζα δεν τρέφεται. Τη θάβουν».

Αυτό συμβαίνει καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υπόσχεται να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας. Ο υπουργός Οικονομικών του Νετανιάχου, Μπεζαλέλ Σμότριτς, έχει δηλώσει ανοιχτά ότι το Ισραήλ, «καθαρίζει τη Γάζα».

Τις τελευταίες ημέρες, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις από αέρος, ξηράς και θάλασσας έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 73 Παλαιστινίων μέχρι στιγμής. Μία ισραηλινή επιδρομή σήμερα σκότωσε 22 Παλαιστίνιους σε ένα καταφύγιο εκτοπισμένων στην πόλη της Γάζας. Τη Δευτέρα, το Ισραήλ διέταξε την αναγκαστική εκκένωση της Χαν Γιουνίς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γάζας. Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν είχαν πουθενά να πάνε:

[ΜΑΓΚΕΝΤ ΑΛ- ΜΠΑΡΙΜ: Είμαστε οι κάτοικοι της Μπάνι Σουχέιλα. Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Είμαστε αθώοι και άοπλοι πολίτες. Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Θέλουμε να σταματήσουν τον πόλεμο. Δεν έχουμε καμία δουλειά σε όλα όσα συμβαίνουν. Είθε ο Θεός να πάρει εκδίκηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού πηγαίνετε τον γιο σας τώρα;

ΜΑΓΚΕΝ ΑΛ- ΜΠΑΡΙΜ: Είναι ανιψιός μου. Ο πατέρας του είναι μάρτυρας. Δεν ξέρω πού πηγαίνω. Δεν ξέρω].

ΕΪΜΙ ΓΚΟΥΝΤΜΑΝ: Πηγαίνουμε τώρα στην πόλη της Γάζας, όπου μας συναντά ξανά ο Μαχμούντ Αλσάκκα, συντονιστής της Oxfam για την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης στη Γάζα.

Μαχμούντ, καλώς ήρθες στο Democracy Now! Τελευταία φορά που μιλήσαμε μαζί σου ήταν ακριβώς πριν από μία εβδομάδα από το γραφείο σου εκεί στην πόλη της Γάζας. Έκτοτε, ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχει ενταθεί. Οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Γάζα, και οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένων πέντε δημοσιογράφων. Μπορείτε να περιγράψετε την κατάσταση σε αυτό το σημείο; Καθώς το Ισραήλ λέει ότι αίρει εν μέρει τον αποκλεισμό, μίλησέ μας για το τι μπαίνει, τι βγαίνει. Πόσα φορτηγά χρειάζονται για να μπουν στη Γάζα αυτή τη στιγμή;

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΛΣΑΚΚΑ: Σας ευχαριστώ που με καλέσατε ξανά. Δυστυχώς, η κατάσταση από την τελευταία μας συνάντηση δεν έχει καν βελτιωθεί… Επιδεινώνεται. Και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα είναι πραγματικά σπαρακτικό. Και οι συνθήκες των οικογενειών, των οικογενειών μας, των φίλων μας, των ανθρώπων εδώ έχουν γίνει πραγματικά αφόρητες. Και τα βάσανα είναι πραγματικά απερίγραπτα.

Ναι, συμφωνώ μαζί σας, υπάρχουν μερικά φορτηγά. Μιλάμε για πέντε φορτηγά που έφτασαν χθες στη Γάζα, αλλά είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τις τεράστιες ανάγκες των κατοίκων της Γάζας. Φανταστείτε, φανταστείτε ότι οι άνθρωποι εδώ στη Γάζα λιμοκτονούν για περισσότερες από 77 ημέρες λόγω του πλήρους ισραηλινού αποκλεισμού, χωρίς να έχουν καμία προμήθεια σε τρόφιμα, ιατρικά ή ανθρωπιστικά εφόδια, και τώρα μιλάμε μόνο για πέντε φορτηγά που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών. Λίγο πριν από αυτόν τον πλήρη αποκλεισμό, κατά τη διάρκεια της φάσης της εκεχειρίας, είχαμε 600 φορτηγά την ημέρα. Έτσι, τώρα μιλάμε για πέντε φορτηγά. Ακόμα κι αν αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, θα μπορούσε να φτάσει τα 30 φορτηγά, αλλά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τις υψηλές ανάγκες των ανθρώπων εδώ στη Γάζα.

Και μιλώντας για το πώς είναι η κατάσταση στο πεδίο, οι άνθρωποι υποφέρουν πραγματικά. Τα παιδιά κλαίνε από την πείνα, και μάλιστα τις περισσότερες φορές κοιμούνται πεινασμένα. Οι γονείς, ο πατεράδες, οι μητέρες, προτιμούν τώρα να πεθάνουν χωρίς να έχουν ή να βλέπουν τα παιδιά τους σε τέτοια θέση, και δεν έχουν καμία δύναμη να βοηθήσουν σε αυτό το θέμα. Αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή.

ΧΟΥΑΝ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ: Και, Μαχμούντ, από τότε που το Ισραήλ τερμάτισε την εκεχειρία, ποια ήταν η παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα; Διότι, προφανώς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει να μιλά για μια μεγάλη επίθεση. Σε ποιο βαθμό ο ισραηλινός στρατός κατέχει μεγάλα τμήματα της Γάζας;

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΛΣΑΚΚΑ: Ξέρετε, αυτή τη στιγμή, παράλληλα με όλα αυτά που συμβαίνουν, εντείνουν την επιθετική στρατιωτική τους επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως ήδη είπατε, υπάρχει εντολή εκκένωσης για νέες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Ολόκληρη η βόρεια επαρχία και ολόκληρη η επαρχία Χαν Γιουνίς βρίσκονται τώρα υπό εντολή εκκένωσης. Μιλάμε τώρα για περισσότερο από το 70% της Λωρίδας της Γάζας υπό τέτοιες ζώνες απαγόρευσης ή εντολές εκκένωσης.

Και μπορείτε να φανταστείτε τις συνθήκες των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί χωρίς να έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο και χωρίς κανένα μέσο επιβίωσης. Αυτές οι συνθήκες αποτελούν επίσης προτεραιότητα και αναμένουμε ότι τα χειρότερα έρχονται, όπως και έρχονται – όλη τη νύχτα και την ημέρα, απλώς βομβαρδίζουν παντού στη Λωρίδα της Γάζας, στις εκκενωμένες περιοχές, ακόμη και σε πολυσύχναστες περιοχές, στα καταφύγια και τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς, όπου λείπουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις καταστάσεις. Μπορείτε να φανταστείτε τον συνωστισμό που υπάρχει σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου πολλοί άνθρωποι είναι συνωστισμένοι σε μικροσκοπικά μέρη. Και στερούνται οποιωνδήποτε βασικών αγαθών για τη δημόσια υγεία, για τρόφιμα, για οποιοδήποτε μέσο επιβίωσης σε αυτό το διάστημα.

ΧΟΥΑΝ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ: Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν στη Γάζα» και είπε ότι ήθελε να βοηθήσει στη μείωση των δεινών. Αλλά τι έχουν κάνει στην πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες, από ό,τι μπορείτε να καταλάβετε, όσον αφορά την ανακούφιση των δεινών των Παλαιστινίων εκεί;

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΛΣΑΚΚΑ: Δυστυχώς, για να είμαστε ειλικρινείς, περιμέναμε περισσότερα κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης όσον αφορά την επίτευξη μιας μόνιμης και οριστικής εκεχειρίας. Αλλά, δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε μια αυξανόμενη διεθνή πίεση, κάτι που ήταν καλό. Μετά από 19 μήνες αυτού του πόνου του λαού στη Λωρίδα της Γάζας, βλέπουμε ότι κάποιοι άνθρωποι ασκούν πραγματικά πίεση στους Ισραηλινούς. Και γι’ αυτό φοβόμαστε ότι αυτή είναι μια περιορισμένη χειρονομία παροχής βοήθειας. Πιθανότατα έγινε υπό αυτή την πίεση και δεν αποτελεί ένα γνήσιο βήμα από την ισραηλινή πλευρά προς την επίλυση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Αυτό που αναζητούμε αυτή τη στιγμή είναι να ασκήσουμε πίεση και να θεωρήσουμε το Ισραήλ υπεύθυνο για αυτόν τον πλήρη αποκλεισμό, τον απάνθρωπο αποκλεισμό, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν αυτά τα σύνορα και εμείς, ως ανθρωπιστικές οργανώσεις, να μπορέσουμε να εργαστούμε για την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Και επίσης, την ίδια στιγμή που ζητάμε αυτό το άνοιγμα των συνόρων, ζητάμε και κατάπαυση του πυρός, επειδή οι άνθρωποι είναι πραγματικά εξαντλημένοι τους τελευταίους 19 μήνες που βιώνουν συνεχή φόβο και όλο αυτό το διάστημα εκτοπισμούς. Χρειαζόμαστε λοιπόν αυτό το άνοιγμα των συνόρων. Χρειαζόμαστε αυτή την κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να είναι διαρκής και θα μπορούσε να αποτελέσει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσουμε, ως οργανισμοί, να παρέχουμε την υποστήριξη στον λαό.

Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί τώρα, παρέχουν και εισάγουν έναν νέο μηχανισμό βοήθειας, ο οποίος, όπως έχουμε επαναλάβει, δεν είναι σύμφωνος με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αποκλείει τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς, τα άτομα με αναπηρίες. Εμείς, ως οργανισμός, υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ, έχουμε την υποδομή και ένα αυστηρό σύστημα από αυτή την άποψη, και έχουμε τη λειτουργία μας, οπότε δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε ένα νέο εργαλείο ή μηχανισμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιτραπεί στους οργανισμούς να εργάζονται ελεύθερα για την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, χωρίς να αναγκάζονται οι άνθρωποι να πηγαίνουν σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες για να προμηθευτούν τις προμήθειές τους, κάτι που είναι δίχως προστασία και απάνθρωπο για τον κόσμο. Και αυτό συμβαίνει καθώς το Ισραήλ οργανώνει και εργαλειοποιεί τη βοήθεια ως εργαλείο ελέγχου.

 Όλη η συνέντευξη εδώ:

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =