15 χρόνια κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ… Απρίλιος 2009-Απρίλιος 2024

0

H Κατάληψη των πρώην ΠΙΚΠΑ στα Πετράλωνα συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια λειτουργίας. Αυτές τις μέρες βρεθήκαμε στην όμορφη αυλή της ως Αυτολεξεί για να παρουσιάσουμε το βιβλίο μας Βαλκανική Ομοσπονδία και Κομμούνες. H εν λόγω κατάληψη, παιδί της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008 και με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Κουκακίου, Πετραλώνων και Θησείου, αποτελεί έως σήμερα μία φρέσκια ανάσα δροσιάς στην καρδιά της Αθήνας με ποικίλες δραστηριότητες και αυτοοργανωμένες δομές εντός της. Παρακάτω, το κείμενο που δημοσίευσε η ίδια η κατάληψη με αφορμή τα 15 χρόνια:

15 χρόνια κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ… Απρίλιος 2009-Απρίλιος 2024

Και κάπως έτσι μπήκαμε στο εγκαταλελειμμένο κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ το μεσημέρι της 4ης Απριλίου 2009…

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

13.30: Σήμερα το μεσημέρι η λαϊκή συνέλευση κατοίκων του Κουκακίου, των Πετραλώνων και του Θησείου κατέλαβε το πρώην ΠΙΚΠΑ, στα Άνω Πετράλωνα, στη συνοικία των «πέτρινων».Η κατάληψη του συγκεκριμένου οικήματος και η δημιουργία ενός ανοιχτού κοινωνικού χώρου στις γειτονιές μας αποτέλεσε προϊόν προεργασίας στις λαϊκές συνελεύσεις που έλαβαν χώρα τους δύο προηγούμενους μήνες στις γειτονιές μας.

21.00: Αποφασίστηκε αύριο το μεσημέρι μετά τις 1 να γίνει στο χώρο γλέντι, ως μία πρώτη κίνηση γνωριμίας με τους γείτονες αλλά και ανοίγματος της κατάληψης. Την Δευτέρα 6 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση της συλλογικότητας συνέλευση για την υγεία, σε μία προοπτική δημιουργίας και λειτουργίας κοινωνικού ιατρείου στο χώρο της κατάληψης.

Η νέα λαϊκή συνέλευση ορίστηκε για την Τρίτη 7 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα.

Άμεσα ξεκίνησαν οι εργασίες τόσο στην αυλή όσο και στον εσωτερικό χώρο, ενώ σε γενικές γραμμές το οίκημα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι γείτονες έδειξαν ενδιαφέρον για την κίνηση, τα θετικά σχόλια ήταν αρκετά, ενώ κάποιοι βοήθησαν και στις εργασίες.

Κάποια ώρα αργότερα πλησίασαν σε απόσταση και κάποια περιπολικά, με τους μπάτσους να μεταφέρουν στους ασυρμάτους ότι αυτοί που έκαναν την κατάληψη «είναι κάτι μαθητές στους οποίους έχουν παρεισφρήσει νεαροί με σακίδια στην πλάτη»!!!

Η λαϊκή συνέλευση καλεί σε μία πρώτη ανοιχτή συνέλευση στο χώρο της κατάληψης στις 7 το απόγευμα.

Κυριακή 5 Απριλίου

11.30πμ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση της κατάληψης με τη συμμετοχή πάρα πολύ κόσμου, μεταξύ αυτών και, αναπάντεχα, πολλών γειτόνων της κατάληψης.

18.30: Συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή το γλέντι στο χώρο της κατάληψης. Πάρα πολύς κόσμος έχει περάσει από νωρίς το μεσημέρι.

Τρίτη 7 Απριλίου

14.00: Νωρίς το μεσημέρι η κατάληψη δέχεται επίσκεψη από έναν υ

πεύθυνο του Ιπποκράτειου, μαζί με τον υπεύθυνο της ασφάλειας του νοσοκομείου. Ισχυρίζονται ότι είναι ιδιοκτησία τους ο χώρος*, ότι δεν έχει πάρει κανείς άδεια για την κατάληψη (!) και απειλούν ότι θα καλέσουν την αστυνομία, όπως και γίνεται. Μέσα σε λίγα λεπτά συγκεντρώνονται δεκάδες κάτοικοι στο χώρο, ενώ οι υπεύθυνοι του Ιπποκράτειου μαζί με το περιλοπικό που φθάνει στο σημείο αναχωρούν, προφανώς για το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη, οι υπεύθυνοι του Ιπποκράτειου δεν επέστρεψαν ξανά, ενώ δεκάδες κάτοικοι και γείτονες περιφρουρούν το χώρο.

Για το απόγευμα είναι προγραμματισμένη λαϊκή συνέλευση, στις 7.

* είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο τύποι -εκπρόσωποι των ιδιοκτητών κατά τα λόγια τους- όταν εμφανίστηκαν το πρωί έψαχναν τα γύρω σπίτια για να δουν ποιο είναι το δικό τους (η… ιδιοκτησία τους δηλαδή!). Όταν γείτονες τους προέτρεψαν, εφόσον είναι ιδιοκτήτες, να ανοίξουν την εξώπορτα με τα κλειδιά τους, κανένα απ’ όσα είχαν μαζί τους δεν ήταν το σωστό! Και φυσικά, από τους καταληψίες δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στην κλειδαριά της αυλόπορτας!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος του Ιπποκράτειου, έχει κάνει πρωταρχικό του μέλημα τους τελευταίους μήνες την ενασχόληση με τα κληροδοτήματα του νοσοκομείου.

Βέβαια, τα δεκάδες ληγμένα εμβόλια που βρέθηκαν στον εγκαταλελειμμένο χώρο σκιαγραφούν τις προτεραιότητες των ιθυνόντων στο χώρο της υγείας. Και μετά μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για υγειονομική περίθαλψη…

Ανακοίνωση της κατάληψης ΠΙΚΠΑ στα Άνω Πετράλωνα την Τρίτη 7 Απριλίου 2009:

Πρώτες σκέψεις για την κατάληψη του διώροφου σπιτιού στις 4 Απρίλη 2009 στην Ευγενίου Αντωνίαδου 29 και Τιμοδήμου, στα Άνω Πετράλωνα (στα πέτρινα), στο οποίο υπολειτουργούσε το ΠΙΚΠΑ και έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 4 χρόνια.

Η κίνηση αυτή προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων του Θησείου, του Κουκακίου και των Πετραλώνων, που χρόνια τώρα δραστηριοποιείται στις γειτονιές αυτές. Το ξεκίνημα έγινε το 2002 ενάντια στην εμπορευματοποίηση, την περίφραξη και την αστυνόμευση του λόφου του Φιλοπάππου με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τότε, κάτοικοι των γειτονιών, μέσα από συλλογικές διαδικασίες έχουν κατεβάσει τα κάγκελα του λόφου ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα. Το 2003 οι κάτοικοι βρέθηκαν δίπλα στις εργάτριες της Palco ενάντια στις απολύσεις. Το 2005 η Κορεάτικη Αγορά έγινε πάρκο και όχι εμπορικό κέντρο όπως ήθελαν τα σχέδια των εργολάβων, των ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου. Οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί και καταστρέψει πολλές καρκινογόνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είχαν αναγερθεί σε ταράτσες σπιτιών στις γειτονιές μας.

Στην εξέγερση του Δεκέμβρη με αφορμή τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου η λαϊκή συνέλευση κατοίκων ξανασυναντιέται σχεδόν κάθε Κυριακή για να συζητήσει πως έχουν διαμορφωθεί οι κοινωνικές συνθήκες, για να εκφράσει την αλληλεγγύη στους συλληφθέντες των Δεκεμβριανών και στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία δέχτηκε δολοφονική επίθεση στις 23/12/2008 στην Δημοφώντος και Δρυόπων, στα Άνω Πετράλωνα.

Αυτές τις μέρες βρεθήκαμε στην όμορφη αυλή της κατάληψης, ως Αυτολεξεί, για να παρουσιάσουμε το βιβλίο μας “Βαλκανική Ομοσπονδία και Κομμούνες”

Η λογική των λαϊκών συνελεύσεων ήταν πάντα στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης και της δυνατότητας να παίρνουμε αποφάσεις και να κάνουμε πράξη τα θέλω μας, εμείς, για εμάς, μακριά από ιεραρχίες και εμπορευματικές λογικές, έξω από κοινοβούλια, κόμματα, ΜΜΕ και φορείς. Μέσα από τις συνελεύσεις του τελευταίου διαστήματος, προέκυψε η ανάγκη και η θέληση για τη δημιουργία ενός ανοιχτού κοινωνικού χώρου συνεύρεσης της γειτονιάς. Έτσι, λοιπόν, οι κάτοικοι κατέλαβαν το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ.

Στο κατειλημμένο κτίριο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές και συνελεύσεις. Μέχρι τώρα πραγματοποιούνται συνελεύσεις από τη «συνέλευση για την υγεία», για τη δημιουργία ενός χώρου υγείας. Η συνέλευση αυτή ξεκίνησε μετά το Δεκέμβρη από εργαζόμενους υγειονομικούς και μη. Έχει πραγματοποιήσει δύο καταλήψεις στα ταμεία του Ερυθρού Σταυρού και της Αγίας Όλγας, με σκοπό τη διέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία χωρίς αντίτιμο καθώς πιστεύει ότι η υγεία ανήκει σε όλους και δεν είναι εμπορεύσιμη.

Ο χώρος είναι ανοιχτός σε όσους επιθυμούν να συγκρουστούν με την υπάρχουσα αθλιότητα που σκιάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Όσων, ενάντια στην απομόνωση, τη διαμεσολάβηση, την εξατομίκευση προτάσσουμε τη συλλογική μας δράση ώστε να πάρουμε την τύχη της ζωής και της γειτονιάς μας στα χέρια μας.

Κατάληψη ΠΙΚΠΑ – Ανοιχτός κοινωνικός χώρος

 

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 3 =