Πώς λειτουργεί ένα δημοκρατικό σχολείο; Βίντεο από την εκδήλωση παρουσίασης του Ataxia School

0

Βίντεο από την εκδήλωση παρουσίασης του Ataxia School που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 27 Ιανουαρίου 2024, στον κοινωνικό χώρο TRISE και διοργανώθηκε από την πολιτική συλλογικότητα “Αυτενέργεια”. Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έγινε από τον Αλέξη Νταλούμη

Το Δημοκρατικό Σχολείο του Βουνού “Ataxia School” αποτελεί ένα νέο εγχείρημα που λειτουργεί στο Στείρι Βοιωτίας. Αποτελεί μια προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικής διόδου στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, προτάσσοντας απέναντι στο σύστημα της πειθαρχίας και της καταπίεσης, τη φαντασία, την ενεργητικότητα και την ενδυνάμωση των παιδιών. Απέναντι σε ένα σύστημα που βασίζεται στη συμμόρφωση μέσω της τιμωρίας και στην επιβράβευση του πιο “χαρισματικού” μαθητή και που δεν προωθεί την αμφισβήτηση παρά μόνο την κρατούσα εθνοκρατική παράδοση.

Απέναντι σε αυτό το σύστημα, το Ataxia School προάγει την δημοκρατική παιδεία.

Προσπαθεί να αφαιρέσει τα καλούπια του “καλού” και “κακού” μαθητή, να φέρει στο σχολείο αξίες όπως η συνεργατικότητα και η ισοτιμία, την αλληλεπίδραση με τον τόπο και το φυσικό περιβάλλον που βρισκονται τα παιδιά και την εξοικείωση με τη διαδικασία της Συνέλευσης.

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − eighteen =