Αντί αγιασμού, δρώμενο ανάκτησης του σχολείου: 1η μέρα στο Ataxia school

0

ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΤΑΧΙΑ;

Η έναρξη μιας σχολικής χρονιάς θα έπρεπε να μοιάζει με μια μεγάλη γιορτή. Το σχολείο να αναδύει τη ζεστασιά ενός σπιτιού και οι δάσκαλοι να είναι συνοδοί και όχι απόμακρες αυθεντίες, κύριοι και κυρίες αλλά ισότιμα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Το πρώτο Δημοκρατικό σχολείο του Βουνού δεν θα μπορούσε να εκκινήσει διαφορετικά. Με το βιωματικό δρώμενο της Ανάκτησης του σχολείου, τα παιδιά συνέδεσαν συμβολικά το έξω της κοινότητας με το μέσα του σχολείου ως ένα αδιαίρετο όλον, απαντώντας σε γρίφους που τους οδηγούσαν ανακαλυπτικά σε όλες τις γωνιές του νέου τους σχολείου.

Μια πράξη επανοικειοποίησης ενός τόπου που επιτρέπει τη διαλογικότητα, τη διάδραση και το απρόβλεπτο παιχνίδι. Ενός τόπου των παιδιών με νόημα, όπου θα μπορεί να παράγεται ελεύθερα το νέο και το εν δυνάμει.

Να το θυμόμαστε αυτό: το σχολείο ανήκει στα παιδιά, μαζί και η φροντίδα του.

Πρώτο μας δωράκι, ένα οικολογικό μολύβι-φυτό, όπου είχαμε τη χαρά να φυτέψουμε παρέα με τους ορεξάτους μας κηπουρούς. Φυσικά δεν έλειψε και η συλλογική μας ζωγραφιά ως ενότητα στην ποικιλότητα σε ένα τεράστιο χαρτόνι.

Το Ataxia School δεν είναι ένα παιδοκεντρικό σχολείο, αλλά ένα οικολογικό σχολείο που τοποθετεί τον άνθρωπο ως έναν ακόμη μοναδικό κρίκο μιας πολυκεντρικής αλυσίδας στο ευρύτερο πλαίσιο που λέγεται ζωή και που όλα τα πλάσματα, από το πιο μικρό φυτό μέχρι το πιο “ταπεινό” έντομο συνδέονται και έχουν την ίδια αξία.

Ο άνθρωπος θα πρέπει να πάψει να ποιεί κυριαρχικά στη φύση, ως ξένο σώμα εντός της, αλλά να ποιεί αυτοπεριοριστικά ως ύλη και με περίσσεια ως πνεύμα και συναίσθημα. Και αυτό μπορούμε και πρέπει να το μάθουμε νωρίς.

@ataxiaschool
Δημοκρατικό σχολείο του Βουνού – Για τη ζωή, τη γη, τον πολιτισμό
www.ataxiaschool.com

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + 4 =