Δεκάδες χιλιάδες πολίτες παρέλυσαν το Βελιγράδι ενάντια στη βία

0

Κείμενο: Ευθύμης Χατζηθεοδώρου. Φάκελος Αυτολεξεί: Βαλκάνια

Προχθές στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες πολίτες παρέλυσαν το κέντρο της πόλης σε μια διαδήλωση ενάντια στη βία, μετα τα δύο περιστατικά πυροβολισμών που άφησαν συνολικά 17 άτομα νεκρά, τα περισσότερα παιδιά.

Τα δύο πολυάριθμα φονικά έχουν πυροδοτήσει μια σειρά από βίαιες επιθέσεις ανηλίκων σε σχολεία σε όλη την χώρα με μαχαιριές, μαύρες λίστες και τρεις γυναικοκτονίες να έχουν πάρει μέρος μόνο τις τελευταίες μέρες.

Οι διαδηλωτές αφού πέρασαν από το κοινοβούλιο, κατηγορώντας ανοιχτά τον πρόεδρο Βούτσιτς για το κλίμα διχασμού που έχει σπείρει στη χώρα, κατευθύνθηκαν προς τον ποταμό Σάβα όπου και μπλόκαραν τη γέφυρα που ενώνει την παλιά πόλη με το νέο Βελιγράδι. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην πόλη με την αστυνομία να επιλέγει να μην παρέμβει.

Αφορμή για τον ξεσηκωμό ήταν τα μέτρα που έχει σκοπό να πάρει η κυβέρνηση μετά τα δύο φονικά, όπως το να μεώσει την ελάχιστη ηλικία που χρειάζεται για να καταδικαστεί κάποιο άτομο ή να εισάγει αστυνομία στα σχολεία και πανεπιστήμια όπου θα κρατιέται φάκελος για τα άτομα που “φέρονται ύποπτα”.

Τόσο τα φιλοκυβερνητικά μίντια όσο και ο Βούτσιτς υιοθέτησαν την αφήγηση περί “παρεμπόδισης των ατόμων που προσπαθούν να πάνε στη δουλειά τους”, με τον Βούτσιτς να μιλά για “χούλιγκανς που κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να σκέφτονται τους συμπολίτες τους που έχουν δουλειές”.

Για την μη-εμπλοκή της αστυνομίας στη διαδήλωση δήλωσε: “Δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε κινήσεις καταστολής αν δεν βρεθούν άτομα σε άμεσο κίνδυνο. Εδώ δεν είμαστε ούτε Γερμανία ούτε Γαλλία.” (Ούτε Ελλάδα, συμπληρώνω εγώ).

Νίκη στον αγώνα των πολιτών στη Σερβία που μπροστά σε μια τέτοια κοινωνική κρίση καταλαβαίνουν πως η απάντηση δεν βρίσκεται στην περαιτέρω κρατική καταστολή!

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − one =