ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ: χώροι, υποκείμενα & καταστολή, υπό το φως των όσων συμβαίνουν (ηχητικό)

0

Ακολουθεί το ηχητικό της εκδήλωσης με τίτλο «ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ: χώροι, υποκείμενα & καταστολή, υπό το φως των όσων συμβαίνουν», η οποία οργανώθηκε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Απλουστεύσεις: χώροι, υποκείμενα & καταστολή σε συνθήκες πλανητικής αστικοποίησης» του Νίκου Βράντση.

ΜΙΛΟΥΝ:

ΝΙΚΟΣ ΒΡΑΝΤΣΗΣ (συγγραφέας του βιβλίου)
ΤΟΝΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ (αρχιτεκτόνισσα-μηχανικός, μέλος της «Ενωτικής πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμων»)
ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (μέλος της συντακτικής ομάδας του Αυτολεξεί)

Το βιβλίο αυτό έγινε αφορμή για μία συζήτηση για την παραγωγή χώρου και υποκειμένων που επιχειρεί η συναστρία Κράτους και Κεφαλαίου στην υπάρχουσα μορφή της. Η λογική αυτής της συμμαχίας επιχειρεί να αποσυναρμολογήσει και να απλουστεύσει κάθε μορφή ζωής για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγώντας σε κοινωνικές, συναισθηματικές και οικολογικές ρήξεις. Ένα Κεφάλαιο που κυκλοφορεί κυρίως δαμάζοντας το χτισμένο περιβάλλον, αναπροσαρμόζοντας τις σχέσεις που στεγάζονται σε αυτό.

Με τους αστικούς αγώνες που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα (στέγαση, δημόσιοι χώροι κ.λπ.) τα ζητήματα που ανοίγει το βιβλίο γίνονται αφοπλιστικά επίκαιρα. Οι «Απλουστεύσεις» γίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ σε συνθήκες όπου το κόστος ζωής για τους πολλούς έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο μόνο και μόνο για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των λίγων ιδιοκτητών της ζωής μας, σε συνθήκες περιφράξεων και ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων χώρων, στις συνεχείς επιχειρήσεις εξευγενισμού και εμπορευματοποίησης των γειτονιών μας αλλά και τομέων αναγκαίων για τη ζωή μας.

Αυτή η σύντομη αλλά πυκνή έκδοση αγγίζει θεματικές όπως οι νέες υποκειμενοποιήσεις, η αναδιαμόρφωση του χώρου, η εντατικοποίηση της καταστολής. Η παρουσίασή της γίνεται αφορμή για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε εκ νέου τους αγώνες μας για τον δημόσιο χώρο, για το δικαίωμα στη στέγαση, για το δικαίωμα στη ζωή.

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 1 =