«Νικήσαμε ηττημένοι, Παύλο. Παιδί μου. Κατάδικό μου παιδί. Στις αγκαλιές όλων»

0

Αντιφασιστικός και «Μαυρος» είναι ο δικός μας Σεπτέμβρης. 9 χρόνια από τη δολοφονία Παύλου Φύσσα. Αντιφασιστική πορεία 18/09 Κερατσίνι στις 17:30.

Το βράδυ, η Μάγδα Φύσσα, όταν τελείωσε η εκδήλωση παρουσίασης του Πολιτιστικού Συλλόγου KillahP, σηκώθηκε όρθια στη σκηνή, άνοιξε δυο κουτάκια μπύρας τα σήκωσε ψηλά προς τον ουρανό και σαν ιέρεια που κάνει χοές, ντυμένη στα μαύρα, τα άδειασε στη γη: κέρασμα στη μνήμη του Παύλου της και για του δικηγόρου Τζέλη* που έφυγε έναν χρόνο πριν. Τα λόγια της Μάγδας. Τα λόγια της μάνας:

«Τη νύχτα που σε πήραν από την αγκαλιά μου, θαρρείς πως εγκαταστάθηκε για πάντα μέσα μου ο χειμώνας. Ανάμεσα στα χέρια μου παγωνιά και ακαμψία. Η απουσία σου σταμάτησε τη γη να ανθίζει, τη βροχή να μουσκεύει το χώμα, τον ήλιο να ρίχνει φως στις κορυφές των βουνών και στα κύματα των θαλασσών. Τα χρώματα έμοιαζαν όλα με ένα μελαγχολικό μπλε και μου έλειπες, Παύλο. Μου έλειπες ακριβώς όπως μου λείπεις και τώρα κι αύριο, στους αιώνες.

Δεν θυμάμαι πότε ήταν, όταν ένιωσα πως έξω απ’ την παγωμένη μου αγκαλιά, ανθίζουν ακόμα λουλούδια. Δεν θυμάμαι πότε ήταν που είδα παιδιά στην ηλικία σου, μικρότερα και μεγαλύτερα, ανθρώπους διαφορετικών γενεών να μου μιλάνε, να με αγκαλιάζουν, δεν θυμάμαι πότε τους απάντησα για πρώτη φορά.

Αυτοί οι άνθρωποι, Παύλο, γέννησαν μαζί με την ανάμνησή σου, μία φλόγα στον πάγο. Τα χέρια μου γέμισαν και πήραν μια αγάπη που δεν φαντάστηκα ότι υπάρχει, με λένε μάνα τους και νιώθουν παιδιά μου.

Και είσαι εκεί, το πιο κόκκινο απ’ όλα τα λουλούδια που άνθισαν με τον αγώνα μας, σύμβολο αβάσταχτου πόνου, να μου λείπεις και να μου δίνεις δύναμη να αντέχω, να αντέχουμε.

Νικήσαμε ηττημένοι, Παύλο. Παιδί μου. Κατάδικό μου παιδί.

Στις αγκαλιές όλων».

κα. Μάγδα Φύσσα

* Ο Ανδρέας Τζέλης, ο ένας από τους τρεις δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής που έφυγε πριν από έναν χρόνο στις 14 Σεπτέμβρη του 2021.

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =