«Η Συνέλευση των Παιδιών»: για μια Άλλη παιδαγωγική στο δημόσιο σχολείο (οδηγός-μπροσούρα)

0

Σήμερα 1η Ιούνη – Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού – προωθούμε το δικαίωμα των παιδιών στις σχολικές συνελεύσεις. Υποστηρίζοντας τα παιδιά να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, να συζητούν και να συναποφασίζουν, υποστηρίζουμε έναν πιο ελεύθερο κόσμο. Να παλέψουμε για τη δημοκρατία στο σχολικό περιβάλλον – Συνελεύσεις σε όλες τις τάξεις!

«Η Συνέλευση των Παιδιών» είναι ένας μικρός οδηγός για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, σχετικά με τη διοργάνωση μαθητικών συνελεύσεων από το νηπιαγωγείο ως τις μεγάλες τάξεις του λυκείου. Σε αυτόν μπορείτε να βρείτε επιχειρήματα για τη σκοπιμότητα των συνελεύσεων, προτάσεις για τον τρόπο οργάνωσής τους και ιδέες για το πώς μπορείτε να δώσετε νόημα και ενδιαφέρον σε αυτή τη διαδικασία.

Αφίσα πρόσφατης σχετικής εκδήλωσης στο Ρέθυμνο

Είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινότητα του σχολείου, μέσα και έξω από τις τάξεις, να υπάρχουν διαρκώς ερεθίσματα και βιώματα που βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν τι σημαίνει στην πράξη η δημοκρατία. Πώς επιτυγχάνεται η συνεργασία, η συζήτηση, η ακρόαση των άλλων, ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση, η συλλογική λήψη αποφάσεων, η ανάληψη και ο καταμερισμός ευθυνών, η αλληλεγγύη, η κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος, των σχέσεων και της σχολικής ζωής. 

Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι όταν εμπιστευόμαστε τα παιδιά και τους δείχνουμε -με το παράδειγμά μας- τρόπους με τους οποίους μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους, να ακούν, να διαλέγονται και να παίρνουν μαζί αποφάσεις, τότε βλέπουμε ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν θαύματα!

Οι συντάκτες του οδηγού έχουν ζήσει από κοντά την αναγκαιότητα αλλά και τη χρησιμότητα της οργάνωσης συνελεύσεων στο σχολείο:

Ο Γιώργος Μόσχος, νομικός, υπήρξε ο πρώτος και για σχεδόν 15 χρόνια Συνήγορος του Παιδιού στην Ελλάδα. Επισκέφτηκε πολλές εκατοντάδες σχολεία και συνομίλησε με σχεδόν 20.000 παιδιά σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΠΡΩΤΑ.12, της πρωτοβουλίας για τη διάδοση και εφαρμογή του άρθρου 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δηλαδή του δικαιώματος όλων των παιδιών στην ελεύθερη έκφραση της άποψής τους και στη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων που τα αφορούν.

Η Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζει συστηματικά τις συνελεύσεις στα σχολεία όπου υπηρέτησε από το 2005 και έχει διαπιστώσει στην πράξη τα τεράστια οφέλη που έχουν για τα παιδιά.

Την έκδοση επιμελήθηκε καλλιτεχνικά η Ειρήνη Κουμπαρούλη και υποστηρίζει η ΠΡΩΤΑ.12.

→ Kατεβάστε τη σε μορφή pdf ΕΔΩ ή διαβάστε την παρακάτω:

ΒΛ. ΕΠΙΣΗΣ: 

Παιδί και ενηλικισμός (ή αλλιώς «οι μεγάλοι ξέρουν»)

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 17 =