Πόλεμος στην Ουκρανία: Δέκα μαθήματα από τη Συρία

0

Τον Μάρτιο του 2011, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Συρία κατά του δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Άσαντ έστρεψε την πλήρη ισχύ του στρατού ενάντια στο επαναστατικό κίνημα που ακολούθησε. Ωστόσο, για κάποιο χρονικό διάστημα, φαινόταν πιθανό ότι θα μπορούσε να ανατραπεί η κυβέρνησή του. Στη συνέχεια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρενέβη, επιτρέποντας στον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και να εξασφαλίσει μια βάση για τη ρωσική ισχύ στην περιοχή. Στο κείμενο που ακολουθεί, μια ομάδα Σύριων εξόριστων και των συντρόφων τους σκέφτονται πώς οι εμπειρίες τους στη Συριακή Επανάσταση μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες υποστήριξης της αντίστασης στην εισβολή στην Ουκρανία και του αντιπολεμικού κινήματος στη Ρωσία. Πηγή: crimethinc.com

Τόσo μεγάλη προσοχή έχει επικεντρωθεί στην Ουκρανία και τη Ρωσία τον περασμένο μήνα που είναι εύκολο να χάσουμε τα ίχνη του παγκόσμιου πλαισίου αυτών των γεγονότων. Το κείμενο που ακολουθεί προσφέρει έναν πολύτιμο προβληματισμό για τον ιμπεριαλισμό, τη διεθνή αλληλεγγύη και την κατανόηση των αποχρώσεων των περίπλοκων και αντιφατικών αγώνων.

Τα πορτρέτα του Πούτιν και του Άσαντ διακρίνονται καθώς ένοπλοι στρατιώτες περιπολούν στα ερείπια της Συρίας

Δέκα μαθήματα από τη Συρία

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να τοποθετηθεί κανείς σε μια τέτοια στιγμή. Μεταξύ της ιδεολογικής ομοφωνίας των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και των φωνών που αναμεταδίδουν αδίστακτα την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρει κανείς ποιον να ακούσει. Ανάμεσα σε ένα ΝΑΤΟ με βρώμικα χέρια και σε ένα άθλιο ρωσικό καθεστώς, δεν ξέρουμε πλέον ποιον να πολεμήσουμε, ποιον να υποστηρίξουμε.

Ως συμμετέχοντες και φίλοι της συριακής επανάστασης, θα θέλαμε να υπερασπιστούμε μια τρίτη επιλογή, προσφέροντας μια άποψη βασισμένη στα διδάγματα από περισσότερα από δέκα χρόνια εξέγερσης και πολέμου στη Συρία.

Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό από την αρχή: σήμερα, εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε την εξέγερση στη Συρία με κάθε τρόπο λέγοντας πως ήταν μια λαϊκή, δημοκρατική και χειραφετική εξέγερση – ειδικά τις συντονιστικές επιτροπές και τα τοπικά συμβούλια της επανάστασης. Ενώ πολλοί τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά, υποστηρίζουμε ότι ούτε οι θηριωδίες και η προπαγάνδα του Μπασάρ αλ Άσαντ ούτε εκείνες των τζιχαντιστών μπορούν να φιμώσουν αυτή τη φωνή.

Σε όσα ακολουθούν, δεν σκοπεύουμε να συγκρίνουμε το τι συμβαίνει στη Συρία με την Ουκρανία. Αν και αυτοί οι δύο πόλεμοι ξεκίνησαν και οι δύο με μια επανάσταση, αν και ένας από τους επιτιθέμενους είναι ο ίδιος, οι καταστάσεις παραμένουν πολύ διαφορετικές. Αντίθετα, βασιζόμενοι σε όσα μάθαμε από την επανάσταση στη Συρία, και στη συνέχεια από τον πόλεμο που ακολούθησε, ελπίζουμε να προσφέρουμε ορισμένα σημεία εκκίνησης για να βοηθήσουμε όσους ασπάζονται ειλικρινά τις χειραφετικές αρχές στο να καταλάβουν πώς να πάρουν θέση.

Πανό στην πόλη Καφράνμπελ της Συρίας. Για μια σημείωση σχετικά με τις σημαίες που εμφανίζονται σε αυτή τη φωτογραφία, συμβουλευτείτε το παράρτημα, παρακάτω.

1. Ακούστε τις φωνές εκείνων που επηρεάστηκαν αμέσα από τα γεγονότα

Αντί για τους ειδικούς στη γεωπολιτική, θα πρέπει να ακούσουμε τις φωνές εκείνων που έζησαν την επανάσταση του 2014 και έζησαν τον πόλεμο. Θα πρέπει να ακούσουμε αυτούς που υπέφεραν από την κυριαρχία του Πούτιν στη Ρωσία και αλλού για είκοσι χρόνια. Σας προσκαλούμε να ενθαρρύνετε τις φωνές των ανθρώπων και των οργανώσεων που υπερασπίζονται τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, του φεμινισμού και της ισότητας από αυτό το πλαίσιο. Η κατανόηση της θέσης τους στην Ουκρανία και των απαιτήσεών τους προς όσους βρίσκονται εκτός αυτής θα σας βοηθήσει να καταλήξετε σε μια τεκμηριωμένη προσωπική σας γνώμη.

Η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης στη Συρία θα είχε ανυψώσει -και ίσως υποστηρίξει- τα εντυπωσιακά και πολλά υποσχόμενα πειράματα αυτοοργάνωσης που άκμασαν σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, ακούγοντας τις φωνές που έρχονται από την Ουκρανία θυμόμαστε ότι όλες αυτές οι εντάσεις ξεκίνησαν με την εξέγερση του Μαϊντάν. Όσο ατελές ή «ακάθαρτο» κι αν ήταν, ας μην κάνουμε το λάθος να αναγάγουμε τη λαϊκή εξέγερση της Ουκρανίας σε μια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, όπως έκαναν κάποιοι σκόπιμα για να συσκοτίσουν τη συριακή επανάσταση.

2. Προσοχή στην επιφανειακή γεωπολιτική

Σίγουρα, είναι επιθυμητό να κατανοήσουμε τα οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Ωστόσο, το να αρκεστείτε σε ένα αφηρημένο γεωπολιτικό πλαίσιο της κατάστασης μπορεί να σας αφήσει με μια αφηρημένη, ασύνδετη κατανόηση του πεδίου. Αυτός ο τρόπος κατανόησης τείνει να κρύβει τους απλούς πρωταγωνιστές της σύγκρουσης, αυτούς που μας μοιάζουν, αυτούς με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε. Πάνω απ’ όλα, ας μην ξεχνούμε: αυτό που θα συμβεί είναι ότι οι άνθρωποι θα υποφέρουν εξαιτίας των επιλογών των κυβερνώντων που βλέπουν τον κόσμο ως σκακιέρα, ως δεξαμενή πόρων προς λεηλασία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι καταπιεστές βλέπουν τον κόσμο. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να υιοθετείται από λαούς, οι οποίοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να χτίσουν γέφυρες μεταξύ τους, προς στην εξεύρεση κοινών συμφερόντων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψουμε κάθε στρατηγική, αλλά σημαίνει να σχεδιάζουμε μία στρατηγική με τους δικούς μας όρους, σε μια κλίμακα στην οποία μπορούμε να αναλάβουμε δράση οι ίδιοι – όχι για να συζητήσουμε για το αν θα μετακινήσουμε τμήματα δεξαμενών ή θα περικόψουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Δείτε σχετικά τις συγκεκριμένες προτάσεις μας στο τέλος του άρθρου.

3. Μην αποδέχεστε καμία διάκριση μεταξύ «καλών» και «κακών» εξόριστων

Ας είμαστε ξεκάθαροι – αν και δεν είναι ιδανική, η υποδοχή των Σύριων προσφύγων στην Ευρώπη ήταν συχνά πιο φιλόξενη από την υποδοχή που προσφέρθηκε σε πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική, για παράδειγμα. Οι εικόνες μαύρων προσφύγων που εκδιώχτηκαν από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας και τα σχόλια στα ΜΜΕ που ενθάρρυναν την άφιξη «υψηλής ποιότητας» Ουκρανών προσφύγων έναντι των Σύριων βαρβάρων αποτελούν απόδειξη ενός ολοένα και πιο ανεμπόδιστου ευρωπαϊκού ρατσισμού. Υπερασπιζόμαστε μια άνευ όρων υποδοχή για τους Ουκρανούς που δραπετεύουν από τη φρίκη του πολέμου, αλλά αρνούμαστε οποιαδήποτε ιεραρχία μεταξύ των προσφύγων.

4. Να είστε προσεκτικοί με τα ΜΜΕ

Εάν, όπως στη Συρία, τα ΜΜΕ προσποιούνται ότι υποστηρίζουν μια ουμανιστική και προοδευτική ατζέντα, οι περισσότερες από αυτές τις διεξόδους τείνουν να περιορίζονται σε μια θυματοποιητική και αποπολιτικοποιητική απεικόνιση των Ουκρανών στον τόπο τους και στην εξορία. Τους δίνεται μόνο η ευκαιρία να μιλήσουν για τις προσωπικές τους περιπτώσεις, για τα άτομα που φεύγουν, τον φόβο απ’ τις βόμβες κ.λπ. Αυτό εμποδίζει τους θεατές να κατανοήσουν τους Ουκρανούς ως πλήρεις πολιτικούς παράγοντες ικανούς να εκφράσουν απόψεις ή πολιτικές αναλύσεις σχετικά με την κατάσταση στη χώρα τους. Επιπλέον, τέτοια μέσα τείνουν να προωθούν μια ωμά φιλοδυτική θέση χωρίς αποχρώσεις, ιστορικό βάθος ή διερεύνηση των κινητήριων συμφερόντων των δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες παρουσιάζονται ως υπερασπιστές του καλού, της ελευθερίας και μιας εξιδανικευμένης φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Άλλη μια φωτογραφία από το Kafranbel.

5. Μην παρουσιάζετε τις δυτικές χώρες ως τον άξονα του καλού

Ακόμη κι αν δεν εισβάλλουν άμεσα στην Ουκρανία, ας μην είμαστε αφελείς για το ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες. Πρέπει να αρνηθούμε να τους παρουσιάσουμε ως υπερασπιστές του «ελεύθερου κόσμου». Θυμηθείτε, η Δύση έχει οικοδομήσει τη δύναμή της πάνω στην αποικιοκρατία, τον ιμπεριαλισμό, την καταπίεση και τη λεηλασία του πλούτου εκατοντάδων λαών σε όλο τον κόσμο – και συνεχίζει όλες αυτές τις διαδικασίες σήμερα.

Για να μιλήσουμε μόνο για τον 21ο αιώνα, δεν ξεχνάμε τις καταστροφές που προκάλεσαν οι εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πιο πρόσφατα, κατά τις αραβικές επαναστάσεις του 2011, αντί να υποστηρίξει τα δημοκρατικά και προοδευτικά ρεύματα, η Δύση ασχολήθηκε κυρίως με τη διατήρηση της κυριαρχίας της και των οικονομικών της συμφερόντων. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να πουλά όπλα και να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με αραβικές δικτατορίες και μοναρχίες του Κόλπου. Με την παρέμβασή της στη Λιβύη, η Γαλλία πρόσθεσε το επαίσχυντο ψέμα ενός πολέμου για οικονομικούς λόγους, καλυμμένο ως προσπάθεια υποστήριξης του αγώνα για τη δημοκρατία.

Εκτός από αυτόν τον διεθνή ρόλο, η κατάσταση εντός αυτών των χωρών συνεχίζει να επιδεινώνεται καθώς ο αυταρχισμός, η επιτήρηση, η ανισότητα και κυρίως ο ρατσισμός συνεχίζουν να εντείνονται.

Σήμερα, αν πιστεύουμε ότι το καθεστώς του Πούτιν αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη απειλή για την αυτοδιάθεση των λαών, δεν είναι επειδή οι δυτικές χώρες έγιναν ξαφνικά «ωραίες», αλλά επειδή οι δυτικές δυνάμεις δεν έχουν πλέον τόσα μέσα για να διατηρήσουν την κυριαρχία και την ηγεμονία τους. Και παραμένουμε διστακτικοί με αυτή την υπόθεση – γιατί εάν ο Πούτιν ηττηθεί από τις δυτικές χώρες, αυτό θα συμβάλει στο να τους δοθεί περισσότερη εξουσία.

Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε τους Ουκρανούς να μην υπολογίζουν στη «διεθνή κοινότητα» ή στα Ηνωμένα Έθνη – τα οποία, όπως στη Συρία, κάνουν εμφανή την υποκρισία τους και τείνουν να παρασύρουν τους ανθρώπους να πιστέψουν σε χίμαιρες.

6. Πολεμήστε όλους τους ιμπεριαλισμούς!

«Καμπισμός» είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ένα δόγμα μιας άλλης εποχής. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι οπαδοί αυτού του δόγματος υποστήριζαν ότι το πιο σημαντικό πράγμα ήταν να στηρίξουν την ΕΣΣΔ με κάθε κόστος ενάντια στα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά κράτη. Αυτό το δόγμα επιμένει σήμερα σε τμήμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που υποστηρίζει τη Ρωσία του Πούτιν στην εισβολή στην Ουκρανία ή αλλιώς σχετικοποιεί τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Όπως έκαναν στη Συρία, χρησιμοποιούν το πρόσχημα ότι τα ρωσικά ή συριακά καθεστώτα ενσαρκώνουν τον αγώνα ενάντια στον δυτικό και ατλαντικό [δηλαδή, υπέρ του ΝΑΤΟ] ιμπεριαλισμό. Δυστυχώς, αυτός ο μανιχαϊστικός αντιιμπεριαλισμός, που είναι καθαρά αφηρημένος, αρνείται να δει τον ιμπεριαλισμό σε κάποιον άλλο παράγοντα εκτός της Δύσης.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε αυτό που το ρωσικό, το κινεζικό, ακόμη και το ιρανικό καθεστώς κάνουν εδώ και χρόνια. Επέκτειναν την πολιτική και οικονομική κυριαρχία τους σε ορισμένες περιοχές αφαιρώντας από τους τοπικούς πληθυσμούς την αυτοδιάθεσή τους. Ας χρησιμοποιήσουν οι «καμπιστές» όποια λέξη θέλουν για να το περιγράψουν αυτό, αν ο «ιμπεριαλισμός» τους φαίνεται ανεπαρκής, αλλά ποτέ δεν θα δεχθούμε καμία δικαιολογία για την πρόκληση βίας και κυριαρχίας στους πληθυσμούς στο όνομα κάποιας ψευδοθεωρητικής ακριβολογίας.

Ακόμη χειρότερα, αυτή η θέση ωθεί αυτή την «αριστερά» στο να μεταδίδει την προπαγάνδα τέτοιων καθεστώτων στο σημείο που να αρνείται καλά τεκμηριωμένες φρικαλεότητες. Μιλούν για «πραξικόπημα» όταν περιγράφουν την εξέγερση του Μαϊντάν ή αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη Συρία. Αυτή η Αριστερά έχει φτάσει στο σημείο να αρνείται τη χρήση αερίου σαρίν από το καθεστώς Άσαντ, βασιζόμενη σε μια (συχνά κατανοητή) δυσπιστία προς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης για τη διάδοση ψεμάτων.

Είναι μια απεχθής και ανεύθυνη στάση, αν σκεφτεί κανείς ότι η άνοδος των θεωριών συνωμοσίας δεν ευνοεί ποτέ μια χειραφετητική θέση, αλλά μάλλον την ακροδεξιά και τον ρατσισμό. Στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, αυτοί οι ανόητοι αντιιμπεριαλιστές, μερικοί από τους οποίους ωστόσο ισχυρίζονται ότι είναι αντιφασίστες, είναι οι περιστασιακοί σύμμαχοι ενός μεγάλου μέρους της ακροδεξιάς.

Στη Συρία, μια περιοχή φλεγόμενη από φαντασιώσεις υπεροχής και όνειρα για μια σταυροφορία κατά του Ισλάμ, η ακροδεξιά υπερασπίστηκε ήδη τον Πούτιν και το συριακό καθεστώς για τις υποτιθέμενες ενέργειές τους κατά του τζιχαντισμού – χωρίς ποτέ να κατανοήσουν την ευθύνη που είχε το καθεστώς Άσαντ για την άνοδο των τζιχαντιστών στη Συρία.

Άλλη μια φωτογραφία από το Kafranbel.

7. Μην αποδίδετε ίση ευθύνη στην Ουκρανία και τη Ρωσία

Στην Ουκρανία, η ταυτότητα του δράστη είναι γνωστή σε όλους. Αν η επίθεση του Πούτιν είναι κατά κάποιο τρόπο απάντηση στην πίεση του ΝΑΤΟ, είναι πάνω από όλα η συνέχιση μιας αυτοκρατορικής και αντεπαναστατικής επίθεσης. Αφού εισέβαλε στην Κριμαία, αφού βοήθησε στη συντριβή των εξεγέρσεων στη Συρία (2015-2022), τη Λευκορωσία (2020) και το Καζακστάν (2022), ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ανέχεται πλέον αυτόν τον άνεμο διαμαρτυρίας –που ενσαρκώνεται από την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου στην εξέγερση του Μαϊντάν– εντός των χωρών υπό την επιρροή του. Επιθυμεί να συντρίψει κάθε χειραφετητική επιθυμία που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη δύναμή του.

Και στη Συρία, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι άμεσα υπεύθυνος για τον πόλεμο. Το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, διατάζοντας την αστυνομία να πυροβολήσει, να φυλακίσει και να βασανίσει τους διαδηλωτές από τις πρώτες μέρες των διαδηλώσεων, επέλεξε μονομερώς να ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά του πληθυσμού. Θα θέλαμε αυτοί που υπερασπίζονται την ελευθερία και την ισότητα να ήταν ομόφωνα ενάντια σε τέτοιους δικτάτορες που διεξάγουν πολέμους εναντίον του λαού. Θα μας άρεσε αν είχε ήδη συμβεί αυτό, στην περίπτωση της Συρίας.

Εάν κατανοήσουμε και συμμετάσχουμε στην έκκληση για τερματισμό του πολέμου, επιμένουμε ότι πρέπει να το κάνουμε χωρίς καμία ασάφεια ως προς την ταυτότητα του επιτιθέμενου. Ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Συρία ούτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο δεν μπορούν να κατηγορηθούν οι απλοί άνθρωποι που πήραν τα όπλα για να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τη ζωή τους και τις ζωές των οικογενειών τους.

Γενικότερα, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους που δεν ξέρουν τι είναι δικτατορία (ακόμα κι αν οι δυτικές χώρες γίνονται πιο απροκάλυπτα αυταρχικές), ή πώς είναι να βομβαρδίζονται, να αποφύγουν να λένε στους Ουκρανούς –όπως έχουν ήδη πει ορισμένοι σε Σύριους ή σε ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ– να μην ζητήσουν βοήθεια από τη Δύση ή να μην θέλουν τη φιλελεύθερη ή αντιπροσωπευτική δημοκρατία ως ελάχιστο πολιτικό σύστημα. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους εκεί γνωρίζουν ήδη ξεκάθαρα τις ατέλειες αυτών των πολιτικών συστημάτων – αλλά η προτεραιότητά τους δεν είναι να διατηρήσουν μια άψογη πολιτική θέση, αλλά μάλλον να επιβιώσουν από τους βομβαρδισμούς της επόμενης μέρας ή να μην καταλήξουν σε μια χώρα στην οποία μια απρόσεκτη λέξη μπορεί να σε φέρει σε είκοσι χρόνια φυλάκιση. Η επιμονή σε αυτού του είδους τον καθαρό λόγο καταδεικνύει την αποφασιστικότητα να επιβάλει κανείς τη θεωρητική του ανάλυση σε ένα πλαίσιο που δεν είναι δικό του. Αυτό δείχνει μια πραγματική αποσύνδεση από το πραγματικό πεδίο και ένα πολύ δυτικό προνόμιο.

Αντίθετα, ας ακούσουμε τα λόγια των Ουκρανών συντρόφων που είπαν, θυμίζοντάς μας τον Μιχαήλ Μπακούνιν, ότι «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πιο ατελής δημοκρατία είναι χίλιες φορές καλύτερη από την πιο φωτισμένη μοναρχία».

Ένα κατάστημα με σουβενίρ στη Δαμασκό της Συρίας.

8. Κατανοήστε ότι η ουκρανική κοινωνία, όπως στη Συρία και τη Γαλλία, αποτελείται από διαφορετικά ρεύματα

Είμαστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία κατά την οποία ένας κυβερνήτης ορίζει μια σοβαρή απειλή για να τρομάξει τους πιθανούς υποστηρικτές. Αυτό περιλαμβάνει τη ρητορική για την «ισλαμική τρομοκρατία» που χρησιμοποιούσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης στη Συρία. Παρομοίως, σήμερα, ο «ναζισμός» και ο «υπερεθνικισμός» που ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Κι αν, αφενός, αναγνωρίσουμε ότι αυτή η προπαγάνδα είναι σκόπιμα υπερβολική και ότι δεν πρέπει να τη νομιμοποιήσουμε εκ πρώτης όψεως, αφετέρου, η εμπειρία μας στη Συρία μάς ενθαρρύνει να μην υποτιμούμε τα αντιδραστικά ρεύματα μέσα στα λαϊκά κινήματα.

Στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί εθνικιστές, συμπεριλαμβανομένων των φασιστών, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις του Μαϊντάν και στον πόλεμο που ακολούθησε κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, όπως και το τάγμα Azov, επωφελήθηκαν από αυτή την εμπειρία και έγιναν νόμιμο μέρος του τακτικού στρατού της Ουκρανίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία της ουκρανικής κοινωνίας είναι υπερεθνικιστική ή φασιστική. Η ακροδεξιά κέρδισε μόλις το 4% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές· ο Ουκρανός, Εβραίος και Ρωσόφωνος πρόεδρος εξελέγη με ποσοστό 73%.

Στην εξέγερση στη Συρία, οι τζιχαντιστές ξεκίνησαν ως περιθωριακοί παράγοντες, αλλά απέκτησαν αυξανόμενη σημασία, εν μέρει χάρη στην εξωτερική υποστήριξη, επιτρέποντάς τους να επιβληθούν στρατιωτικά εις βάρος του κινήματος των πολιτών και των πιο προοδευτικών συμμετεχόντων. Παντού, η ακροδεξιά απειλεί την ανάδυση των δημοκρατιών και των κοινωνικών επαναστάσεων· αυτό συμβαίνει και στη Γαλλία σήμερα χωρίς αμφιβολία. Στη Γαλλία, αυτή η ίδια ακροδεξιά επιχείρησε να επιβληθεί κατά τη διάρκεια του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Αν χτυπήθηκε τότε, χτυπήθηκε λόγω της παρουσίας θέσεων ισότητας και της αποφασιστικότητας αντιεξουσιαστών και αντιφασιστών ακτιβιστών, όχι από τις γνώμες των ειδικών.

Προσέξτε ότι η υπεράσπιση της λαϊκής αντίστασης (τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία) ενάντια στη ρωσική εισβολή δεν ισοδυναμεί με αφέλεια για το πολιτικό καθεστώς που αναδύθηκε από το Μαϊντάν. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η πτώση του Γιανουκόβιτς είχε ως αποτέλεσμα μια πραγματική επέκταση της άμεσης δημοκρατίας ή την ανάπτυξη της κοινωνίας της ισότητας που επιθυμούμε για τη Συρία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και παντού στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας μια έκφραση που είναι πολύ γνωστή σε εμάς, ορισμένοι Ουκρανοί ακτιβιστές αποκαλούν το μετά-Μαϊντάν ως μία «κλεμμένη επανάσταση». Εκτός από την παραχώρηση σημαντικής θέσης στους υπερεθνικιστές, το ουκρανικό καθεστώς επανιδρύθηκε από ολιγάρχες και άλλους που ασχολούνταν με την υπεράσπιση των δικών τους οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και την επέκταση ενός καπιταλιστικού και νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανισότητας. Ομοίως, αν και οι γνώσεις μας σχετικά με αυτό το θέμα παραμένουν περιορισμένες, είναι δύσκολο για εμάς να πιστέψουμε ότι το ουκρανικό καθεστώς δεν έχει καμία ευθύνη για την όξυνση των εντάσεων με τις αποσχιστικές περιοχές στο Ντονμπάς.

Στη Συρία, οι επαναστάτες που εμπλέκονται εκεί έχουν κάθε δικαίωμα να επικρίνουν άγρια ​​τις επιλογές της πολιτικής αντιπολίτευσης που έχει τοποθετηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Εξακολουθούμε να λυπούμαστε για την επιλογή τους να μην λάβουν υπόψη τις νόμιμες διεκδικήσεις των μειονοτήτων όπως οι Κούρδοι.

Ένα νεοφιλελεύθερο καθεστώς και φασιστικά στοιχεία είναι συστατικά που βρίσκονται σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Παρότι αυτοί οι αντίπαλοι της χειραφέτησης δεν πρέπει να υποτιμώνται, αυτός δεν είναι λόγος να μην υποστηρίξουμε τη λαϊκή αντίσταση σε μια εισβολή. Αντίθετα, όπως θα θέλαμε να είχαν κάνει άλλοι κατά τη διάρκεια της συριακής επανάστασης, σας καλούμε να υποστηρίξετε τα πιο προοδευτικά και αυτοοργανωμένα ρεύματα εντός της άμυνας.

Η αραβική λεζάντα γράφει «Η ώρα της αρρενωπότητας και των ανδρών».

Όπως έχουν αποδείξει οι αραβικές επαναστάσεις, τα Κίτρινα Γιλέκα και το Μαϊντάν, οι εξεγέρσεις του 21ου αιώνα δεν θα είναι ιδεολογικά «καθαρές». Ενώ κατανοούμε ότι είναι πιο άνετο και ελκυστικό να ταυτιζόμαστε με ισχυρούς (και νικητές) ηθοποιούς, δεν πρέπει να προδώσουμε τις θεμελιώδεις αρχές μας. Καλούμε τη ριζοσπαστική αριστερά να βγάλει τα παλιά της εννοιολογικά γυαλιά για να αντιμετωπίσει τις θεωρητικές της θέσεις με την πραγματικότητα. Αυτές οι θέσεις πρέπει να προσαρμοστούν σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι το αντίστροφο.

Για αυτούς τους λόγους στην Ουκρανία, καλούμε τους ανθρώπους να δώσουν προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες υποστήριξης που προέρχονται από τη βάση: τις πρωτοβουλίες αυτοάμυνας και αυτοοργάνωσης που ευδοκιμούν αυτή τη στιγμή. Μπορεί κανείς να ανακαλύψει ότι συχνά, οι άνθρωποι που οργανώνονται μπορούν στην πραγματικότητα να υπερασπιστούν τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη – ακόμα κι αν δεν αυτοαποκαλούνται «αριστεροί» ή «προοδευτικοί».

Επίσης, όπως είπαν πολλοί Ρώσοι ακτιβιστές, πιστεύουμε ότι μια λαϊκή εξέγερση στη Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου, όπως το 1905 και το 1917. Αν σκεφτούμε την έκταση της καταστολής στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος – πάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές φυλακίστηκαν, τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης, το μπλοκάρισμα των κοινωνικών δικτύων και ίσως σύντομα του Διαδικτύου- είναι αδύνατο να μην ελπίζουμε ότι μια επανάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του καθεστώτος. Αυτό θα έβαζε τέλος, μια για πάντα, στα εγκλήματα του Πούτιν στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Συρία και αλλού.

Αυτό ισχύει και για τη Συρία, όπου, μετά τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης, πέρα από την αγανάκτηση των λαών του Ιράν, της Ρωσίας ή του Λιβάνου, οι εξεγέρσεις αυτών των λαών θα μπορούσαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ξανά στην πιθανότητα να πέσει ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ομοίως, θέλουμε να δούμε ριζικές ανατροπές και ριζικές επεκτάσεις της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και κάθε άλλη χώρα που στηρίζει την εξουσία της στην καταπίεση άλλων λαών ή μέρους του ίδιου του πληθυσμού της.

10. Χτίστε έναν νέο διεθνισμό από-τα-κάτω

Ενώ είμαστε ριζικά αντίθετοι σε όλους τους ιμπεριαλισμούς και σε όλες τις σύγχρονες μορφές φασισμού, πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο σε αντιιμπεριαλιστικές ή αντιφασιστικές στάσεις. Ακόμη κι αν χρησιμεύουν στην εξήγηση πολλών πλαισίων, κινδυνεύουν επίσης να περιορίσουν τον επαναστατικό αγώνα σε ένα αρνητικό όραμα, να το υποβιβάσουν σε αντιδραστικότητα, σε μόνιμη αντίσταση δίχως πορεία προς τα εμπρός.

Πιστεύουμε ότι παραμένει απαραίτητο να κάνουμε μια θετική και εποικοδομητική πρόταση όπως ο διεθνισμός. Αυτό σημαίνει σύνδεση εξεγέρσεων και αγώνων για ισότητα σε όλο τον κόσμο.

Μια τρίτη επιλογή υπάρχει εκτός από το ΝΑΤΟ και τον Πούτιν: ο διεθνισμός από τα κάτω. Σήμερα, ένας επαναστατικός διεθνισμός πρέπει να καλεί τους ανθρώπους παντού να υπερασπιστούν τη λαϊκή αντίσταση στην Ουκρανία, όπως πρέπει να τους καλεί να στηρίξουν τα συριακά τοπικά συμβούλια, τις επιτροπές αντίστασης στο Σουδάν, τις εδαφικές συνελεύσεις στη Χιλή, τους κυκλικούς κόμβους των Κίτρινων Γιλέκων και την παλαιστινιακή ιντιφάντα.

Φυσικά, ζούμε στη σκιά ενός εργατικού διεθνισμού –υποστηριζόμενου από κράτη, κόμματα, συνδικάτα και μεγάλες οργανώσεις– που μπόρεσαν να παίξουν ρόλο στις διεθνείς συγκρούσεις στην Ισπανία το 1936 και, αργότερα, στο Βιετνάμ και την Παλαιστίνη τη δεκαετία του ’60 και ’70.

Σήμερα, παντού στον κόσμο –από τη Συρία μέχρι τη Γαλλία, από την Ουκρανία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες– μας λείπουν μεγάλης κλίμακας χειραφετικές δυνάμεις προικισμένες με σημαντικές υλικές βάσεις. Ενώ ελπίζουμε στην εμφάνιση, όπως φαίνεται να συμβαίνει στη Χιλή, νέων επαναστατικών οργανώσεων που βασίζονται σε τοπικές αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες, υπερασπιζόμαστε έναν διεθνισμό που υποστηρίζει τις λαϊκές εξεγέρσεις και καλωσορίζει όλους τους εξόριστους. Και σε αυτή την προσπάθεια προετοιμάζουμε το έδαφος για μια πραγματική επιστροφή στον διεθνισμό, ο οποίος ελπίζουμε ότι μια μέρα θα αποτελέσει ξανά μια εναλλακτική διαδρομή διαφορετική από τα μοντέλα των δυτικών καπιταλιστικών δημοκρατιών και του καπιταλιστικού αυταρχισμού, είτε ρωσικού είτε κινεζικού.

Μια τέτοια αντίληψη για το τι κάναμε στη Συρία, σίγουρα θα βοηθούσε την επανάσταση να διατηρήσει ένα δημοκρατικό και ισότιμο χρώμα. Ποιος ξέρει, μπορεί ακόμη και να συνέβαλε στην επίτευξη της νίκης μας. Επομένως, είμαστε διεθνιστές όχι μόνο ως ζήτημα ηθικής αρχής αλλά και ως συνέπεια της επαναστατικής στρατηγικής. Ως εκ τούτου, υπερασπιζόμαστε την ανάγκη δημιουργίας δεσμών και συμμαχιών μεταξύ αυτοοργανωμένων δυνάμεων που εργάζονται για τη χειραφέτηση όλων χωρίς διάκριση.

Αυτό εννοούμε με τον διεθνισμό από-τα-κάτω, τον διεθνισμό των λαών.

Προτεινόμενες θέσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Εκφράστε την πλήρη υποστήριξη στην ουκρανική λαϊκή αντίσταση ενάντια στη ρωσική εισβολή.
  • Δώστε προτεραιότητα στην υποστήριξη των αυτοοργανωμένων ομάδων που υπερασπίζονται τις χειραφετικές θέσεις στην Ουκρανία μέσω δωρεών, ανθρωπιστικής βοήθειας και δημοσιοποίησης των αιτημάτων τους.
  • Υποστηρίξτε τις προοδευτικές αντιπολεμικές και αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Ρωσία και δημοσιοποιήστε τις θέσεις τους.
  • Στεγάστε Ουκρανούς εξόριστους και οργανώστε εκδηλώσεις και υποδομές για να ακουστεί η φωνή τους.
  • Καταπολεμήστε κάθε λόγο υπέρ του Πούτιν, ειδικά στην Αριστερά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσφέρει μια κρίσιμη ευκαιρία για να τεθεί οριστικό τέλος στον «καμπισμό» και την τοξική αρρενωπότητα.
  • Καταπολέμηση του ιδεολογικού φιλοΝΑΤΟϊκού λόγου.
  • Αρνηθείτε την υποστήριξη σε όσους στην Ουκρανία και αλλού υπερασπίζονται τις υπερεθνικιστικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές πολιτικές.
  • Μόνιμη κριτική και δυσπιστία για τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και αλλού.
  • Διατήρηση πίεσης στις κυβερνήσεις μέσω διαδηλώσεων, άμεσων ενεργειών, πανό, φόρουμ, αναφορών και άλλων μέσων προκειμένου να επιβληθούν τα αιτήματα των αυτοοργανωμένων παραγόντων στο πεδίο.

Δυστυχώς, αυτά δεν είναι πολλά, αλλά είναι τα μόνα που μπορούμε να προσφέρουμε, εφόσον δεν υπάρχει αυτόνομη δύναμη εδώ ή αλλού που να αγωνίζεται για ισότητα και χειραφέτηση που να είναι ικανή να παρέχει οικονομική, πολιτική ή στρατιωτική υποστήριξη.

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι, αυτή τη φορά, αυτές οι θέσεις θα βρουν ανταπόκριση. Εάν συμβεί αυτό, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουμε ότι αυτό δεν ήταν καθόλου σωστό για τη Συρία και ότι της κόστισε ακριβά.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Σχετικά με τη Σημαία της Συριακής Επανάστασης: Ενώ είναι αλήθεια ότι η σημαία που σχετίζεται με τη Συριακή Επανάσταση φέρεται επίσης από πολιτοφυλακές που πρόδωσαν την επανάσταση συμμαχώντας με την τουρκική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κατοχής της βόρειας Συρίας και άλλων εδαφών, για τους συντάκτες αυτού του κειμένου, αυτό το σύμβολο – που φαίνεται στις φωτογραφίες από το Kafranbel – εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την εξέγερση του 2011. Ήταν η σημαία της Συρίας όταν κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία. Αντίθετα, η σημερινή «επίσημη» σημαία (με δύο αστέρια) συμβολίζει την κυριαρχία του κόμματος Μπάαθ και έναν νέο αποικισμό της Συρίας από την οικογένεια αλ Άσαντ.

Πηγές και περαιτέρω ανάγνωση:

Φωνές αντίστασεις σε Ουκρανία και Ρωσία

Για τα ερωτήματα του ιμπεριαλισμού και του διεθνισμού:

Συριακές προοπτικές:

Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και των Δυτικών:

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 11 =