Κύκλος ανάγνωσης-αυτομόρφωσης του βιβλίου «Από την οικολογία στην αυτονομία»

0

Με το ξεκίνημα του νέου χρόνου ξεκινάμε μία νέα δραστηριότητα στο Αυτολεξεί, αυτή των ομάδων ανάγνωσης (reading groups) και αυτομόρφωσης.

Η ιδέα είναι η κοινή μας συνάντηση μιας ομάδας ανθρώπων μία φορά την εβδομάδα στην οποία θα διαβάζουμε κάποια σημαντικά για εμάς βιβλία. Ξεκινάμε με το πρώτο επιλεγμένο μας βιβλίο που θα είναι το Από την Οικολογία στην Αυτονομία των Κορνήλιου Καστοριάδη και Ντανιέλ Κον-Μπετίτ (εκδόσεις Κέδρος, 1981). Κάθε εβδομάδα μία-ένας από εμάς παρουσιάζει ένα κεφάλαιο και ακολουθεί συζήτηση πάνω στις ιδέες και τα ζητήματα που αυτό θέτει. Κάθε φορά, κάποιος-η άλλος-η αναλαμβάνει την παρουσίαση του επόμενου κεφαλαίου!

→ Η 1η συνάντηση ορίζεται την ΠΕΜΠΤΗ 13 Ιανουαρίου στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του Τρισέ (Διεθνές Ινστιτούτο κοινωνικής οικολογίας) στην Κολοκοτρώνη 31 στο Σύνταγμα. Σε αυτήν θα γνωριστούμε και θα ασχοληθούμε με τον πρόλογο του βιβλίου.

Ώρα: 20.00

Για συμμετοχές σε αυτόν τον κύκλο αυτομόρφωσης, που υπολογίζεται στις 5 συναντήσεις, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στη σελίδα του Αυτολεξεί ή στο e-mail μας: aftoleksi@gmail.com

Ανώτατο όριο συμμετοχής – 13 άτομα

Όσ@ θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτομόρφωσης και δεν μπορούν να βρουν το βιβλίο, ας μας στείλουν προσωπικό μήνυμα.

Με το πέρας του παρόντος κύκλου, και εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε με άλλα έργα σημαντικών ριζοσπαστών στοχαστών όπως της Άρεντ, του Πολάνυι, του Μπούκτσιν κ.λπ.

Οι συναντήσεις της ομάδας θα γίνονται με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας. Φροντίζουμε ο ένας την άλλη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Με την οικολογία να βρίσκεται στο προσκήνιο της εποχής μας είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το οικολογικό κίνημα; Ποιες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στα ζητήματα που θέτει και στα ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής; Ο αγώνας ενάντια στον αφανισμό της φύσης μπορεί, άραγε, να χωριστεί από τον αγώνα για έναν ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της κουλτούρας; Ποια είναι σήμερα η στάση των ανθρώπων απέναντι στον κατεστημένο τρόπο ζωής και στην κρίση του; Τα ζητήματα αυτά μπαίνουν τώρα επιτακτικά στο οικολογικό κίνημα σε όλες τις χώρες. Με πρωτοβουλία διαφόρων ομάδων και αγωνιστών, πολλές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν για να τα συζητήσουν στη Louvain-la-Neuve (Βέλγιο) τον Φεβρουάριο του 1980. Ο τόμος αυτός περιέχει τα πρακτικά των εισηγήσεων του Κορνήλιου Καστοριάδη και του Daniel Cohn-Bendit, και των ζωηρών και μεστών συζητήσεων που τις ακολούθησαν.

Διοργάνωση: ελευθεριακός ιστότοπος & εκδόσεις Αυτολεξεί

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =