90, 100, 150, 200 φτου και βγαίνω

0

Νίκος Ιωάννου

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εγώ κρυφό καμάρι.

Το ότι το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό το γνωρίζει ο καθένας και η καθεμιά που έρχεται σε επαφή με τις υπηρεσίες του. Επεμβάσεις που δεν γίνονται λόγω συνθηκών covid, διαγνώσεις που δεν παίρνουν τον δρόμο της θεραπείας, ασθένειες που δεν αντιμετωπίζονται. Οι νεκροί όμως έξω από τις ΜΕΘ όπως και οι νεκροί μέσα στις ΜΕΘ είναι απλώς νούμερα. Ο λαός συνηθίζει στα νούμερα: 60, 70, 80, 90, 100, 150, 200 φτου και βγαίνω. Ο Μητσοτάκης περιμένει το νούμερο που δεν περιλαμβάνεται στα συνηθισμένα για να παραδεχτεί την κρίση. Την υγειονομική και πανδημική κρίση την οποία αντιμετωπίζει ως παιγνίδι, ως κρυφτό. Ποιος όμως τα φυλάει; Να, ένα ερώτημα με δύσκολη απάντηση.

Ο Κουρουμπλής αποκάλεσε δολοφόνους τη “Νέα Δημοκρατία”, η οποία κρύφτηκε πίσω από τη διαγραφή του και μοιάζει σαν να κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της. Οι αδικαιολόγητοι θάνατοι όμως υπάρχουν και ψάχνουν τον φταίχτη. Ποιος φταίει;

Και που η κρίση δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική, ποιος φταίει; Ναι, βεβαίως, είναι παγκόσμια κρίση, όμως πώς προστατεύεται ο λαός; Πώς προστατεύεται από την πανδημία και από τη στυγνή οικονομία; Γιατί δεν δίνεται μια γενναία αύξηση των μισθών ώστε να κυκλοφορήσει το χρήμα των φτωχών που σε αυτή τη χώρα είναι το μόνο που κυκλοφορεί; Γιατί δεν έχουμε δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με Μετρό κάθε τρία λεπτά και λεωφορεία-τρόλεϋ κάθε δέκα; Και αντί γι’ αυτό έχουμε μια Αθήνα που σέρνεται και μια οικονομία που δεν πάει ποτέ προς τα κάτω; Η κίνηση και η μετακίνηση στην μητρόπολη φέρνει χρήματα πολλαπλάσια από τα εισιτήρια του Μετρό, τα οποία εισιτήρια επιπλέον δημιουργούν και κοστοβόρα καθυστέρηση.

Από την άλλη, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Σταϊκούρας χαίρονται που οι Έλληνες έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους κατά 30 δισεκατομμύρια και το θεωρούν επίτευγμα της οικονομικής διαχείρισης!

Ποιοι είναι οι καταθέτες; Και τι σημαίνει αυτός ο “κουμπαράς” για την οικονομία;

Υπάρχει τρόπος να βρει κανείς διεξόδους ακόμη και σε αυτόν τον πολιτικό κυκεώνα που ζούμε. Πώς όμως να συμβεί αυτό από τη στιγμή που οι κυβερνώντες βλέπουν μέχρι τη μύτη τους; Προστατεύουν μια μερίδα των επιχειρηματιών υποτίθεται οι οποίοι βρίσκονται μονίμως σε κρίση, καταχρεωμένοι αλλά με ακίνητα κεφάλαια και περιουσίες. Και ζούμε σε μιαν Αθήνα με χιλιάδες άδεια σπίτια και παράλληλα με δυσβάσταχτα ενοίκια. Πόση τύφλωση ακόμη θα μας κυβερνάει και θα στριμώχνει την οικονομία στα κοντόφθαλμα κέρδη τους;

Και ενώ ο Κουρουμπλής τους αποκάλεσε δολοφόνους λόγω της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας, ο Πλεύρης υπερασπίζεται τους δολοφόνους του Ζακ Κωστόπουλου. Και μπορεί ο ίδιος να μην μπορεί να παραστεί στη δίκη όμως παρέχει την πλήρη πολιτική κάλυψη αυτής της θηριωδίας, μιας εν ψυχρώ ειδεχθούς δολοφονίας.

Η ακροδεξιά εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέχει τρία από τα σημαντικότερα υπουργεία. Στο Υπουργείο Υγείας ο φασίστας-αντισημίτης Πλεύρης που διαχειρίζεται την πανδημική κρίση, στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο φασίστας-ρατσιστής Γεωργιάδης που διαχειρίζεται τις τύχες των επενδύσεων στη χώρα και στο Υπουργείο Εσωτερικών ο φασίστας-τραμπούκος Βορίδης που διαχειρίζεται την τοπική διακυβέρνηση και την πολιτογράφηση-υποδοχή των ξένων!

Με αυτή τη μαύρη τριπλέτα ως ασπίδα ο Μητσοτάκης προσπαθεί να τη βγάλει καθαρή για να κυβερνήσει (ή να συγκυβερνήσει) για δεύτερη συνεχόμενη φορά, συνεχίζοντας την οικογενειακή του επαγγελματική παράδοση. Πρόκειται όμως για προσπάθεια που αφήνει πίσω της συντρίμμια. Αποδεικνύεται ανίκανος να υποστηρίξει την οποιαδήποτε πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, προκαλώντας έτσι το χάος και τη διχόνοια στον λαό. Δημιουργεί οικονομικούς αποκλεισμούς και αδιέξοδα για τους φτωχούς. Δημιουργεί προϋποθέσεις εκμετάλλευσης της οικονομικής, κλιματικής και ενεργειακής κρίσης από συγκεκριμένα επιχειρηματικά λόμπι.

Θα περιμένουμε στωικά μια άλλη κυβέρνηση που θα κάνει τα ίδια ή παρόμοια πράγματα αλλά με κάποιο διαφορετικό ιδεολογικό χρώμα; Ή θα παλέψουμε για δημοκρατικές θεσμικές αλλαγές· αλλαγές που δύνανται να μας τοποθετήσουν στον δημόσιο χώρο των αποφάσεων ως υπεύθυνα πολιτικά άτομα;

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + thirteen =