Κρατική δολοφονία: Για το πρωτοφανές κύμα δολοφονικής αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών

0

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές (ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα) κύμα δολοφονικής αστυνομικής βίας με αποτέλεσμα 2 σοβαρά τραυματίες και έναν νεκρό. 

Όλοι άοπλοι. Όλοι γαζωμένοι από σφαίρες μπάτσων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

08/10 09.00 το πρωί. Η αστυνομία εντοπίζει ένα κλεμμένο όχημα στη πλατεία Βάθης. Επί τόπου χωρίς καμία προετοιμασία στήνεται ενέδρα από την ομάδα ΔΙΑΣ. Σε λίγη ώρα και αφού ένας άνδρας επιβιβάστηκε στο όχημα και πήγε να ξεκινήσει, περικυκλώθηκε από αστυνομικούς και μετά από δευτερόλεπτα βρέθηκε γαζωμένος από σφαίρες επειδή προσπάθισε να παίξει το τελευταίο χαρτί της ελευθερίας του και να διαφύγει με το όχημα από τον κλοιό των μπάτσων. Αυτό το ομολογουμένως ακραίο γεγονός έπρεπε με κάποιο τρόπο να δικαιολογηθεί στα μάτια της “κοινής γνώμης”. Αμέσως τα συστημικά ΜΜΕ ξεκίνησαν να μιλούν για δολοφονική επίθεση στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ στα τηλεοπτικά τους πλάνα δείχνουν ένα αμάξι κυριολεκτικά γαζωμένο από σφαίρες και μάλιστα σε σημεία που θα μπορούσαν να απωβούν μοιραία για τον οδηγό. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε κατά την επίσκεψη του σε “τραυματία” μπάτσο της ΔΙΑΣ ότι έδρασε “με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα”. Η δήλωση του υπουργού είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς πέρα από το ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονική ενέργεια των αστυνομικών σε ένα πολυσύχναστο δρόμο του κέντρου της Αθήνας, και μάλιστα σε ώρα αιχμής, δίνει και το ελεύθερο από εδώ και πέρα σε κάθε τσογλάνι που υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. να πυροβολεί στο ψαχνό κατά βούληση.

3 μέρες αργότερα 11/10 ομάδα ΟΠΚΕ καταδιώκει όχημα που δεν σταμάτησε σε σήμα για αστυνομικό έλεγχο στον Άγιο Παντελεήμωνα. Για άλλη μια φορά χωρίς τη παραμικρή απειλή πυροβολούν εναντίον των επιβαινόντων στο ΙΧ χωρίς ευτυχώς τον τραυματισμό κανενός.

20 Οκτωβρίου στη περιοχή της Καλαμπάκας στον νομό Τρικάλων μετά από καταδίωξη ΙΧ και με τη δικαιολογία πως πήγε να διαφύγει με επικίνδυνο τρόπο οι μπάτσοι γαζώνουν πάλι το όχημα.

Χθες το βράδυ αυτό το κρεσέντο αστυνομικής βίας είχε τον πρώτο νεκρό. Στη περιοχή του Περάματος οι μπάτσοι εγκλώβισαν ένα κλεμμένο ΙΧ και το γάζωσαν με παραπάνω από 20 σφαίρες όπως ακούγεται και στο βίντεο από τη στιγμή της συμπλοκής. Αποτέλεσμα να εκτελεστεί εν ψυχρώ ένας 20χρονος ενώ ένα ανήλικο παιδί 16 χρονών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο βαρύτατα τραυματισμένο. Πριν στεγνώσει το αίμα του νεκρού η κυβέρνηση διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη αναλαμβάνει για άλλη μια φορά την ευθύνη (“πολύ καλώς έδρασε η αστυνομία”).

Είναι προφανές, τόσο από τη πυκνότητα των περιστατικών όσο και από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ότι υπάρχουν εντολές άνωθεν στους μπάτσους να πυροβολάνε στο ψαχνό για να υπάρχει μια εικόνα που να παραπέμπει στο κυβερνητικό δόγμα Νόμος και Τάξη, με απώτερο σκοπό να χαιδέψουν τα αυτιά στο ακροδεξιό ακροατήριό τους. Θεωρούμε τα παραπάνω περιστατικά -με αποκορύφωμα τη χθεσινή δολοφονία- άκρως σημαντικά καθώς, αν αυτά συνεχιστούν, θα θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς. Σήμερα τα όπλα της αστυνομίας πυροβολούν τους περιθωριοποιημένους παραβατικούς προλετάριους και τους απόκληρους αυτού του κόσμου, χθες τους συντρόφους μας, αύριο έναν/μια από εμάς. Δεν θα αφήσουμε να γίνουν οι καταπιεσμένοι και οι καταπιεσμένες κινούμενοι στόχοι σκοποβολής για τους ένστολους φονιάδες. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε έκτακτη συνέλευση Κυριακή 24/10 στις 18.00 στη ΦΕΠΑ (ώστε λόγω της βαρύτητας του γεγονότος η συνέλευση να πραγματοποιηθεί ακόμα και με βροχή σε κλειστό χώρο) για να συζητηθούν αντανακλαστικές δράσεις πάνω στο ζήτημα της αναβαθμισμένης αστυνομικής βίας.

ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/-Η ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ

Πρωτοβουλία αναρχικών ενάντια στις κρατικές δολοφονίες


Δημοσίευση στα social media από Kostas Theotokopoulos:

Το “κλίμα” της Δολοφονίας

Σήμερα τα ξημερώματα έγινε μία δολοφονία ενός 20 χρονου Ρομά στό Πέραμα. Οι δράστες, αστυνομικοί, έριξαν 20 φορές στό άοπλο θύμα τους, τυ οποίο προηγουμένως τούς είχε αγνοήσει επιδεικτικά στίς εντολές τους γιά έλεγχο και εν συνεχεία είχε διεμβολίσει κάποιες μηχανές τους.

Και πάμε τώρα στα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης. Κάθε πράξη είτε συμβαίνει στην πραγματική ζωή, είτε συμβαίνει σε σενάριο κινηματογράφου, είτε σέ λογοτεχνικό έργο, συμβαίνει σέ μία δεδομένη ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα αυτή είναι αυτό πού λέγανε παλιές συντρόφισσες και σύντροφοι το λεγόμενο “Κλίμα”.

Το Κλίμα είναι μία βαθιά προλεκτική κατάσταση΄ή μάλλον είναι μία ατμόσφαιρα πού δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα. Είναι κάτι πού υπάρχει στόν αέρα. Οί άνθρωποι καταλαβαίνουμε τό λεγόμενο “Κλίμα” πάρα πολύ καλά στίς προσωπικές μάς έντονες στιγμές, εκεί όπου αυτό φανερώνεται περίλαμπρο.

Το “Κλίμα”, η πολιτική Ατμόσφαιρα λοιπόν εντός τού οποίου οι σερίφηδες σκότωσαν έν ψυχρώ και όχι σέ αυτοάμυνα τό νεαρό παραβατικό 16χρονο Ρομά, είναι αυτό τής απόλυτης εξουσίας τής Αστυνομίας, τής εξουσίας ζωής και θανάτου. Τής αυθαιρεσίας τής ακόμα και μέ πολύ στεγνούς και ξενέρωτους αστικούς όρους.

Θα μπορούσαν περίφημα τα “όργανα” να ρίξουν στίς ρόδες τού αμαξιού και νά ακινητοποιήσουν τό όχημα. Αλλά γιά αυτούς τό ότι ο πιτσιρικάς διεμβόλισε συναδέλφους τούς ήταν ή αιτία για νά αδειάσουν τά περίστροφα τούς επάνω τού.

Δεν τους ενδιέφερε να σώσουν μία ζωή και να επιβάλουν αργότερα τον αστικό νόμο. Τους ενδιέφερε να πάρουν εκδίκηση. Και αυτό έκαναν. Κάι μάλιστα ερμήνευσαν πολύ καλά τό λεγόμενο “Κλίμα” διότι εδώ από τότε που ξεκίνησε ή πανδημία, μέ ένα μικρό διάλλειμα μετά τή Ν. Σμύρνη, στον δημόσιο λόγο υπάρχει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα μία προσπάθεια αλλαγής του status της ΕΛ.ΑΣ.

Στη Ν.Σμύρνη αυτή η προσπάθεια συνάντησε ένα έμπρακτο ανάχωμα. Αλλά αυτή ή προσπάθεια δέν έχει σταματήσει και μάλιστα ό,τι βρει το ποδοπατά. Μέχρι να συναντήσει τό επόμενο ανάχωμα, που αυτή τή φορά ελπίζω να είναι τόσο βαθύ, τόσο σκληρό και τόσο απότομο που ή Ν.Σμύρνη νά φαίνεται παιδικός σταθμός μπροστά τού.

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − one =