Κύπρος: ΟΧΙ στη διχοτόμηση – Ομοσπονδιακή λύση!

0

«Σήμερα η πολιτική επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη, μέσα από μία νέα αντίληψη του κοινού, γεωγραφικού, οικολογικού, ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χώρου, ως χώρου ελευθερίας».

Δελτίο τύπου

Η Unite Cyprus Now καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδημοκρατίσει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο:

Όπως έγινε ξεκάθαρο από τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στις 19 και 20 Ιουλίου, η Κύπρος και η ΕΕ εξακολουθούν να οδηγούνται στα τυφλά προς ένα σκληρό σύνορο με την Τουρκία στο κέντρο της Λευκωσίας. Δυστυχώς πλέον φαίνεται καθαρά πως κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του εξαιρετικά ασταθούς ούτω καλούμενου «status quo». Η ανασφάλεια για το μέλλον θα εμποδίσει επενδύσεις, θα στερήσει θέσεις εργασίας, και θα καταστήσει αδύνατο για τους Κύπριους το να κάνουν βιώσιμα σχέδια για το μέλλον. Περισσότερες γεωτρήσεις αναμένονται φέτος. Η ΕΕ θα συνεχίσει να σύρεται στον χειρισμό επαναλαμβανόμενων εντάσεων, αντιμετωπίζοντας συνεχή αστάθεια που θα επηρεάζει όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της. Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν πως το Κυπριακό δεν μπορεί να υποβαθμιστεί σε μια μικρή αιτία εκνευρισμού που μπορεί να τύχει εύκολης «διαχείρισης». Είναι ένα κεντρικό και συνεχές πρόβλημα και για την ΕΕ και για την Τουρκία.

Η δυσάρεστη αλήθεια είναι πως οι υποτιθέμενοι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι ανίκανοι μόνοι τους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποτρέψουν αυτόν τον επιτεινόμενο κίνδυνο ασφάλειας. Έδειξαν επανειλημμένα πως δεν διαθέτουν τη βούληση να βάλουν τέλος σε τόσα χρόνια διαίρεσης.

Ο κ. Ερσίν Τατάρ έγινε Τουρκοκύπριος ηγέτης λόγω μερικών χιλιάδων ψήφων που προήλθαν μετά από άνευ προηγουμένου παρέμβαση της κυβέρνησης της Τουρκίας, όπως τεκμηριώνεται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε Ιούνιο του 2021 από δικηγόρους, ερευνητές και εκπροσώπους ΜΚΟ. Ο κ. Τατάρ στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης και παρόλα αυτά ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί τον λαό όταν πιέζει για δύο κράτη στο νησί. Από την αμφιλεγόμενη εκλογή του και μετά έχει επιτρέψει μια ανησυχητική αύξηση των άμεσων παρεμβάσεων της Τουρκίας σε τουρκοκυπριακά ζητήματα. Οι Τουρκοκύπριοι χάνουν κάθε επιρροή στο ίδιο τους το μέλλον λόγω της άνευ προηγουμένου παρέμβασης της Τουρκίας σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί οι πιέσεις και απειλές κατά των Τουρκοκυπρίων που είναι μέλη της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι Τουρκοκύπριοι οδηγούνται σε μια πορεία εκτός ψηφισμάτων ΟΗΕ, σε μια πορεία που θα τους καταστήσει ολοένα και περισσότερο εξαρτημένους από την Τουρκία.

Ως πράξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις αυτές και παρά τις πιέσεις, δύο από τα κύρια τουρκοκυπριακά κόμματα της αντιπολίτευσης τήρησαν μια θαρραλέα στάση και μποϊκόταραν την ομιλία του κ. Ερντογάν προς την τουρκοκυπριακή συνέλευση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης απογοήτευσε τον λαό του. Ενώ εκλέγηκε με την υπόσχεση επίλυσης του Κυπριακού και επανεκλέγηκε με την ίδια ακριβώς υπόσχεση, σπατάλησε την περίοδο από το 2017 μέχρι το 2020 βρίσκοντας πολλές αφορμές για να αμφισβητήσει την ίδια τη βάση μιας ομοσπονδιακής λύσης κατανομής εξουσίας και να υπονομεύσει άμεσα τις πιθανότητες εκλογής το 2020 οποιουδήποτε τουρκοκύπριου ηγέτη υπέρ της λύσης. Επιπρόσθετα, όταν ο πρώην τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ακιντζί πρότεινε το 2018 όπως οι δύο πλευρές αποδεχθούν το πλαίσιο Γκουτέρες και ξεκινήσουν ξανά από εκεί, ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε την πρόταση. Απέρριψε το ίδιο το Πλαίσιο που τώρα ισχυρίζεται πως υποστηρίζει. Οι πράξεις του έχουν ενθαρρύνει αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα δεχτούν να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους κάτω από μια ομοσπονδιακή λύση.

Ενδυναμώστε τους πολίτες!

Για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα η διεθνής κοινότητα έχει αφήσει ηγέτες που δεν έχουν όραμα για ένα κοινό μέλλον να οδηγούν ολόκληρη την ΕΕ σε περαιτέρω αστάθεια. Η ακαδημαϊκή έρευνα έχει δείξει πως ο λαός της Κύπρου είναι πιο ανοιχτός σε συμβιβασμό από τους λεγόμενους ηγέτες. Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί αυτό το αδιέξοδο είναι να αλλάξει μια διαδικασία που έχει αποτύχει. Μέχρι σήμερα οι ηγέτες δεν έχουν ακολουθήσει τις προτροπές του Συμβουλίου Ασφαλείας για στενή συμμετοχή των πολιτών.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενθαρρύνει έντονα τους ηγέτες να αποδεχθούν μια πλήρως και επαγγελματικά στελεχωμένη δημοκρατική διαδικασία συζήτησης για το μέλλον της χώρας μας, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και της κοινωνίας των πολιτών. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να βάλει ως προτεραιότητα την απαίτηση πως τα μέρη της σύγκρουσης θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό όραμα για την Κύπρο που θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής.

Σχετικό κείμενο της κίνησης «Θέλουμεν Ομοσπονδία»:

Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) αποτελεί σήμερα την καταλληλότερη εφικτή πολιτική ρύθμιση και όχι έναν οδυνηρό συμβιβασμό. Είναι το βασικό ιστορικό αποτέλεσμα της εξέλιξης των διακοινοτικών σχέσεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από τις εθνικιστικές συγκρούσεις, τη μισαλλοδοξία και τις εξωτερικές παρεμβάσεις. Η ΔΔΟ είναι η ιδανική υπό τις περιστάσεις λύση, διότι είναι η μόνη που μπορεί να επιτρέψει στις δυο κοινότητες να συνυπάρξουν ισότιμα και με ασφάλεια σε ένα κράτος διατηρώντας ένα βαθμό κοινοτικής αυτονομίας.

Μόνο η κατάργηση της διαίρεσης του κυπριακού λαού μέσα από την επανένωση μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση του εθνοκοινοτισμού και για την πραγματική ανεξαρτησία. Το αίτημα της πλήρους αποστρατικοποίησης αλλά και τα άλλα σοβαρά βήματα για μια τελεσίδικη απεμπλοκή από τις ψευδαισθήσεις των φιλοπολεμικών διαθέσεων και ρητορειών, μόνο με την επανένωση μπορούν να αποκτήσουν δυναμική στην κοινή γνώμη. Δεν ξεχνούμε ότι σε μια Κύπρο διχοτομημένη, τόσο η Αριστερά, όσο και τα λαϊκά στρώματα είναι καταδικασμένα να συνεχίσουν να δηλητηριάζονται από εθνικισμούς και μιλιταρισμούς και οι δυο κοινότητες να συνεχίζουν την προσκόλλησή τους στις «μητέρες» πατρίδες.

Όλοι/ες εμείς οι αριστεροί/ες οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για τη στήριξη μιας ομοσπονδιακής λύσης. Μόνο σε επίπεδο κοινωνίας και μόνο με λαϊκή συμμετοχή σε κινητοποιήσεις μπορεί να εδραιωθούν οι όποιες δυναμικές δημιουργηθούν από την εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία. Μόνο αν δοθεί δημόσια μάχη ενάντια στους εθνικιστές, στην εκκλησία, στις νομικίστικες αναλύσεις των διανοουμένων του απορριπτικού μετώπου, θα υπάρξει έδαφος πάνω στο οποίο να μπορεί να οικοδομηθεί ένα πνεύμα ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοκατανόησης. Εάν η επόμενη μέρα αρχίσει να φαντάζει σαν κάτι το οικείο, τότε τα όποια ζητήματα προκύψουν στην ομοσπονδοποίηση, θα μπορούν να λυθούν πιο εύκολα και με εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας.

Θεωρούμε λοιπόν πως πρέπει να είμαστε παρόντες/-ουσες στη διαδικασία, να παρέμβουμε, να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα και αποφασιστικά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε έτοιμο. Οφείλουμε να παλέψουμε στα πλαίσια ενός ευρύτερου μαζικού μετώπου για την επανένωση και την επαναπροσεγγιστική και αντιφασιστική δράση. Η δικοινοτική συνεργασία και η επανένωση της χώρας ήταν και είναι όραμα και κεντρικός προσανατολισμός της Αριστεράς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους απορριπτικούς να οριοθετήσουν τη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης, να εμποδίσουν την ειρήνη.

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 4 =