Από την Τσιάπας έως τον Βόλο: ενάντια στην καύση σκουπιδιών & την κρατική καταστολή

0

Παραθέτουμε τη φωτογραφία από τη συμμετοχή και το κείμενο που μοιράστηκε από τον Πανθεσσαλικό Συντονισμό, με αφορμή τον ερχομό των Ζαπατίστας, στη μεγάλη διαδήλωση στις 26/06 στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την κρατική καταστολή.

“Στη φωτιά μυρίζει καφέ και ψημένο καλαμπόκι. Στο κοινοτικό ραδιόφωνο ακούγεται μια κούμπια. Οι στίχοι μιλούν για έναν θρύλο απίθανο: ένα βουνό που πλέει κόντρα στο ρεύμα της ιστορίας”

To πλοίο «Το Βουνό» (La Montaña) έφθασε: Την Τρίτη 22/6 έγινε η αποβίβαση και υποδοχή της αποκαλούμενης “Μοίρας 421”, της ζαπατιστικής αντιπροσωπείας, που έπειτα από περίπου 50 μέρες έφθασε στο λιμάνι Vigo της Γαλικίας. Σύντροφοι και συντρόφισσες, τραγουδώντας τον ύμνο των Ζapatistas, υποδέχτηκαν αυτό που πριν από 6 μήνες φάνταζε όνειρο: Οι Zapatistas «εισέβαλαν» στην Ευρώπη, ξεκινώντας το ταξίδι για τη ζωή, Κεφάλαιο Ευρώπη, για να συναντηθούν με όλους εκείνους, με όλους εμάς, που 25 χρόνια τώρα κοιτάμε προς την Chiapas, στο νοτιοανατολικό άκρο του Μεξικού, ψάχνοντας ελπίδα, παράδειγμα, τρόπο… για να αντισταθούμε οι από τα κάτω στον εφιάλτη που οι από τα πάνω δημιουργούν για όλους μας.

Τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι Zapatistas ενημέρωσαν τον πλανήτη Γη για αυτό το ταξίδι, το ταξίδι για τη ζωή, μας είπαν ότι το ταξίδι αυτό είναι επείγον να γίνει ΤΩΡΑ, τώρα που ο πόλεμος εναντίον μας και εναντίον της φύσης και της ζωής μαίνεται, άγριος, άνισος σε όλες τις γεωγραφίες. Μας είπαν ότι:

1ον, Βλέπουν και ακούν, «τους ισχυρούς να αναδιπλώνονται και να καταφεύγουν στα λεγόμενα Εθνικά Κράτη και στα τείχη τους. Και σε αυτό το απίθανο άλμα προς τα πίσω, αναβιώνουν φασιστικοί εθνικισμοί, γελοίοι σωβινισμοί. Είχαμε προειδοποιήσει για τους επερχόμενους πολέμους, αυτούς που τρέφονται από κάλπικες, κενές και ψεύτικες ιστορίες και μεταφράζουν τις εθνότητες και τις φυλές σε ανωτερότητες που επιβάλλονται με θάνατο και καταστροφή». Και έρχονται τώρα εδώ, στη δική μας γεωγραφία, των pushbacks, των φραχτών και των τειχών, της Μόριας και του Καρά Τεπέ, του Αιγαίου των εκατοντάδων πνιγμένων προσφύγων, της μισανθρωπιάς που γιγαντώνεται απ’ άκρη σ΄ άκρη της Ευρώπης αλλά και του πλανήτη, της ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας, των πολέμων των ισχυρών και των δικών μας νεκρών…

2ον, Βλέπουν και ακούν, την «πανδημία του Covid19 που έδειξε όχι μόνο την τρωτότητα του ανθρώπου, αλλά και την απληστία και τη βλακεία των διαφόρων εθνικών κυβερνήσεων… Αγνόησαν τα πλέον στοιχειώδη μέτρα κοινής λογικής, ποντάροντας διαρκώς στη μικρή διάρκεια της πανδημίας». Και έρχονται τώρα εδώ, στη δική μας γεωγραφία, της «πετυχημένης» θανατοπολιτικής των 12.500 νεκρών από τον Covid19, της καταρράκωσης του δημόσιου συστήματος υγείας με τις μηδενικές μόνιμες προσλήψεις, της πρόστυχης εξυπηρέτησης των συμφερόντων κουμπάρων-φίλων-παραγόντων, της εκμετάλλευσης της πανδημίας για την ψήφιση μέτρων ελέγχου και ασφυκτικού περιορισμού δικαιωμάτων και κατακτήσεων, των ειδικών υπηρετών του κράτους και του κεφαλαίου που μήνες τώρα ανερυθρίαστα ψεύδονται, συκοφαντούν, τρομοκρατούν κάθε μέρα γύρω στις 6…

3ον, Βλέπουν και ακούν, «έναν κόσμο άρρωστο στην κοινωνική του ζωή… Η δυσλειτουργία του συστήματος και η ηλίθια υπεράσπιση της «προόδου» και του «εκσυγχρονισμού» προσκρούει πάνω σε μια εγκληματική πραγματικότητα: τις γυναικοκτονίες. Η δολοφονία γυναικών δεν έχει ούτε χρώμα ούτε εθνικότητα, είναι παγκόσμια». Και έρχονται τώρα εδώ, στη δική μας γεωγραφία, στην Ελλάδα της Ελένης Τοπαλούδη, του Βαγγέλη Γιακουμάκη, της Καρολάιν Κράουτς, των δύο βιασμών σε μια μέρα, του πατέρα που υπερασπίστηκε την κόρη του απέναντι σε «λεβέντες» και είναι τώρα στην εντατική, του ελληνικού me too, του Λιγνάδη και των «γνωστών πρωταγωνιστών» που βίαζαν, ξεφτίλιζαν, βασάνιζαν γυναίκες και θηλυκότητες απολαμβάνοντας την αγάπη του νοικοκυραίου και τα προνόμια των σχέσεων με την εξουσία… Αλλά και του ξεπλύματος/ωραιοποίησης των δολοφόνων από τα ΜΜΕ που μαζί με μπάτσους, κράτος και θεσμούς οπλίζουν την πατριαρχία…

4ον, Βλέπουν και ακούν, «τη θανάσιμα πληγωμένη φύση, που στο ψυχορράγημά της προειδοποιεί την ανθρωπότητα ότι τα χειρότερα έπονται». Καταστροφικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αγροδιατροφική κρίση, νέες πανδημίες από «υπερ-ιούς», περιβαλλοντικούς μετανάστες κ.λπ. Και έρχονται τώρα εδώ, στη δική μας γεωγραφία, στα βουνά μας που τσιμεντώνονται από την επέλαση της «πράσινης» ανάπτυξης, της ληστρικής εκμετάλλευσης των κοινών πόρων για την κερδοφορία του κεφαλαίου με τις κρατικές και ευρωενωσιακές πλάτες… για τους οποίους το περιβάλλον, η γη και η προστασία της είναι μόνο ένα εμπόδιο που νομοθετικά υπερβαίνουν… Της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, της ΤΙΤΑΝ και της Lafarge, που παρουσιάζουν την καύση ως μοντέρνα μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων, που… απελευθερώνει ρύπους της λεγόμενης «Βρώμικης 12άδας» (κύρια διοξίνες και φουράνια) που έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά επιζήμια για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία (προκαλώντας νευρολογικές και ανοσολογικές διαταραχές, εμφάνιση νεοπλασματικών ασθενειών και καρδιαγγειακών νοσημάτων)…

5ον, Βλέπουν και ακούν, «τις αντιστάσεις και τις εξεγέρσεις που, ακόμα κι αν σίγησαν ή ξεχάστηκαν, παραμένουν καθοριστικά ίχνη μιας ανθρωπότητας που αρνείται να ακολουθήσει το σύστημα στον βιαστικό του βηματισμό προς την κατάρρευση». Και έρχονται τώρα εδώ, στη δική μας γεωγραφία, της Μάγδας Φύσσα, των χιλιάδων έξω από το εφετείο, των Πλατειών του ’11 και των αμεσοδημοκρατικών τους προταγμάτων, του «ΟΧΙ» υπό τις απειλές όλης της «πολιτισμένης Δύσης», της εξέγερσης του ’08, των πορειών, των νέων πλατειών της επαναοικειοποίησης του δημόσιου χώρου, των κινημάτων και των καταλήψεων (που καίγονται αλλά ξαναχτίζονται, με τα μαύρα ρόδα και τους κούκους τους, που φεύγουν αλλά ξαναέρχονται μαζί με το μήνυμα της αυτοοργανωμένης άνοιξης)… Του Βασίλη Μάγγου, που μας άφησε παρακαταθήκη το «κι αν δεν κερδίσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα», αλλά δεν πρόλαβε να το μοιραστεί με τους Zapatistas που ήρθαν για να του (μας) πουν ότι «ακόμη και αν χάσουμε θα έχουμε κερδίσει».

Όμως τα νέα που έρχονται από το Μεξικό μας ενημερώνουν ότι οι υπόλοιπ@ σύντροφ@ Zapatistas που θα ακολουθούσαν αεροπορικώς στο ταξίδι για τη ζωή, έπειτα από την άφιξη του Βουνού στην Ισπανία, αντιμετωπίζουν το ρατσισμό του Μεξικάνικου κράτους: με γελoίες προφάσεις αρνούνται να δώσουν το διαβατήριο στους συντρόφ@ς μας παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις για να λάβουν αυτό το έγγραφο.

Συνελεύσεις, συλλογικότητες και άτομα αυτής της γεωγραφίας, έχοντας νιώσει όλα όσα «βλέπουν και ακούν» οι αδερφοί μας Zapatistas και θέλοντας να μοιραστούμε «τις ιστορίες μας, τους πόνους, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες μας, την οργή μας», ζητάμε από τη Γραμματεία Εξωτερικών Σχέσεων του Μεξικού να τους παραδώσει τα διαβατήριά τους και να τα παραδώσει με τον τρόπο και στον χρόνο που προβλέπει ο νόμος.

Στον Βόλο, διαδηλώνοντας ενάντια στην καύση των απορριμμάτων, εκφράζουμε επιπλέον τη διαμαρτυρία μας απέναντι στην παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των αδελφών Μεξικανών, από την Τσιάπας, των αυτοχθόνων Ζapatistas, απαιτούμε να τους παραχωρηθεί το νόμιμο δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, και καλούμε σε νέες κινητοποιήσεις στις πόλεις μας και σε διαδηλώσεις σε πρεσβείες, προξενεία και επίσημες αντιπροσωπείες του Μεξικού σε όλη την Ευρώπη.

Να συνεχίσουν το ταξίδι για τη ζωή οι σύντροφ@ Zapatistas!
Nα συναντηθούν οι αντιστάσεις μας!
Να χορέψουν οι καρδιές!

Γιατί, οι «από κάτω» και «από τα κάτω»…τώρα, σήμερα, εδώ: Στη σημαία της ελευθερίας κεντάμε την ιστορία της δικής μας ζωής!

¡En la bandera de la libertad estamos bordando la historia de nuestra vida!

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 8 =