22-23/05 Διήμερο δράσεων ενάντια στην εκκένωση του ΕΜΠΡΟΣ

0

H συνέλευση υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, γεμάτη έμπνευση και αποφασιστικότητα ξεκινά έναν όμορφο και δίκαιο αγώνα. Προωθούμε και συμμετέχουμε στο κάλεσμά τους:

Δεν θα παραδώσουμε τα όνειρα μας στο σκοτάδι.

Το Σάββατο 22/5 καλούμε στην οδό Ρήγα Παλαμήδου 2 στο κέντρο του Ψυρρή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εκκένωση του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ μπροστά στο τσιμεντωμένο θέατρο. Για να δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και περισσότερες, από κοντά, αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε με την έξωση των καλλιτεχνών και των ακτιβιστών και την καταστροφή της εξωτερικής πλευράς του κτιρίου από τις κρατικές υπηρεσίες.

Όλοι και όλες το Σάββατο 22/5 στις 19.00 έξω από το Εμπρός σε μια μεγάλη γιορτή Τέχνης και Ελευθερίας.

Επίσης, την Κυριακή 23/5, όπως κάθε Κυριακή, η ανοιχτή συνέλευση του Εμπρός θα διοργανωθεί στις 19.00 έξω από το κτίριο και περιμένει τις προτάσεις καλλιτεχνικών σχημάτων και δημιουργών για την οργάνωση καθημερινών δράσεων υπεράσπισης του Ελεύθερου Θεάτρου.

Παρακαλούμε, κοινοποιήστε αυτή την εκδήλωση στους φίλους και τις φίλες σας. Επιπλέον, προτείνουμε σε όσες / όσους έχουν βίντεο και φωτογραφίες από παλιότερες εκδηλώσεις του Εμπρός να τις δημοσιεύσουν στα προφίλ τους ώστε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με όσους και όσες μας γνωρίζουν τώρα- και να απαντήσουμε στον οχετό της παραπληροφόρησης που ταΐζουν αυτή την κοινωνία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μέσα ή έξω – το Εμπρός είναι παντού!

ΣΑΒ. 22/5
19.00 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ

Καλλιτεχνικές δράσεις από:

Αγία Φανφάρα – Μουσική- Live
Ομάδα Άκρων- Θέατρο Δρόμου- Αλέξης Μαρτζούκος
Umbra Project – Performance
Ομάδα Gravity- Αυτοσχεδιασμός Σύγχρονου Χορού
Ομάδα Bodarch- “There is NOW alternative”- Performance
Ομάδα ζωγράφων ΔΕΣ – Εικαστική Δράση
Ομαδα Παραδοσιακών Χορών Εμπρός
Ομάδα Balkan Session Εμπρός- Μουσική Live
Ομάδα Αφρικανικών Κρουστών Εμπρός
Οιστρογόνες – Πολυφωνικό Τραγούδι – Live
Κνέτλο Ζέλο – Τραγούδια Ελευθερίας
Ιωάννα Τζώρα- “Μια Πρόβα”- Performance

Θεατρική Δράση:
“Το 10” του Μ.Καραγάτση – Ανοιχτή πρόβα της θεατρικής διασκευής από την παράσταση που προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ το Νοέμβριο 2021

Καλλιτεχνικές ομάδες ή δημιουργοί που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Σαββάτου, παρακαλούμε να αποστείλουν το όνομα της ομάδας και της δράσης τους έως το Σάββατο στις 15.00 ώστε να προστεθούν στο πρόγραμμα με μήνυμα στο inbox της σελίδας του Εμπρός.

Επιπλέον, προτείνουμε σε όσες / όσους έχουν βίντεο και φωτογραφίες από παλιότερες εκδηλώσεις του Εμπρός να τις δημοσιεύσουν στα προφίλ τους ώστε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με όσους και όσες μας γνωρίζουν τώρα- και να απαντήσουμε στον οχετό της παραπληροφόρησης που ταΐζουν αυτή την κοινωνία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΚΥΡ. 23/5
11.00 το πρωί
Η Ανοιχτή Ορχήστρα των Support ART Workers θα κάνει την πρόβα της έξω από το ΕΜΠΡΟΣ και καλεί ολ@ τ@ αλληλέγγυ@ να έρθουν και να ενώσουν τις φωνές τους μαζί της.

17.00
“Παραμύθια ΕΜΠΡΟΣ από τους τσιμεντόλιθους”
ο Στέλιος Πελασγός και αλληλέγγυες παραμυθιακές δυνάμεις

19.00
Ανοιχτή Συνέλευση – Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός για να προτείνουμε και να συζητήσουμε δράσεις υπεράσπισης του θεάτρου και να οργανώσουμε το δημόσιο φεστιβάλ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΡΟΣ που η πραγμάτωση του ξεκινά ΑΜΕΣΑ από τη Δευτέρα 24/5

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΡΟΣ- ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

————————-

Στις 19/5/2021, μετά από εισαγγελική παραγγελία, έγινε επέμβαση εκκένωσης και σφράγισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, με την παρουσία της αστυνομίας και εκπροσώπων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), της εταιρείας στην οποία ανήκει το ιστορικό κτίριο του Εμπρός. Το κτίριο του θεάτρου Εμπρός αποτέλεσε το πρώτο τυπογραφείου της Ελλάδας, ενώ λειτούργησε σαν θέατρο ήδη από το 1988 και είναι χαρακτηρισμένο ως σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο από το 1989. Παρ’ όλ’ αυτά η εκκένωση τελέστηκε χωρίς την άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι υπεύθυνο γι’ αυτά τα κτίρια ή με την τρανταχτή απουσία του και τη σιωπηλή συνενοχή του.

Τι πρόβλημα, εξάλλου, να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που τσιμεντώνεται ένα σύγχρονο μνημείο, τη στιγμή που έδωσε άδεια να τσιμεντωθεί το σπουδαιότερο από τα αρχαία.

Τι πρόβλημα να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που σφραγίζεται ένα θέατρο τη στιγμή που σε όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου της πανδημίας απαξιώνει και προσβάλλει με το χειρότερο τρόπο την Τέχνη και τους ανθρώπους της, οδηγώντας τους στην απόγνωση και τον αφανισμό.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις.

Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Προσπαθούμε να ενώσουμε τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας!

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του κοινωνικού κινήματος που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟ ΕΜΠΡΟΣ!
ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ.

περισσότερες πληροφορίες:
http://www.embros.gr

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου “Εμπρός”.

Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.

Μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν δύο απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν.

Αφήστε ένα σχόλιο

one + six =