Ο Κουφοντίνας στη Νέα Σμύρνη

0

Γιάννης-Παναγιώτης Βούλγαρης

Τα καθεστωτικά media παραδίδουν δωρεάν μαθήματα προπαγάνδας σε σχέση με τη Νέα Σμύρνη αυτές τις ώρες.

Το Reader.gr γράφει σε ανυπόγραφο κείμενο-ρεπορτάζ [1] ότι «ένας αστυνομικός» (άρα, μεμονωμένο περιστατικό) «υπερέβη ξεκάθαρα τα εσκαμμένα, προσπαθώντας να συλλάβει έναν πολίτη». Εδώ η λέξη «πολίτης» χρησιμοποιείται αντί της λέξης «άνθρωπος» και δηλώνει έμμεσα τον άνθρωπο χωρίς πολιτικό προσανατολισμό (και όχι ανεξαρτήτως πολιτικού προσδιορισμού), αλλιώς θα χρησιμοποιείτο η λέξη «άτομο» ή «άγνωστος», όπως συνηθίζεται. Πιο κάτω το κείμενο-ρεπορτάζ λέει ότι ο ισχυρισμός της αστυνομίας περί επίθεσης 30 ατόμων «μένει να αποδειχθεί» και πως το κεντρικό ζήτημα είναι ότι στο ενδιάμεσο «η δύναμη της εικόνας και η ισχύς του ξυλοδαρμού ενός πολίτη -ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης- φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση».

Σε άρθρο του NEWS 24/7 [2] βλέπουμε στον τίτλο το εξής: «Γκλομπ και χημικά σε απλούς πολίτες». Ποιος δεν είναι «απλός πολίτης» άραγε; Κάποιος που έχει την τάδε πολιτική τοποθέτηση. Αυτόν μάλλον θα μπορούσε δικαιολογημένα να τον ισοπεδώσει η αστυνομία.

Εδώ βλέπουμε πως δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους media, και χωρίς καμία συνεννόηση, αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία συμπληρώνοντας το ένα το άλλο, και μάλιστα τη στιγμή που υποτίθεται ότι στηρίζουν τα θύματα της επίθεσης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ακριβέστερα, στηρίζουν τους «απλούς πολίτες», μόνο στον βαθμό που δεν είναι «διαδηλωτές», μόνο όταν δέχονται «απρόκλητη επίθεση» από την αστυνομία, και μόνο όταν αυτή καταγράφεται σε video και γίνεται viral. Ο όρος «απρόκλητη επίθεση» είναι επίσης προπαγανδιστικός, επειδή σημαίνει ότι είναι μια επίθεση που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι, επιτιθέμενοι πρώτοι στην αστυνομία.

Εδώ έχουμε δύο ιδεολογικά μηνύματα που αναπαράγονται εμμέσως: Πρώτον, ότι η αστυνομία πάντα «απαντά σε προκλήσεις/επιθέσεις» και ποτέ δεν επιτίθεται η ίδια. Δεύτερον, ότι η επίθεση που έγινε στη Νέα Σμύρνη θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να μην είναι «απρόκλητη», αλλά δικαιολογημένη. Πότε θα ήταν δικαιολογημένη; Όταν οι παρευρισκόμενοι δεν θα ήταν «απλοί πολίτες», αλλά κάτι άλλο.

Με την ΕΔΕ γίνεται προσπάθεια η επίθεση να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο περιστατικό, και να μην αντιμετωπιστεί ως δομικό χαρακτηριστικό της αστυνομίας και του κράτους. Έτσι λειτουργεί γενικά η αστυνομία, όχι ένας αστυνομικός επειδή είναι δήθεν “διαταραγμένος”, όπως ακούμε μετά από κάθε Γρηγορόπουλο. Έτσι λειτουργεί το κράτος, ανεξάρτητα από το ποιος είναι υπουργός καταστολής, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Αν το πόρισμα της ΕΔΕ θεωρήσει εκ των υστέρων ως πραγματικό γεγονός τα όσα διαρρέει η αστυνομία, θα είναι όλα εντάξει; Έτσι αναπαράγεται κοινωνικά η αντίληψη του να βλέπει ο καθένας τον εαυτό του μέσα από τα μάτια της εξουσίας. Όταν η εξουσία κάνει κάτι απροκάλυπτα απαράδεκτο που δεν στέκει ούτε καν με φιλελεύθερους όρους, ο τηλεθεατής έχει μάθει να εκτονώνεται ζητώντας από το κράτος να ελέγξει τον εαυτό του μέσω δικαστικής έρευνας, η οποία θα γίνει μεταξύ άλλων σε διάστημα κάποιων χρόνων, και στο μεσοδιάστημα θα αναπαράγεται η αντίληψη ότι «δεν ξέρουμε ακριβώς τι έγινε», επειδή δεν έχει «αποφανθεί ακόμη η δικαιοσύνη».

Η διαφορά σε σχέση με άλλες πολιτικές συγκυρίες είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει βγει μπροστά το βαθύ κράτος, το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει και την επόμενη μέρα. Ίσως αποσυρθεί στο παρασκήνιο, για να επανέλθει όποτε χρειαστεί.

Αυτή τη στιγμή το βαθύ κράτος είναι απαραίτητο να βγει μπροστά για να διατηρηθεί η εξουσία, και αυτό κάνει. Αυτό βιώνουμε.

Ο κρατικός μηχανισμός δεν θα σταματήσει ακόμη κι αν έχει νεκρό, και μάλιστα επιδιώκει εδώ και καιρό να έχει νεκρό, τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε, από τα κάτω, και όχι μέσα από τα μάτια της «τυφλής Δικαιοσύνης», η οποία έχει επιλεκτική τύφλωση, κι όποτε ανοίγει τα μάτια της κοιτά μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της κυρίαρχης ιδεολογίας και εξουσίας.

Αδιάφορο είναι το πολιτικό κόστος που θα έχει η ΝΔ, και το τι θα λένε οι επόμενες δημοσκοπήσεις. Η εξουσία κάνει πίσω μόνο όταν υπάρχει διεκδίκηση. Ζητούμενο είναι να περιοριστεί και εν τέλει να ανατραπεί η εξουσία, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

[1] Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης φέρνουν νέο πονοκέφαλο- Ποια θα είναι η αντίδραση του Μαξίμου, reader.gr, 8/3/21

[2] Νέα Σμύρνη: Άγρια καταστολή – Γκλοπ και χημικά σε απλούς πολίτες, news247.gr, 7/3/21

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − five =