Η παγκόσμια φεμινιστική αντίσταση του 2020 σε φωτογραφίες

0

Της Inge Snip. Σε μία χρονιά όπου ο κόσμος σημαδεύτηκε από την πανδημία COVID-19 και πολλές/-οί από εμάς αναγκαστήκαμε να μείνουμε σπίτι, οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα για ίσα δικαιώματα. Παρακάτω είναι μερικές από τις ιστορίες έμπνευσης της φεμινιστικής αντίστασης του 2020.

Καθώς οι γυναίκες και οι σύμμαχοί τους βγήκαν στους δρόμους στην Πολωνία για να διαμαρτυρηθούν για την έγκριση ενός νόμου που θα περιόριζε σοβαρά την πρόσβαση στην άμβλωση, στην Αργεντινή οι διαδηλωτές/-τριες υπέρ της επιλογής, γνωστές/-οί ως «πράσινο κύμα», κατάφεραν τελικά να γιορτάσουν μια νίκη μετά από έναν αγώνα διάρκεια 2 χρόνων: η Γερουσία νομιμοποίησε την άμβλωση μέχρι τη 14η εβδομάδα κύησης.

Οι γυναίκες βγήκαν επίσης στον δρόμο για να απαιτήσουν δράσεις ενάντια στους φόνους, τους βιασμούς και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις. Οι διαδηλώσεις στη Ναμίμπια αψήφησαν τα δακρυγόνα και απαίτησαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στο Μεξικό 80.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τη διεθνή ημέρα της γυναίκας για να απαιτήσουν από την κυβέρνησή τους να λάβει μέτρα για τις φρικτές γυναικοκτονίες που συμβαίνουν στη χώρα.

Οι Ρωσίδες γυναίκες και οι σύμμαχοί τους διαμαρτυρήθηκαν επίσης –σε ζωντανή μετάδοση ή και χωρίς– για τον σεξισμό, έπειτα από τη σύλληψη μιας φεμινίστριας καλλιτέχνιδας και την κατηγορία εναντίον της για διάδοση «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» για έργα τέχνης που προωθούν τη θετικότητα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων που δείχνουν τον γυναικείο κόλπο δημοσιευμένα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. 

Αυτή ήταν επίσης η χρονιά που οι έγχρωμοι τρανς άνθρωποι έγιναν πιο ορατοί από ποτέ, κάνοντας εκστρατεία για την προστασία της ζωής τους στις ΗΠΑ, με το Black Lives Matter και τα κινήματα δικαιωμάτων LGBTIQ να ενώνονται κάτω από εξαιρετικές περιστάσεις. 

Αλλά οι γυναίκες δεν πρωτοστάτησαν μόνο σε διαμαρτυρίες που απαιτούσαν την προστασία των δικαιωμάτων τους, οργάνωσαν, επίσης, δημοκρατικές διαδηλώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Στην Ινδία, οι γυναίκες ζήτησαν να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, διαμαρτυρόμενες για το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας. Στην Ταϊλάνδη, οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην πατριαρχία που ελέγχει τον στρατό, τη μοναρχία και τη βουδιστική ηγεσία των μοναχών –τους πιο ισχυρούς θεσμούς της Ταϊλάνδης– αμφισβητώντας τον σεξισμό. Στη Λευκορωσία, οι γυναίκες ηγήθηκαν των διαδηλώσεων εδώ και μήνες ενάντια στις ψευδείς εκλογές, αψηφώντας τα στερεότυπα

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλες/-ους, αλλά μπορούμε να εμπνευστούμε από όλες αυτές τις γυναίκες ανά τον κόσμο για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε η ζωή μας και τα δικαιώματά μας να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να γίνονται σεβαστά το 2021. 

Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνονται στιγμιότυπα από την παγκόσμια φεμινιστική αντίσταση του 2020:

Αργεντινή
Ιταλία
Ναμίμπια
Μεξικό
ΗΠΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 7 =