Δεν ήταν «ανθρώπινο λάθος»: Tα realities του σκοταδισμού

0

Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη

Τη στιγμή που η Κρήτη ξεσηκώνεται από τη βίαιη εκκένωση του ιστορικού ελεύθερου κατειλημμένου χώρου Rosa nera, ένας σεξιστής, μάτσο και επικίνδυνος Κρητικός παίκτης του big brother προκάλεσε την οργή όλων μας. Όμως, η λεβεντοδιαστροφή του ήταν ένα μεμονωμένο, ατυχές, περιστατικό, όπως θέλει να μας πείσει ο Σκάι, ή κάτι που εν τέλει αναμενόταν να συμβεί –αργά ή γρήγορα– στο εν λόγω τηλεπαιχνίδι;

Η επίσημη ανακοίνωση του Σκάι ΠΡΟΚΑΛΕΙ αφού οι ιθύνοντες, πέρα από τις «διακοσμητικές» δηλώσεις μετανοίας που έκαναν, είχαν το θράσος να υποβιβάσουν το όλο ζήτημα σε ένα «ανθρώπινο λάθος» της σκηνοθεσίας. Δηλαδή, αν οι τεχνικοί δεν άφηναν κατά λάθος να προβληθεί το απόσπασμα του παίκτη που προωθεί τον βιασμό των γυναικών, τότε δεν θα είχε μαθευτεί τίποτα! Και ο «λεβέντης» αυτός θα συνέχιζε να διεκδικεί, ανενόχλητος από τον σταθμό, τη δημοσιότητα, τις ψήφους του κόσμου και τα έπαθλα.

Ξεχνούν, μάλλον, στον Σκάι πως οι ίδιοι ΕΠΕΛΕΞΑΝ τους συγκεκριμένους παίκτες εξαρχής, ξεχνούν πως ο συγκεκριμένος παίκτης είχε ανακοινώσει από την είσοδό του, κιόλας, στο παιχνίδι την ομοβοφία του. Ξεχνούν, επίσης, πως είχε ήδη παραδεχτεί παλαιότερο ξυλοδαρμό και σύλληψή του σε προηγούμενα αποσπάσματα του τηλεπαιχνιδιού, ενώ είχε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές εκφραστεί χυδαία σεξιστικά. Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή δεν έκανε απολύτως τίποτα, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ όταν ξέσπασε το κοινό αίσθημα στα social media με το σχόλιό του περί βιασμού.

Ξεχνούν πως οι ίδιοι με τις επιλογές των παικτών επένδυσαν στην πόλωση και τον κανιβαλισμό προς χάριν της τηλεθέασης και της κοινωνίας του θεάματος. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες του εν λόγω παιχνιδιού επιλέχτηκαν ως «δολώματα», προσεκτικά, με βάση και τις κοινωνικο-πολιτικές τους απόψεις. Από τη μία, συμμετέχουν ομοφοβικοί, ρατσιστές εναντίον των «λαθραίων εισβολέων στη χώρα» (ναι, ο Κρητικός παίκτης δεν ήταν ο μόνος μέσα στο παιχνίδι με παρόμοιες απόψεις) ενώ, από την άλλη, υπάρχουν συμμετέχοντες που είναι μετανάστες και gay. Ένας οξύμωρος φιλελεύθερος αχταρμάς, δηλαδή, στον οποίο το ισότιμο δικαίωμα όλων στην έκφραση και στη ζωή περιλαμβάνει και όσους δεν το αναγνωρίζουν –δηλαδή, τους φασίστες, τους ρατσιστές και τους σεξιστές. Έτσι, η παραγωγή επένδυσε στις πολυαναμενόμενες συγκρούσεις με την προσμονή της για «χρυσά» νούμερα τηλεθέασης!

Παράλληλα, άλλη μια παίκτρια από reality μόδας κατήγγειλε προχτες την παραγωγή του Σκάι, που έβαλε, όπως αναφέρει, σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή της(!), όταν η ίδια τους ανακοίνωσε πως αποχωρεί, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στην παραγωγή. Κι αυτό τυχαίο θα πουν πως ήταν…

Όπως καταλαβαίνουμε, η πάγια τακτική του Σκάι –αλλά και των σχετικών realities– θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε τέτοια περιστατικά. Για όλους αυτούς τους λόγους, το big brother ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει άμεσα και να αναλάβει το κανάλι το κόστος που του αναλογεί για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να προκαλέσει την τηλεθέαση.

Όχι, η ελληνική κοινωνία δεν έδειξε ανοχή ούτε αδιαφορία ως προς αυτό! Τα αντανακλαστικά της μέσα από τα social media, που είχαν καιρό να δείξουν τόσο μεγάλη δυναμική, ξεσκέπασαν κάτι που ο Σκάι θα είχε διαφορετικά κουκουλώσει. Ήταν οι οργισμένες αντιδράσεις από χρήστες/-τριες των social media που προκάλεσαν την αποβολή του παίκτη και την απόσυρση από τη χορηγία κάποιων εταιρειών. Αυτά αποτελούν ηχηρό μήνυμα πως τίποτα δεν μένει αναπάντητο. Το δημόσιο κύμα οργής, όμως, δεν πρέπει να σταματήσει έως ότου παρέμβει άμεσα εισαγγελέας για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τον εν λόγω παίκτη αλλά και έως ότου υπάρξει τιμωρία για το ίδιο το κανάλι. Γιατί το πολιτικό ζήτημα δεν είναι, απλώς και μόνο, η ατομική ευθύνη -το αν θα κλείσει ο καθένας μας την τηλεόραση-, αλλά το αν θα σταματήσει να προβάλλεται αυτή η παραγωγή, έπειτα από μία τόσο μεγάλη κοινωνική αντίδραση.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ο διαρκής στόχος μας παραμένει η απαίτηση και η διεκδίκηση ελεύθερων μίντια, ελεύθερης τηλεόρασης. Διεκδίκηση κοινωνικού ελέγχου πάνω στο τι προβάλλεται και οργάνων συλλογικής διαβούλευσης ενάντια στο σημερινό κλειστό κλαμπ των καναλαρχών. Όπως γράφτηκε και αλλού: Ποιος είναι ο ρόλος αυτών των καναλιών που απροκάλυπτα εργάζονται σε δυο κατευθύνσεις: την άσκηση κυβερνητικής προπαγάνδας από τη μία και τη διαρκή υποβάθμιση της νοημοσύνης του κοινού από την άλλη.

Αυτό το περιστατικό ας γίνει η αρχή του τέλους τους… ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

#cancelbigbrothergr , #ΕΣΡ_άμεση_επεμβαση , #αναζητείται_εισαγγελέας

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 6 =