Οι παίκτες του NBA προκαλούν άγρια απεργία

0

του Jacob Rosenberg από το Mother Jones

Οι παίκτες του Μιλγουόκι Μπακς, μιας ομάδας του ΝΒΑ που εδρεύει μόνο μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Kenosha στο Ουισκόνσιν, ενορχήστρωσαν σήμερα αυτό που δικαιωματικά ονομάστηκε απεργία για τον πυροβολισμό του Jacob Blake από την αστυνομία της Kenosha. Οι παίκτες πέντε ακόμη ομάδων σύντομα προσχώρησαν στην κίνησή τους, πράγμα που σημαίνει ότι και τα τρία αποψινά [26/8/2020] παιχνίδια των πλέι-οφ έπρεπε να αναβληθούν. Το ESPN και άλλοι το χαρακτήρισαν μποϊκοτάζ, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν για να αποσύρουν την εργατική τους δύναμη. Είναι απεργία.

Συγκεκριμένα, είναι μια άγρια απεργία: μια διακοπή εργασίας χωρίς καμία έγκριση από την επαγγελματική τους ένωση. Αυτό ήταν κάτι νέο στην Αμερική ή κάτι παλιό σε νεότερη μορφή -μια ριζοσπαστική έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των κυρίως Μαύρων εργαζομένων που φάνηκε να εξαπλώνεται κάθε λεπτό πέρα ​​από τον χώρο εργασίας τους.

Οι Sterling Brown και George Hill κάνουν μια δήλωση εκ μέρους των Bucks χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις: pic.twitter.com/iuxOhu6Ge0 – Marc J. Spears (@MarcJSpears) 26 Αυγούστου 2020

Στη Major League Baseball, οι Milwaukee Brewers και οι Cincinnati Reds -οι παίκτες, δηλαδή- ακύρωσαν τα παιχνίδια τους. Ο Kenny Smith, ένας αναλυτής στο στούντιο του TNT και πρώην παίκτης του NBA, αποχώρησε από το πάνελ του NBA στο TNT σε αλληλεγγύη με τους παίκτες: pic.twitter.com/XR4Y5yBE5z

Στο επίσημο τηλεοπτικό κανάλι του NBA (NBA TV), ο Isiah Thomas έδωσε ένα σεμινάριο για τη διπλή συνείδηση ​​και την κοινωνική κατασκευή της φυλής. Ο Sam Mitchell μίλησε ένθερμα, μεταξύ άλλων, για την αλληλεγγύη. Οι παίκτριες του WNBA [Women’s NBA], οι οποίες ήταν αποφασιστικές και ακλόνητες στον ακτιβισμό τους μετά τη δολοφονία του George Floyd, ανάγκασαν το πρωτάθλημα να αναβάλει τρία παιχνίδια (κάποιες μπήκαν στην αρένα με το όνομα του Μπλέικ στις φανέλες τους). Οι παίκτες του Major League Soccer ανέβαλαν τα παιχνίδια τους. Η Naomi Osaka αποσύρθηκε από έναν αγώνα τένις. Κάποια στιγμή, οι παίκτες των Bucks τηλεφώνησαν σε πρόσωπα που έχουν πολιτική ισχύ στο Ουισκόνσιν, απαιτώντας κάτι να γίνει.

Μέσα στα αποδυτήρια, οι Μιλγουόκι Μπακς έκαναν τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Εισαγγελέα του Ουισκόνσιν Josh Kaul και τον Υπολοχαγό Κυβερνήτη Mandela Barnes, σύμφωνα με πηγές στο ESPN.

Ας μην απορρίψουμε όλο αυτό ως πολυτέλεια των καλά αμειβομένων πολιτιστικών φιγούρων. Μια εργασιακή δράση που ανέλαβαν μια χούφτα παίκτες μπάσκετ εξαπλώθηκε γρήγορα με διάφορες μορφές σε όλη την κουλτούρα. Είναι βέβαιο ότι θα εξαπλωθεί ακόμη πιο μακριά. Σταματώντας το παιχνίδι -κάτι που πολλοί παίκτες προώθησαν, καθώς η «φούσκα» του ΝΒΑ συγκεντρώθηκε στο Ορλάντο- όλη η προσοχή επιστρέφει στους δρόμους.

Υπήρξαν στιγμές, όπως σημειώνουν μελετητές, που τα αθλήματα χρησιμοποιήθηκαν μαζί με άλλα μπιχλιμπίδια ψυχαγωγίας για την εξουδετέρωση των εξεγέρσεων. Αλλά όχι σήμερα.

Update: Οι Lakers και οι Clippers συμμετέχουν κι αυτοί στην απεργία

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =