Κάλεσμα από το Μεσοχώρα-Αχελώος SOS για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

0

Κάλεσμα για την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 18:00, στο Σύνταγμα – Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος.

Το φάντασμα της εκτροπής του Αχελώου είναι εδώ

Την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 18:00, στο Σύνταγμα, δίνουμε το δικό μας ραντεβού με ένα ποικιλόχρωμο ρεύμα αντιστάσεων και διεκδικήσεων, που αναπτύσσονται στα πεδία της διαχείρισης της ενέργειας, των αποβλήτων και του νερού, των εξορύξεων, της προστασίας του περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων και των ελεύθερων χώρων κ.α.. Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος θα μας βρει όλους και όλες μαζί να διαδηλώνουμε ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και οικονομικών λόμπι.

Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ο πρόσφατα ψηφισμένος αντιπεριβαλλοντικός νόμος 4685/2020 ανοίγει, διάπλατα, τις πόρτες στη χωρίς όρους παράδοση του περιβάλλοντος στις παντοειδείς επενδύσεις, προβάλλοντας, από πάνω, το επιχείρημα της -πάση θυσία- εξόδου από την οικονομική ύφεση, που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Οι επιλογές αυτές είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν νέες πληγές στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες και θα βαθύνουν τις υπάρχουσες.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Αχελώου και της Μεσοχώρας. Η επίμονη προσπάθεια για εκτροπή του ποταμού και για λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας συνεχίζεται και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Καταστρέφουν ένα ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες οικοσύστημα -από τις πηγές του μεγάλου ποταμού έως τις εκβολές του- και διαλύουν έναν παλαιότατο ορεινό κοινοτικό πολιτισμό. Η Μεσοχώρα εξακολουθεί να είναι σε καθεστώς ομηρίας -για πάνω από 35 χρόνια- και ο κίνδυνος να ξεκινήσουν τα έργα είναι ορατός.

Το όνειρο της πράσινης ανάπτυξης έγινε ο εφιάλτης των τοπικών κοινωνιών.

Η δική μας συνεισφορά στην αντιμετώπιση της αντιπεριβαλλοντικής επέλασης βρίσκεται στη διεύρυνση και στην ενίσχυση αυτού του αγώνα. Το ίδιο πιστεύουμε ότι ισχύει για όλα τα κινήματα, που αναπτύσσονται σε τοπικό ή θεματικό επίπεδο. Όρος για την ανάπτυξη ενός ενιαίου, συνεκτικού και ριζοσπαστικού περιβαλλοντικού κινήματος είναι η ισχυροποίηση και μαζικοποίηση των υφιστάμενων και των κυοφορούμενων αγώνων, με συνέχεια και συνέπεια στις δράσεις. Ένα νέο κύμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης -ιδιαίτερα σε μεγάλα τμήματα της νεολαίας-, που «πυροδότησαν» οι τελευταίες αντιπεριβαλλοντικές επιλογές της κυβέρνησης, ψάχνει τον τρόπο να εκφραστεί δημιουργικά και ποικιλότροπα.

Τα δεκάδες «μέτωπα» που έχουν ανοίξει μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν χώρους «υποδοχής» και έκφρασης αυτού του δυναμισμού, που διαφορετικά κινδυνεύει να εκτονωθεί άδοξα.

Ακυρώνουμε, στην πράξη, τις αντιπεριβαλλοντικές επιλογές κράτους και κεφαλαίου

Να ακυρωθεί οριστικά η εκτροπή του Αχελώου και όλα τα έργα που συνδέονται με αυτήν

Να δρομολογηθεί η οικολογική αποκατάσταση της περιοχής που έχει πληγεί

Ελεύθερος ο ρους του Αχελώου – Να γκρεμιστεί το φράγμα της Μεσοχώρας

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 18 =