Βιβλιοπαρουσίαση στον Μπερντέ: “Βαλκανική ομοσπονδία και κομμούνες” – 15/03

0

Σας καλούμε στην εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Βαλκανική ομοσπονδία και κομμούνες: Επαναστατικά προτάγματα στη Βουλγαρία του 19ου και 20ού αιώνα (εκδόσεις Αυτολεξεί).

Σήμερα τα Βαλκάνια φαίνεται να κυριαρχούνται από εθνικισμούς, βία και ξενοφοβία – συμφορές που καλλιεργήθηκαν μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή. Οι λαοί των Βαλκανίων στριμώχτηκαν έκτοτε σε πολυάριθμες μικρές κρατικές οντότητες, με την καθεμιά να προωθεί τη δική της εθνική ιδέα.

Αλλά αυτό δεν ήταν η μόνη δυνατή εξέλιξη…

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ:

ο Γιάβορ Ταρίνσκι
(συγγραφέας του βιβλίου)

και ο Αλέξανδρος Σχισμένος
(εκ των συντελεστών & συντάκτης στο aftoleksi.gr)

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΗ στις 19.30 

Στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Μπερντέ, Αράδου 55, στα Άνω Ιλίσια (πλ. Κύπρου, 6η στάση, λεωφ. 220-221)

Πόσο μας αναστατώνει ένα απραγματοποίητο παρελθόν που κάποτε υπήρξε ένα πιθανό μέλλον;

Υπήρξαν δυναμικά επαναστατικά κινήματα που αγωνίστηκαν για ενωμένα και ομόσπονδα Βαλκάνια, όπου οι λαοί θα συμμετείχαν ενεργά στην αυτοδιαχείριση των δημόσιων υποθέσεων. Η Βαλκανική Ομοσπονδία και η μορφή της Κομμούνας αναδύθηκαν ως κομμάτια του οράματος για ένα πιθανό μέλλον, γοητεύοντας τα μυαλά και τις καρδιές πολλών επαναστατών, αναρχικών και σοσιαλιστών της εποχής. Η παράδοση αυτή έχει βαθιές ρίζες στα εδάφη του χώρου που σήμερα είναι γνωστός ως Βουλγαρία.

Ο Yavor Tarinski, συγγραφέας πολιτικής θεωρίας, ανέλαβε το καθήκον να φωτίσει τα παραπάνω οράματα και πρακτικές στο παρόν βιβλίο. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στα αγγλικά, βουλγαρικά και ισπανικά. Μελετά ανελλιπώς την ιστορία των λαών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Αυτή είναι ακόμη μία άγνωστη ιστορία των από-τα-κάτω που ζητά να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις επόμενες γενιές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ:

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΕΣ. Επαναστατικά προτάγματα στη Βουλγαρία του 19ου & 20ού αιώνα

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 19 =