Σε 4 λεπτά βίντεο αυτό που συμβαίνει στο Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα

0

Ακολουθεί το ενημερωτικό βίντεο από την πρωτοβουλία αγώνα για την υπεράσπιση του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα καθώς και τρόπος άμεσης οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη δικαστικών εξόδων στη μάχη ενάντια στα επικείμενα έργα καταστροφής του αρχαιολογικού άλσους.

Το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα βρίσκεται στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, αποτελεί τον πιο σημαντικό χώρο αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για το δυτικό κομμάτι του δήμου.

Οι κάτοικοι σήμερα αντιδρούν στα επικείμενα έργα ανάδειξης που δρομολογεί ο δήμος Αθηναίων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η εκρίζωση 580 ώριμων δέντρων και η αποκοπή 60 στρεμμάτων ελεύθερης χρήσης από τα μόλις 100 στρέμματα συνολικής έκτασης του πάρκου.

Συγκεκριμένα, 30 στρέμματα πάρκου σχεδιάζεται να δοθούν για την ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, καταργώντας δύο γήπεδα και ζωτικό χώρο πρασίνου και ελεύθερης χρήσης. Αντίθετα, πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η χωροθέτηση του μουσείου στο γειτονικό πρώην οικόπεδο της Reds.

Ακόμα, η προγραμματιζόμενη διαμόρφωση των αρχαιολογικών σκαμμάτων προϋποθέτει εκτεταμένες αποχωματώσεις και κοπές δέντρων που θα στερήσουν πολύτιμη βλάστηση από ανθρώπους, ζώα και πουλιά, ενισχύοντας το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.

Από το σχεδιασμό ωστόσο δεν προκύπτει καν ενιαίος αρχαιολογικός χώρος. Καμία κυκλοφοριακή και συγκοινωνιολογική μελέτη δεν προτείνεται. Οι οδοί Δράκοντος και Μοναστηρίου θα παραμείνουν να τέμνουν το πάρκο διαταράσσοντας τον ενιαίο χαρακτήρα του.

Περιφερειακά του πάρκου επικρατεί εικόνα παρακμής. Το δυτικό τμήμα της περιοχής είναι εκτός σχεδίου πόλης, χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, χωρίς δίκτυο συλλογής ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης, πλήττεται από παράνομες αποθέσεις μπάζων, νεκροταφεία αυτοκινήτων, συνεργεία και χώρους στάθμευσης των κτελ, μάντρες ανακύκλωσης μετάλλου και χαρτιού.

Από το σχεδιασμό καταργουνται και οι χώροι άθλησης. Ωφέλιμος για τον κόσμο θα ήταν ένας ανασχεδιασμός του ορίου του πάρκου με περιμετρική διαδρομή για τρέξιμο και ποδηλατόδρομο, πρόβλεψη για πολύζυγα και skatepark, ζωντανούς χώρους κοινωνικοποίησης και άθλησης, κατά τα πρότυπα της αρχαίας Ακαδημίας του Πλάτωνα και των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι βασικές υποδομές χρειάζονται άμεσα αναβάθμιση. Καθολική προσβασιμότητα, δενδροφυτεύσεις, αντικατάσταση της παιδικής χαράς στα νέα πρότυπα και σε μέγεθος αντίστοιχο του πληθυσμού παιδιών που εξυπηρετεί, παρεμπόδιση διέλευσης μηχανοκίνητων μέσα από το πάρκο, διαγραμμίσεις και σημάνσεις για την ασφαλή πρόσβαση του κοινού, ανακατασκευή του αμφιθεάτρου και του φωτισμού, τουαλέτες και βρύσες.

Στον αντίποδα των πρόχειρων, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, ούτε επαφή με τις ανάγκες των κατοίκων, έργων που δρομολογεί ο δήμος Αθηναίων, προτάσσουμε την αναγκαιότητα τόσο συνομιλίας με την κοινότητα όσο και τη δημιουργία οράματος, για τα έργα που αφορούν τους πράσινους και δημόσιους χώρους. Εκκινούμε τη συζήτηση για τη διάνοιξη τμήματος της κοίτης του Κηφισού ποταμού στον χώρο του βιοπά. Η αλληλεπίδραση ανθρώπων, φυτών και ζώων με το υδάτινο οικοσύστημα είναι ανάγκαια για την ευζωία των κατοίκων της Αθήνας.

Σε μια πρωτεύουσα σταθερά κάτω από το ελάχιστο όριο m2 πράσινου ανά κάτοικο, εν μέσω κλιματικής αλλαγής και μετά από 1.200.000 στρέμματα καμμένου δάσους διεκδικούμε το πράσινο, το δημόσιο χώρο, τις ζωές μας.

Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα
Ηχογράφηση: Ραδιοφράγματα / Radiofragmata Vol. 4 | Μουσική: biomass

Στηρίξτε τον δικαστικό αγώνα ενάντια στα σχέδια καταστροφής του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα!

Βοηθήστε τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στα επικείμενα έργα που περιλαμβάνουν την απομάκρυνση 580 μεγάλων δέντρων και την αποκοπή 60 στρεμμάτων δημόσιας χρήσης από τα 100 στρέμματα του πάρκου.
Ενός από τα τελευταία της Αθήνας.

Υπερασπιστείτε το μαζί μας ΕΔΩ: https://www.firefund.net/akadimiaplatona

Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη.
Προωθήστε!

*Τα έσοδα του crowd funding θα διατεθούν αποκλειστικά για την κάλυψη δικαστικών εξόδων.

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + 17 =