2μερο στα Καλάβρυτα: Αυτοοργάνωση και συλλογική δράση σε μικρούς τόπους 4-5/11

1

2-ήμερη εκδήλωση 4 & 5 Νοέμβρη 2023 στα Καλάβρυτα. Θα είμαστε εκεί!

Πολίτες μόνο στις εκλογές ή κάθε μέρα; Ανάθεση ή συμμετοχή στις αποφάσεις για τις ζωές μας; Είναι εφικτή η δημιουργία και η δράση αυτοοργανομένων δομών και εγχειρημάτων ως λύση στις καθημερινές ανάγκες ενός μικρού τόπου, την υγειά, τον πολιτισμό, την μόρφωση, την αλληλεγγύη αλλά και σε έκτακτες καταστάσεις;

Η αυτοοργανωμένη συλλογικότητα Καλαβρύτων ΕΜΕΙΣ ΑΣΚ ανοίγει συζήτηση για την αυτοοργάνωση και τη συλλογική δράση σε μικρούς τόπους, μέσω μιας διήμερης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2023 στα Καλάβρυτα.

Σε μια εποχή που η ανάθεση των αποφάσεων για τις ζωές μας σε τρίτους μέσω των εκλογών έχει δημιουργήσει μια νοοτροπία παραίτησης για όλο το υπόλοιπο διάστημα, απομακρύνοντας ουσιαστικά τους πολίτες από τις τοπικές τους κοινότητες, η ανάγκη για αυτοοργάνωση και συλλογική δράση γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.
Με την εκδήλωση αυτή, επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε τη συνδεσιμότητα μεταξύ των πολιτών και των τόπων τους, καθώς και να προωθήσουμε παραδείγματα αυτοοργάνωσης που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιθυμούμε να δείξουμε πως η αυτοοργάνωση και η συλλογική δράση μπορούν να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων, όπως φωτιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τον έλεγχο των τοπικών κοινοτήτων επί των τοπικών εξουσιών.

Πρόγραμμα:

🔸 ΣΑΒΒΑΤΟ 4/11, 17:00 (η τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα)

Εκδήλωση/Συζήτηση: “Αυτοοργάνωση & Συλλογική Δράση σε Μικρούς Τόπους”

Εισηγήσεις:
📌- “Οι τόποι και οι τρόποι τους”, Γιάννης Μπίλλας, βιοκαλλιεργητής, συγγραφέας
📌- “Από την Οικολογία στην Αυτονομία : Εξερευνώντας τα μοντέλα αυτοκυβέρνησης”, Yavor Tarinski, συγγραφέας
📌- “Αυτοοργάνωση-Αντιστάσεις από την θεωρία στην πράξη σε έναν μικρό τόπο”, Βαγγέλης Γαλανόπουλος, κάτοικος κ μέλος της συνέλευσης της Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο.Δράσης) Σταγιατών και τοποθέτηση από την Περίπολο Μάνης.
📌- “Αυτοοργάνωση , Κοινωνικές Αντιστάσεις και Πολιτισμός σε Μικρούς Τόπους”, Τάσος Σαγρής, σκηνοθέτης, ποιητής (Κενό Δίκτυο)

📝 Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με στόχο την συμμετοχή ντόπιων αλλά και ατόμων/συλλογικοτήτων από άλλα μέρη με σκοπό τη συν διαμόρφωση ιδεών και προτάσεων για την πρακτική εφαρμογή αυτοοργανομένων δομών και εγχειρημάτων σε μικρούς τόπους αλλά και τοπικά στην περιοχή , καθώς και η διερεύνηση τρόπων δικτύωσης τους.

🔸 ΚΥΡΙΑΚΗ 5/11:

📌11:00- Επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
📌12:00- Περίπατος στον Τόπο Εκτέλεσης στο λόφο του Καππή
📌13:00- Ανοιχτή συνέλευση (η τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα)

ℹ️ Σημείωση:
Κάλεσμα για ενημέρωση συμμετοχής & για αυτοοργανωμένη μετακίνηση.

Συζήτηση1 Σχόλιο

  1. Αγγελική Φωτεινού

    Μπράβο !!! Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι που καταργούν τις διακρίσεις μεταξύ “ειδημόνων” και μη , ιδίως αν συμμετέχουν και άτομα από την τοπική κοινωνία!

Αφήστε ένα σχόλιο

five − 1 =