Να μην συγκαλυφθεί η σφαγή στην Πύλο!

0

Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση-δήλωση η οποία ξεκίνησε από μέλη της ερευνητικής ομάδας Crisis, Critique and Futurity στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και συνυπογράφεται παγκοσμίως για να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στο ζήτημα:

Έκκληση για απόδοση ευθυνών και βοήθεια σε μετανάστες/-τριες σε κίνδυνο χωρίς διακρίσεις

Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου, 2023, με τα θύματα να ανέρχονται σε εκατοντάδες. Η απώλεια τόσων ανθρώ πων από το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν υπογραμμίζει τη συνεχή αδιαφορία για τις ζωές και τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών/τριών, ιδιαίτερα από τις ελληνικές αρχές.

Είναι αδύνατο να συλλάβει κανείς το καταστροφικό αυτό γεγονός, κυρίως επειδή ήταν απολύτως αποτρέψιμο. Οι ελληνικές αρχές, όπως και οι αρχές άλλων κρατών αλλά και η FRONTEX είχαν ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση του αλιευτικού σκάφους περίπου 16 ώρες πριν ανατραπεί και βυθιστεί.1 Βίντεο και φωτογραφίες απεικονίζουν το υπερφορτωμένο σκάφος στο οποίο επέβαιναν μέχρι και 750 άτομα,2 ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν κάτω από το κατάστρωμα.3,4

Οι αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του σκάφους είναι ακόμα υπό διερεύνηση και ξεκάθαρες απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη. Οι πιο πρόσφατες μαρτυρίες μιλούν για μια αποτυχημένη προσπάθεια του ελληνικού Λιμενικού να ρυμουλκήσει το σκάφος.5 Μια πράξη η οποία είναι από μόνη της εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, όχι μόνο λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται, αλλά και δεδομένου του ιστορικού της Ελλάδας στην παράνομη ρυμούλκηση σκαφών μακριά από την ελληνική ζώνη διάσωσης.6,7

Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι οι ελληνικές αρχές άφησαν πολύτιμο χρόνο να χαθεί πριν οργανώσουν και υλοποιήσουν την επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης τους σκάφους, παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις για βοήθεια. Ειδικοί τονίζουν πως βάσει του ναυτικού δίκαιου η χώρα επιτήρησης υποχρεούται υπό τέτοιες συνθήκες να παρέμβει.8,9 Αντιθέτως, οι ελληνικές αρχές περιορίστηκαν στην εκ του μακρόθεν παρακολούθηση ενός σκάφους που ήταν ακίνητο για ώρες10 και αναξιόπλοο και στο οποίο, σύμφωνα με επιζώντες, κάποιοι είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους λόγω των αντίξοων συνθηκών.11,12

H απραξία των αρχών είναι αδικαιολόγητη. Παρακολουθώντας όμως την γενικότερη στάση της Ελλάδας απέναντι σε μετανάστες/τριες από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στο ταξίδι τους για την Ευρώπη με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους οι αρχές δεν παρενέβησαν. Ατσάλινοι φράχτες στη Βορειοανατολική Ελλάδα, απομονωμένοι καταυλισμοί, στρατικοποιημένοι έλεγχοι των συνόρων, συστηματική αδράνεια σε εκκλήσεις για βοήθεια13 και συστηματικές επαναπροωθήσεις14, μία εκ των οποίων κόστισε τη ζωή 11 ατόμων το 2014 και οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,15 είναι οι πυλώνες των ελληνικών πρακτικών που στοχεύουν στην απώθηση μεταναστών γενικότερα. Αυτές οι πρακτικές υπαγορεύονται από ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Η μαρτυρία ενός επιζήσαντα υπογραμμίζει πως μετανάστες/τριες από το Πακιστάν αναγκάστηκαν να παραμείνουν κάτω από το κατάστρωμα για να μην εντοπιστούν από το Λιμενικό, καθώς φέρεται πως η τελευταία δεν παρεμβαίνει αν μεταξύ των μεταναστών/τριών περιλαμβάνονται άτομα πακιστανικής προέλευσης.16

Στο μεταξύ, το ελληνικό Λιμενικό έχει δώσει αντικρουόμενες καταθέσεις, οι οποίες έχουν καταρριφθεί από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.17, 18 Την ίδια τη μέρα του συμβάντος ο Πρωθυπουργός19 χωρίς ίχνος ντροπής αποσιώπησε το γεγονός ότι το σκάφος βρισκόταν σε ελληνική ζώνη ευθύνης διάσωσης,20 σπεύδοντας να κατηγορήσει τους διακινητές ως μόνους υπεύθυνους.

Με άλλα λόγια, και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες,21 δρομολογείται συγκάλυψη του κυβερνητικού ρόλου στην τραγωδία. Μια πρακτική η οποία υποστηρίζεται από φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα που επιστρέφουν σε πρακτικές απόδοσης ευθυνών σε αποδιοπομπαίους τράγους, μια στάση γνωστή ήδη από το παρελθόν: από τη πανδημία μέχρι την πρόσφατα αποτρέψιμη τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να αποφύγει τις ευθύνες της.

Η κατάθεση ενός νεαρού Σύριου λέει πολλά για την απάνθρωπη στάση του ελληνικού Λιμενικού διαφωτίζοντας τους λόγους για τους οποίους αυτή προσπαθεί να στρέψει τη προσοχή αλλού: “Δέσανε ένα σκοινί, το σκάφος ανατράπηκε και αυτοί έφυγαν.”22 Στο μεταξύ, επιζήσαντες βρίσκονται υπό κράτηση, μεγάλο μέρος των ελληνικών μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να διασώσουν την εικόνα της χώρας αποσιωπώντας τις κριτικές φωνές,23 ενώ κάποιοι τηλεοπτικοί παρουσιαστές φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι επιχειρήσεις διάσωσης στερούν τα ασθενοφόρα από τους “ντόπιους”.24

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις εκκλήσεις25,26 για μια ανεξάρτητη έρευνα πάνω στη στάση του ελληνικού Λιμενικού και απαιτούμε τη διερεύνηση ενδεχομένων εγκληματικών πράξεων και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητάμε την απόδοση ευθυνών σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη. Ζητάμε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση να άρουν τις πρακτικές στρατιωτικοποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής,27 πρακτικές που αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στη κερδοσκοπία28 και ωθούν μετανάστες/τριες στην επιλογή των πιο επικίνδυνων διαδρομών.29

Λόγια συμπόνιας και θλίψης, όπως και επικλήσεις αξιωματούχων στις ευρωπαϊκές αξίες είναι ανούσια, αν δεν συνοδεύονται από απόδοση ευθυνών και δραστικές αλλαγές. Για να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενοι αλλά και αποτρέψιμοι θάνατοι οι αρχές υποχρεούνται να ακολουθούν τις νομοθετικές ρυθμίσεις30 που υπαγορεύουν την παροχή άμεσης βοήθειας σε μετανάστες/τριες που βρίσκονται σε κίνδυνο, ασχέτως εθνικότητας, προέλευσης, φυλής ή θρησκείας.

Συνυπέγραψε την ανακοίνωση

〉 Όλες οι υπογραφές ΕΔΩ 


Νέες εξελίξεις στο ζήτημα όπως καταγράφονται από τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο:

Θαύμα! Βρέθηκαν τελικά τα κινητά που είχαν κατασχέσει οι λιμενικοί απ’τους επιζώντες στην Πύλο! Εδώ και ένα μήνα φωνάζουν οι πρόσφυγες για τα κινητά που τους αφαιρέθηκαν αναίτια. Τελικά, τα είχαν ξεχάσει λέει σε μια τσάντα σε σκάφος του λιμενικού!

Έτσι οι λιμενικοί κέρδισαν 25 μέρες για να τσεκάρουν τι βίντεο υπάρχουν μέσα στα κινητά, μια και δεν υπάρχει κανένα άλλο ηλεκτρονικό πειστήριο από την στιγμή της βύθισης.

Από το άρθρο στα ΝΕΑ μαθαίνουμε ότι το σύστημα καταγραφής των καμερών του λιμενικού σκάφους 920 είχε “πολύμηνη βλάβη” και δεν λειτουργούσε “λόγω κατασκευαστικού λάθους, αλλά και προβληματικής συντήρησης”!

Το σκάφος αυτό κόστισε 15 εκατομμύρια ευρώ και παραδόθηκε το 2021. Άραγε, παραδόθηκε με κατασκευαστικό λάθος;; Είναι αστείοι αυτοί οι ισχυρισμοί.

Επίσης, το βίντεο που δημοσίευσαν και δείχνει το αλιευτικό να κλυδωνίζεται πολλές ώρες πριν το ναυάγιο, καταγράφτηκε με το κινητό του πλοιάρχου, αλλά όταν έγινε η βύθιση “ο πλοίαρχος λόγω άλλων ενασχολήσεων δεν βιντεοσκοπούσε τις οθόνες του πλοίου”! Αστειότητες ξανά.

Έτσι εξηγείται γιατί κατέσχεσαν τα κινητά των επιζώντων, τη στιγμή που ούτε κατηγορούμενοι είναι, ούτε έκαναν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Σε διεθνή ύδατα διασώθηκαν.

Τα κατέσχεσαν, γιατί αν βρίσκονται κάπου τα πειστήρια του εγκλήματος, είναι εκεί. Και το έγκλημα λέγεται ρυμούλκηση και βύθιση.

Είναι αδιανόητο ότι τα μοναδικά πιθανά τεκμήρια του εγκλήματος βρίσκονταν για 25 μέρες στα χέρια των υπόπτων (λιμενικό) που ερευνώνται από την δικαιοσύνη για το έγκλημα αυτό.

Ό,τι ακριβώς έγινε και με τον Λιγνάδη.

▪️Να μην συγκαλυφθεί η σφαγή στην Πύλο!
▪️Να αναδειχθεί η αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη!

#Ναυαγιο_στην_Πυλο #πυλος

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =