Ηχητικό: Μπούκτσιν & Καστοριάδης – συγκλίσεις και αποκλίσεις στην επαναστατική σκέψη των 2

0

Η πολιτική ομάδα Αυτενέργεια διοργάνωσε στις 16/01/23, στο TRISE, μία ημέρα αυτομόρφωσης με θέμα τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στην επαναστική σκέψη των στοχαστών Μάρει Μπούκτσιν και Κορνήλιου Καστοριάδη. Παραθέτουμε στη διαδικτυακή «βιβλιοθήκη» του Αυτολεξεί το σχετικό ηχητικό!

«Συμπληρώθηκε ένας αιώνας πια από τη γέννηση των Καστοριάδη και Μπούκτσιν που έζησαν σε κοντινά χρόνια, αν και σε απομακρυσμένες γεωγραφίες. Οι δυο τους συνεργάστηκαν, ήρθαν σε ρήξη και εν τέλει επηρέασαν καθοριστικά κινήματα και εξεγέρσεις όπως τον Μάη του ’68 και τη σημερινή Ροζάβα. Το έργο τους, παρ’ όλα αυτά, δεν γίνεται πάντα αρκετά σαφές ενώ κατά καιρούς έχει δεχτεί διαστρέβλωση και παραποίηση. Έννοιες όπως φαντασιακό, δημιουργία, αυτονομία, θεσμίσεις και ελευθεριακός δημοτισμός, κοινωνική οικολογία, ελευθερία από την άλλη, συμπλέκονται. Δεν είναι τυχαία η πολιτική τους συνεργασία για πολλά χρόνια αλλά και η ακόλουθη παύση των σχέσεων τους.

Μίας λεπτομέρεια ιστορικής σημασίας είναι πως το περιοδικό Κοινωνία και Φύση, στο οποίο συνεργάστηκαν, είχε την έδρα του στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Τρισέ και διεξήχθη η εκδήλωσή μας.

Στη συζήτηση προσπαθήσαμε να αναστοχαστούμε το νέο, αποσαφηνίζοντας κάποια σημεία γύρω από την πολιτική κληρονομιά των 2 τους. Το πρόταγμα της δημιουργίας μιας δίκαιης, δημοκρατικής και αυτόνομης κοινωνίας διατρέχει όλο το έργο τους. Εκκινώντας από παραδοσιακά προτάγματα (κομμουνισμός, τροτσκισμός και αναρχισμός) οι δύο στοχαστές προσπέρασαν τα ιδεολογικά δόγματα και επιχείρησαν να ανανεώσουν την έννοια της επανάστασης, εγκαταλείποντας οριστικά και αμετάκλητα την ιδέα της εφόδου στα Χειμερινά Ανάκτορα. Αυτό δεν σήμαινε την εγκατάλειψη της ιδέας της επανάστασης, αλλά την προσπάθεια επανανοηματοδότησής της. Μιας εξέλιξης που έφερε στο φως νέα προβλήματα πολιτικής, πρακτικής, ηθικής και θεωρητικής φύσεως όπως ο ρόλος της εργατικής τάξης στην κοινωνική επανάσταση, η δημιουργία αυτόνομων πολιτικών και κοινωνικών θεσμών και η προσπάθεια σύζευξης του ατομικού και του συλλογικού.

H παράλληλη εξέταση της προβληματικής τους, αποκαλύπτει ενδιαφέροντα σημεία σύγκλισης και απόκλισης, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει μια συζήτηση που προσπαθεί να διαυγάσει τα ζητήματα της κοινωνικής χειραφέτησης μ’ ένα σύγχρονο τρόπο.

Τρεις άνθρωποι, μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας TRISE, καλοί γνώστες και μελετητές των έργων των 2 στοχαστών, άνοιξαν την κουβέντα με τις εισηγήσεις τους: Γιάβορ Ταρίνσκι, Αλέξανδρος Σχισμένος και Γιώργος Πουλάδος. Στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση».

Ακούστε το ηχητικό:

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 7 =