9η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας στη Χαλκίδα (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

0

Για 3 ημέρες στο Πάρκο του Λαού στη Χαλκίδα (23-25 Σεπτεμβρίου 2022) θα διεξάγεται η 9η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Με σεμινάρια, προϊόντα οικολογικής γεωργίας, συζητήσεις με επίκεντρο τα θέματα ενέργειας, βουνών και υγροτόπων, δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους και βέβαια μουσική! Είσοδος ελεύθερη.

Η 9η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας ανοίγει και πάλι τις πύλες της για να υποδεχθεί το κοινό της Χαλκίδας και της Εύβοιας.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Βιοκαλλιεργητές, οικοτέχνες, βιομελισσοκόμοι, κεραμίστες, συνεργατικές πρωτοβουλίες και άλλες πολλές παραγωγοί, με οικολογική συνείδηση και διάθεση κοινωνικής προσφοράς, θα βρίσκονται για τρεις ημέρες στο Πάρκο του Λαού στη Χαλκίδα (23-25 Σεπτεμβρίου 2022) για να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να επικοινωνήσουν μαζί σας (βιολογικό μέλι, πρόπολη, κεραλοιφές, τσίπουρο, βάμματα, σαπούνια, κοσμήματα, ξύλινες δημιουργίες, βότανα, καλλυντικά, όσπρια, κηπευτικά κ.ά.)

Παράλληλα πολλοί από αυτούς θα διοργανώσουν σεμινάρια και εργαστήρια για να μεταδώσουν στο κοινό τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει και το μέλλον μοιάζει εξαιρετικά ρευστό, η γιορτή επιβεβαιώνεται σαν ανάγκη για την στήριξη των ριζικών ανθρώπινων αναγκών, για την επανασύνδεση του ανθρώπου με την φύση, την συλλογική ζωή, την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα.

Στην γιορτή θα συναντηθούμε για να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες που αφορούν τον έλεγχο της τροφής, την καλύτερη διαχείριση της υγείας, την δημιουργία μιας άμεσης σχέσης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, την δημοκρατία, θέματα υγιεινής και φροντίδας σε μια προοπτική αυτοοργάνωσης κ.α.

Παράλληλα συλλογικότητες και πολίτες της Εύβοιας θα παρουσιάσουν τους αγώνες ενάντια στην ενεργειακή λαίλαπα που απειλεί υγροτόπους, βουνά, την παραγωγική γη αναδεικνύοντας θετικές πρωτοβουλίες διαφύλαξης του φυσικού πλούτου, ενώ θα συζητηθεί η οικολογική και κοινωνική καταστροφή που συντελείται στην βόρεια Εύβοια.

Όλοι μας να βρεθούμε για να γιορτάσουμε τις προσφορές της φύσης και των κόπων μας μαζί με εξαιρετικούς καλλιτέχνες και μουσικούς που θα ντύσουν καλλιτεχνικά την γιορτή μας!»

Πρόγραμμα Εργαστηρίων – Σεμιναρίων – Ομιλιών – Συναυλιών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/9

17:00 A: Μάθημα αγγειοπλαστικής – Κυριάκος Σπυρόπουλος

17:00 Β: Βιομηχανική κάνναβη : Παραγωγή, μεταποίηση – Βαγγέλης Ματράκας, Ανδρέας Σεμπρέπος, Αντώνης Κουτσούμπας

18:00 Α: Μακροβιοτική διατροφή – Κώστας Τζαλίλας

18:00 Β: Παρασκευή παραδοσιακού τσίπουρου- Νίκος Μπίρμπας

20.00 Α: Mονοπάτι «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» (Mονοπάτι με αναλημματικό τείχος και άλλες διαδρομές – Δίκτυο μονοπατιών στο μεγάλο βουνό Αυλίδας – Ιστορικές διαδρομές στην Αυλίδα)- Ηλίας Καραμπάς / ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ (ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ)

21.00: Το δημόσιο φυσικό περιβάλλον της Εύβοιας Παρουσίαση των επιλογών επαφής με την φύση στην κεντρική Εύβοια μέσω της ορειβασίας για όλους και για όλα τα επίπεδα. Ανάλυση των επιλογών ορειβασίας σε όλες τις μορφές από εύκολη πεζοπορία μέχρι τεχνικές αναβάσεις. Οι κρυμμένες ομορφιές των βουνών και των δασών του νησιού μας (Τάσος Μπαλτάς, Πρόεδρος ΕΟΣ Χαλκίδας).

22.00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΦΩΤΑ: Γραννέτα Φωτίου και Philip Taylor

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/9

10.00: Ποδηλατοβόλτα στην πόλη της Χαλκίδας. Αφετηρία το πάρκο του Λαού, εύκολη πορεία με περάσματα από εμβληματικά ιστορικά σημεία. Προτείνεται κράνος για την ασφάλεια σας. Υπεύθυνος Γιάννης Δήμου, Γυμναστής, μέλος του ΔΣ του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας

11:00 A: Βρες το βότανο (παιδικό παιχνίδι) – Έλενα Χατζημιχάλη

12:00 Άφιξη ποδηλατοπορείας

12:00 A Βιολογική καλλιέργεια οσπρίων – Λουκάς Σανδάλης

12:45 A: Το έδαφος ως ζωντανός οργανισμός. Η βιολογική καλλιέργεια- Απόστολος Σέληνας

15:00 A: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το μέλι και προιόντα της μέλισσας- Βαγγέλης Δημακόπουλος , Στέλιος Παππάς

16:30 Α: Μακροβιοτική κουζίνα: Ενεργειακή Διατροφή με προϊόντα ζύμωσης, με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα Σταύρος Καραγιλάνης Σύμβουλος Μακροβιοτικής (ΟΝΕ Project _ Our Natural Evolution https://www.oneproject.gr/)

16:30 Β: Γνωριμία με την Αγιουβέρδα, μια αρχαία θεραπευτική θεραπεία – Μαρίνα Μπραγάκη

18:00 ΣΚ Της Μουσικής τα νήματα – Θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ

19:00 Α Παραμύθια του κόσμου. Αφήγηση από Μαρία Παπανικολάου και Ευρυδίκη Σαμαρά

20:00 ATENE DAIKO – Τα τύμπανα του ήλιου: Η πρώτη ομάδα Ιαπωνικών Κρουστών στην Ελλάδα

21:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Μάρκος Δαμιανός και Γιώργος Γλυνός

22.00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Νίκος Γιακουμάκης με Βάσω Μιχαηλίδου (ακορντεόν), Κώστα Κλίτσα (Κιθάρα)

23.15 ΣΥΝΑΥΛΙΑ: BlueSwing (Κώστας Κλίτσας, Σοφία Παγώνη)

ΚΥΡΙΑΚΗ 25/9

11:00 Α: Μαμά Εκάτη – “Ένα σποράκι γεννιέται” Ένα εργαστήρι για τη φύση της γέννησης.

11:00 Β: Καλλιέργεια συγκομιδή αποξήρανση και συλλογή άγριων βοτάνων – Χρήστος Γαλανέας

12.00 Β: Βιασμός στον τοκετό VS Οργασμός στον τοκετό:μια βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση – Η ανταγωνιστική δράση των ορμονών της αδρεναλίνης και της ωκυτοκίνης, σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά και τις επιλογές/πρακτικές των παρόχων φροντίδας στα σύγχρονα περιγεννητικά συστήματα υγείας του δυτικού κόσμου, κατευθύνουν τον τοκετό είτε προς την υπερ–ιατρικοποίηση είτε προς την αδιαμεσολάβητη εξέλιξη της φυσιολογίας του. Έτσι, οι επίτοκες μπορούν να βιώσουν εμπειρίες, που εκτείνονται από το βίαιο τοκετό έως τον οργασμικό τοκετό. Κατερίνα Αναστασίου (Υποψήφια Διδακτόρισσα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

13.00 Α: Σεμινάριο παρασκευής σαπουνιού – ΑΜΑΛ Κολεγιά Βασιλικών

13.00 Β: Η μέλισσα και τα προϊόντα της – Βασίλης Παίσιος

17:00 Σεμινάριο παρασκευής οικιακής μπύρας – CONIFER HOME BREWERY

20.00: Οι υγρότοποι στην περιοχή μας και η σημασία τους. Αφιέρωμα στην αλυκή Κοπανά και στον υγρότοπο Κολοβρέχτη – Καραμπάς Ηλίας (μέλος Σιδερίτη,Εκπαιδευτικός,Εθελοντής Ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρείας),Λατσούδης Παναγιώτης (Δασολόγος,Περιβαλλοντολόγος,Εκπαιδευτικός/ Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), Σέληνας Απόστολος (Ομάδα για τη διάσωση του Κολοβρέχτη)

21.00: Το πρόβλημα της ενέργειας και οι επιλογές μας. Μια ανάλυση στο δυσεπίλυτο πρόβλημα της ενέργειας. Πώς παράγεται η ενέργεια στην χώρα μας, τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και πού οδηγούμαστε. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Τάσος Μπαλτάς (Πρόεδρος ΕΟΣ Χαλκίδας) – Σάκης Παπαδόπουλος (Μηχανικός περιβάλλοντος)

22.00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΤΖΙΝΑ TONICS (Πολυφωνικό Τραγούδι)

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − one =