Σήμερα 03/05 οι Ζαπατίστας σαλπάρουν για Ευρώπη | ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ-ΙΣΣΕΣ!

0

Το πλοίο «Το Βουνό» («Λα Μοντάνια») βρίσκεται στη θάλασσα και σαλπάρει σήμερα 3 Μάη 2021. Ένα βουνό μεσοπέλαγα, που θα αρμενίζει πολλά ξημερώματα ώσπου να φέρει τους συντρόφους και τις συντρόφισσες Ζαπατίστας στην Ευρώπη των αγώνων.

Το ταξίδι ξεκίνησε! !BIENVENIDOS! Σας περιμένουμε!

Στο τελευταίο ανακοινωθέν των συντρόφων αναφέρεται ότι το πλοίο σαλπάρει από την Isla Mujeres (στην πολιτεία Quintana Roo του Μεξικού) για να διαπλεύσει τον Ατλαντικό και τον Ιούνη θα φτάσει στο λιμάνι του Vigο (πόλη της ελιάς) της Pontevedra, στην Αυτόνομη Κοινότητα Γαλικία, στο Ισπανικό Κράτος.

Η ζαπατιστική αυτή ναυτική αντιπροσωπεία αποτελεί ένα μέρος μόνο της συνολικής αντιπροσωπείας που αναμένεται να φτάσει το καλοκαίρι στην Ευρώπη και αποτελείται από Ζαπατίστας, από μέλη του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI) και μέλη του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού των πολιτειών Morelos, Puebla και Tlaxcala (FPDAT-MPT).

Στην Πόλη του Μεξικού διοργανώθηκε δράση για τον αποχαιρετισμό της Μοίρας 421, της ναυτικής ζαπατιστικής αντιπροσωπείας: χειροποίητα χάρτινα καραβάκια γεμίζουν την κεντρική πλατεία (Σόκαλο), μαζί με χορό και τραγούδι.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων FrayBa ανακοίνωσε ότι συνόδεψε με παρατηρητές το κονβόι των Ζαπατίστας που ξεκίνησε από την Τσιάπας προς τις ακτές του Ατλαντικού. Oι ζαπατιστικές κοινότητες από τις οποίες πέρασε, το υποδέχτηκαν με συνθήματα όπως “Ζήτω ο Στρατός για την Παγκόσμια Απελευθέρωση”, “Ζήτω η Ευρώπη”, “Καλό ταξίδι”… (https://radiozapatista.org/?p=37306 και https://karavanizapatista.espivblogs.net/2021/04/24/sto-metaxy-sti-zoygkla-lacandona/).

Ο υποδιοικητής Γκαλεάνο, εξηγεί:

«…Εάν δεν γίνει δυνατή η αποβίβαση, είτε λόγω COVID, είτε λόγω αντι-μεταναστευτικών πολιτικών, ξεκάθαρου ρατσισμού, σωβινισμού ή γιατί λαθέψαμε στο λιμάνι ή για ό,τι διάολο άλλο, είμαστε προετοιμασμένοι:

Είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε εκεί και να ξεδιπλώσουμε, απέναντι στις ευρωπαϊκές ακτές, ένα μεγάλο πανό που θα λέει «!DESPERTAD! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!». Θα περιμένουμε να δούμε αν κάποιος διαβάσει το μήνυμα, και ύστερα λίγο ακόμα να δούμε αν, πράγματι, ξύπνησε. Και λίγο ακόμα, να δούμε αν θα κάνει κάτι…

Αν η Ευρώπη των από κάτω δεν θέλει ή δεν μπορεί, τότε, θα ξεκινήσουμε την επιστροφή μας με τις τέσσερις πιρόγες και τα αντίστοιχα κουπιά τους, που ως προνοητικοί, κουβαλάμε μαζί μας. Βέβαια, θα καθυστερήσουμε λιγάκι να αντικρύσουμε ξανά τις ακτές του σπιτιού της Ixchel. Οι πιρόγες αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις περιόδους της ύπαρξής μας ως Ζαπατίστας που είμαστε:

Τον πολιτισμό μας ως ιθαγενή λαό με ρίζες από τους Μάγια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πιρόγα μέσα στην οποία μπορούν να αποθηκευτούν οι άλλες τρεις. Είναι ένας φόρος τιμής στους προγόνους μας.

Την περίοδο της παρανομίας και της εξέγερσης. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πιρόγα και αποτελεί φόρο τιμής στους πεσόντες από την 1η Ιανουαρίου 1994 έως σήμερα.

Την περίοδο της αυτονομίας. Είναι η τρίτη σε μέγεθος, από τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη, και αποτελεί φόρο τιμής στους λαούς μας, τις περιφέρειες και τα εδάφη μας που, σε αντίσταση και εξέγερση, έχουν χτίσει και συνεχίζουν να χτίζουν τη ζαπατιστική αυτονομία.

Την περίοδο των παιδιών ζαπατίστας. Είναι η μικρότερη πιρόγα, που τη ζωγράφισαν και τη διακόσμησαν τα παιδιά ζαπατίστας με όποια σχέδια και χρώματα τους έκανε κέφι.

ΑΛΛΑ ΑΝ καταφέρουμε να αποβιβαστούμε και να αγκαλιάσουμε με τον λόγο εκείνους που εκεί αγωνίζονται, αντιστέκονται και εξεγείρονται, τότε θα είναι γιορτή, χορός και τραγούδι…

 …Και, στις δυο πλευρές του ωκεανού, ένα σύντομο μήνυμα θα πλημμυρίσει όλο το κυβερνο-ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και θα αντιλαλήσει στις καρδιές: η εισβολή ξεκίνησε».

Αυτοί είναι οι πρώτοιες 7 Ζαπατίστας, τα μέλη δηλαδή της ζαπατιστικής ναυτικής αντιπροσωπείας, μέρος της αντιπροσωπείας 160 συνολικά μελών του EZLN και του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου του Μεξικού.

Περισσότερα εδώ: http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2021/04/23/%ce%bc%ce%bf%ce%af%cf%81%ce%b1-421/

Για τις δράσεις “αποχαιρετισμού” των βάσεων στήριξης των Ζαπατίστας δείτε επίσης εδώ: https://enlacezapatista.ezln.org.mx/2021/04/12/%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b7/

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − fifteen =